IVN Apeldoorn
Biodiversiteit
dinsdag01mrt2022

Boomklever

De kleurrijke en karakteristieke boomklever met zijn donkere oogstreep is gekozen tot soort van Apeldoorn? Tot de zomer van 2022 staat dit behendige vogeltje symbool voor groen Apeldoorn. Er vinden verschillende activiteiten rondom het ontdekken van, kijken naar en helpen van de boomklever plaats. Boomklevers zijn talrijk in onze omgeving dankzij de bomenrijkdom om ons heen. Het is een goede ambassadeur voor de betekenis van groen in en om de stad en zo versterkt hij biodiversiteit.

Rondom de soort van Apeldoorn organiseert IVN Apeldoorn samen met de gemeente Apeldoorn verschillende activiteiten.

 

Mijn naam is Boomklever: een project voor basisscholen

In de powerpoint presentatie Mijn naam is Boomklever kunnen Apeldoornse kinderen deze vogel leren (her)kennen. Aan de hand van 11 vragen met de antwoorden verdeeld over 31 slides komen zij meer te weten over zijn leefwijze in samenhang met onze omgeving
Download hier het pakket voor basisscholen.
Presentatie
- Handleiding
- Introductiebrief
- Tekening (kleurplaat)

 

Fotowedstrijd over de boomklever

Wie maakt de mooiste boomklever foto van Apeldoorn? IVN-Apeldoorn organiseert een fotowedstrijd over dit mooi vogeltje als soort van de stad. Daarmee is de boomklever ambassadeur voor de natuur en biodiversiteit van Apeldoorn. Iedereen uit de gemeente Apeldoorn kan meedoen.
Je stuurt je mooiste boomkleverfoto voor 30 juni 2022 naar
boomklever@ivn-apeldoorn.nl.
Let erop dat de foto verantwoord is gemaakt. De natuur mag niet verstoord worden en nestfoto’s zijn niet toegestaan.
Lees HIER het volledige wedstrijdreglement.

De foto’s worden beoordeeld door een deskundige jury. Bekend Apeldoorns fotograaf Nel Appelmelk zit de jury voor. Daarin zitten verder twee (natuur) fotograferende IVN-leden en een ecoloog van de gemeente Apeldoorn. De mooiste foto’s worden deze zomer geëxposeerd in de hal van het gemeentehuis.
De drie mooiste foto’s vallen in de prijzen:
1e prijs een waardebon van € 100,- te besteden bij een Apeldoorns fotowinkel
2e prijs een boek over natuurfotografie
3e prijs een cursus natuurfotografie bij IVN-Apeldoorn. Voor kinderen onder de 14 jaar is er een aparte categorie.

Tips bij het maken van boomkleverfoto’s
Je kunt nog tot 30 juni foto’s insturen voor de boomklever fotowedstrijd van IVN-Apeldoorn. Alle tijd dus om nog op pad te gaan en dit kleurrijke vogeltje te fotograferen. Maar hoe doe je dat eigenlijk: vogels fotograferen? Hieronder een aantal praktische tips.

* Vogels fotograferen begint met vogels kijken. Maak eens een rondje door je omgeving of het bos en kijk en luister naar waar de boomklever zit. Vogels zijn ook gewoontedieren. Wanneer ze ergens een goede voedselplek hebben gevonden keren ze er zeker naar terug. Voor jou dus een kans om een foto te maken. Overal in de stad kun je de boomklever vinden. Ze houden vooral van oude bomen. Daar vind je ze vaak heen en weer kruipend langs de stam. Ook tijdens de boomklever excursie vorige maand in het bos van Woudhuis zijn verschillende boomklevers gezien.
* Dan is het handig om gebruik te maken van een telelens of je telefoon flink in te laten zomen. Van een afstandje krijg je anders alleen maar een klein beestje in hele grote achtergrond. Dat is zonde.
* De boomklever is een bewegelijk vogeltje. Wil je die scherp op de foto zetten dan is een snelle sluitertijd van belang. Hoe hoger hoe beter. In combinatie met een groot diafragma (is lage diagramawaarde!) krijg je een mooie vage achtergrond (Bokeh genaamd) waardoor het vogeltje extra goed in beeld komt.
* Een laatste tip en misschien wel de lastigste: heb geduld. Wanneer je een goed plek hebt gevonden is het wachten tot de boomklever voor je lens komt en er net dat ene zonnestraaltje op valt waardoor het een bijzonder foto oplevert. Of misschien wel met wat kleine insecten in zijn bek om jongen te voeren. Veel succes. Je kunt je foto insturen naar boomklever@ivn-apeldoorn.nl Kijk ook even op de website voor het wedstrijdreglement.
 

Boomklever excursie - 17-4-2022

Een vogelwandeling met speciale aandacht voor de boomklever. 
Samen met onze gidsen gaan we op pad in het landgoed Woudhuizen en zij maken u vertrouwd met alle geluiden van de boomklever en andere vogels.

 

Maak je eigen nestkast…………

foto: archief IVN-ApeldoornVrijdagmiddag 18 februari werden de prijzen uitgereikt van de nestkast timmerwedstrijd in het gemeentehuis. Van de 140 deelnemers hebben er 30 aan de wedstrijd meegedaan en een foto van een beschilderde of versierde kast ingestuurd. Daar zijn de 5 mooiste met een certificaat geëerd. Voor alle inzenders was er ook een speciale boomklever kanjer mok.
 

Meer informatie over bio diversiteit in Apeldoorn

 Lees de eco gids-Apeldoorn