IVN Apeldoorn
Biodiversiteit
maandag03jan2022

Boomklever, soort van Apeldoorn

De boomklever is gekozen tot soort van Apeldoorn. Tot de zomer van 2022 staat dit mooie vogeltje symbool voor groen Apeldoorn en zijn er verschillende activiteiten rondom het ontdekken van, kijken naar en helpen van de boomklever.
De boomklever is een kleurig beestje dat zich goed thuis voelt bij oude bomen. Laten we er daar in Apeldoorn nu net veel van hebben. Daarom past hij goed als ambassadeur voor de betekenis van groen in en om de stad en het versterken van de biodiversiteit. Het bijzondere aan de boomklever is dat het vogeltje zowel naar  boven als naar beneden langs een boomstam kan lopen. Dat doet hij met behulp van zijn lange nagels.

Rondom de soort van Apeldoorn organiseert IVN Apeldoorn samen met de gemeente Apeldoorn verschillende activiteiten.

 • Als eerste is er een wedstrijd nestkastjes timmeren en beschilderen.
  Kinderen van 8 tot en met 12 jaar kunnen een bouwpakket afhalen. Dat timmer je vervolgens in elkaar en beschilder je helemaal zelf naar je eigen ontwerp. Daar maak je een foto van en die stuur je voor 15 januari naar boomklever@ivn-apeldoorn.nl. De mooiste inzendingen belonen we met een prijs.
  De 140 (wegens succes hebben we 40 pakketten toegevoegd) beschikbare pakketten zijn inmiddels allemaal vergeven. Als je je nog aanmeldt via boomklever@ivn-apeldoorn.nl kom je op de wachtlijst voor het geval er pakketten niet worden opgehaald.
  Ben je bij de eerste 140 dan krijg je een email wanneer je het pakket op het gemeentehuis kunt komen ophalen.
  Als je wilt, gaan we in het vroege voorjaar de nestkastjes samen met boswachters en groenbeheerders op goede plekken ophangen. Zo kun je zelf je eigen kast in de gaten blijven houden.
 • Begin 2022 komt een podcast uit met allemaal interessante en leuke informatie over de boomklever en het waarom van deze actie. De podcast is ingesproken door Apeldoornse experts.
 • In het voorjaar krijgen alle Apeldoornse basisscholen een lesbrief gewijd aan de boomklever en zijn er speciale wandelexcursies met IVN-gidsen.
 • Tenslotte is er een grote fotowedstrijd voor natuurfotografen en natuurfotografen in spe. Het wedstrijdreglement en de voorwaarden worden later bekend gemaakt. We willen natuurlijk wel foto’s die gemaakt zijn zonder de boomklever of zijn nest te storen. Een professionele jury beoordeelt de foto’s. De prijsuitreiking is in de eerste week van juli en vormt de afronding van de extra aandacht voor dit mooie vogeltje.