IVN Apeldoorn
Biodiversiteit
donderdag15dec2022

Mijn naam is Boomklever

De kleurrijke en karakteristieke boomklever met zijn donkere oogstreep is gekozen tot soort van Apeldoorn? Dit behendige vogeltje stond in 2022 symbool voor groen Apeldoorn. Er vonden verschillende activiteiten rondom het ontdekken van, kijken naar en helpen van de boomklever plaats. Boomklevers zijn talrijk in onze omgeving dankzij de bomenrijkdom om ons heen. Het is een goede ambassadeur voor de betekenis van groen in en om de stad en zo versterkt hij biodiversiteit.

foto: archief IVN Apeldoorn

Beluister hier de podcast over de boomklever 

Rondom de soort van Apeldoorn organiseerde IVN Apeldoorn samen met de gemeente Apeldoorn verschillende activiteiten.

 

Mijn naam is Boomklever: een project voor basisscholen

In de powerpoint presentatie Mijn naam is Boomklever kunnen Apeldoornse kinderen deze vogel leren (her)kennen. Aan de hand van 11 vragen met de antwoorden verdeeld over 31 slides komen zij meer te weten over zijn leefwijze in samenhang met onze omgeving
Download hier het pakket voor basisscholen.
Presentatie
- Handleiding
- Introductiebrief
- Tekening (kleurplaat)

Fotowedstrijd over de boomklever

IVN-Apeldoorn organiseerde een fotowedstrijd over dit mooie vogeltje als soort van de stad.  Iedereen uit de gemeente Apeldoorn kon meedoen. Wie maakte de mooiste boomklever foto van Apeldoorn? 

De foto’s zijn beoordeeld door een deskundige jury (natuurfotograaf Nel Appelmelk, twee natuurfotografen/IVN-leden en een ecoloog van de gemeente Apeldoorn). Wethouder Danny Huizer maakte op 15 juli de winnaars bekend. De mooiste foto’s worden deze zomer geëxposeerd in de hal van het gemeentehuis.
De drie winnende foto’s 

1e prijs (linksboven): voor Marianne Veen.
De jury gaf als commentaar:  "Mooie compositie, mooie kleuren en goede scherpte. De vogel is gefotografeerd in een typerende houding en omgeving. Goed is te zien hoe de vogel zichzelf in evenwicht houdt".
2e prijs (rechtsboven) voor Miranda Lebbink
3e prijs (inksonder) voor Annelies de Jong
Ook over de tweede en derde prijswinnende foto's had de jury lovende woorden.

De prijswinnende foto's, boomklever foto's van de fotowerkgroep van IVN-Apeldoorn en een interessante boomklever quiz waren tot en met 24 augustus te zien op de eerste verdieping van het gemeentehuis.

foto: archief IVN Apeldoornfoto: archief IVN Apeldoorn

 

 

 

foto: archief IVN Apeldoornfoto: archief IVN Apeldoorn / Michiel Visch

 

 

 

 

 

(foto rechtsonder: Michiel Visch - IVN Apeldoorn)             

Maak je eigen nestkast…………

foto: archief IVN-ApeldoornVrijdagmiddag 18 februari werden de prijzen uitgereikt van de nestkast timmerwedstrijd in het gemeentehuis. Van de 140 deelnemers hebben er 30 aan de wedstrijd meegedaan en een foto van een beschilderde of versierde kast ingestuurd. Daar zijn de 5 mooiste met een certificaat geëerd. Voor alle inzenders was er ook een speciale boomklever kanjer mok.