IVN Apeldoorn
Kind & Natuur
woensdag17nov2021

Planten, planten, planten maar!

Zo'n 50 leerlingen van groep 7 van basisschool De Vliegenier uit Apeldoorn legden een tiny forest aan bij het hoofdkantoor van Waterschap Vallei en Veluwe. Een mini bosje dat bijdraagt aan de biodiversiteit en natuurbeleving, water kan bergen, de luchtkwaliteit verbetert en helpt hittestress tegen te gaan. IVN-Apeldoorn begeleidde hen hierbij.

Scheppen, bomen en struiken lagen klaar en na een korte introductie gingen ze in tweetallen aan de slag. Pak een boom, zoek een plek, graaf een gat en plant die boom… Daar konden ze wel mee uit de voeten! In no time zat iedereen onder het zand. Met warme chocolademelk en speculaas tussendoor als brandstof gingen ze als een trein. In 5 uur tijd werden zo’n 1200 (!) boompjes en stuikjes gepland. Moe maar voldaan en met rode wangen gingen ze weer naar huis. Sommigen wilde volgende week wel weer. Ook spraken ze onderling af om de ontwikkeling van ‘hun bos’ de komende jaren goed in de gaten te houden.
Over 20 jaar zeggen we ‘dat minibosje daar, dat heb ik aangeplant’.

De grond is vrijgekomen bij het aanleggen en klimaatadaptatiebestendig maken van een parkeerplaats. Er zijn inheemse soorten aangeplant bestaande uit zowel boomvormers als beuk, zomerlinde wintereik en veldesdoorn alsmede allerlei kleine boomvormers ( hulst, luisterbes, wilde appel) en struikvormers ( aalbes, egelantier, hazelaar, hondsroos en nog veel meer. Er was één jongen op die dag jarig en heeft de eerste boom geplant. Sommige leerlingen waren zeer enthousiast en planten meer dan 60 boompjes in. Voor anderen was het meer een luchtje scheppen. Maar het is altijd goed om buiten te zijn.