IVN Apeldoorn
Natuur in de Buurt
zondag22nov2020

Wie kent er verhalen over de Gelderse Plantentuin?

De gemeente Apeldoorn is een cultuurhistorische inventarisatie gestart over park Berg en Bos om vast te leggen in een boekje. Het verhaal over de Plantentuin is één van de cultuurhistorische verhalen van het park wat nu Stadspark Berg en Bos heet.

De Gelderse Plantentuin lag op de plek van de Leemkuil in park Berg en Bos, Apeldoorn. Deze is aangelegd omdat bijzondere soorten planten verloren dreigden te gaan. Vierhonderd Gelderse planten hebben er op het hoogtepunt gestaan. Ir. A.N. Koopmans heeft er in 1936 een boekje over geschreven De flora van Berg en Bos en van de Gelderse tuin.

Bij de Leemkuil liep een pad naar beneden; naar een bankje aan het water om in rust te kunnen genieten van de tuin. De belangstelling was zo groot dat de tuin op een bepaald moment is omheind ter bescherming van de planten. Mensen liepen op de zeldzame planten, gingen er op zitten om te picknicken of ze namen planten mee. Later is de doelstelling van het park veranderd en een heemtuin - wat de plantentuin eigenlijk was - past daar niet meer bij.

Saskia Kattemölle wil in het boekje graag mensen het woord geven die herinneringen hebben aan de Gelderse Plantentuin. Wil je je verhalen met haar delen? Heb je er zelf rondgelopen? Misschien heb je zelfs foto’s van de Plantentuin of ken je mensen die betrokken waren bij de aanleg. Ik wil dan graag met je in contact komen.
Saskia Kattemölle, skattemulle@planet.nl of 06 5241 6133.

foto: IVN Apeldoornfoto: IVN Apeldoorn