Natuurgebieden

In en rond Apeldoorn, Epe en Voorst is veel natuur te vinden, dat kan ook niet anders aan de rand van de Veluwe en het IJsselgebied. Je vindt er zandverstuivingen, heidevelden, grote bosgebieden waar je in rond kunt dwalen, maar ook weiden en akkers.
De IVN-natuurgidsen leiden je graag rond om de natuur te beleven. Of je kunt via één van de publicaties zelf de natuur ontdekken.

In 2017 is n.a.v. de cursus 'Gastheer van het Landschap' een autoroute langs diverse bezienswaardigheden en natuurgebieden gemaakt. Deze kunt u hieronder downloaden.
Autoroute Apeldoorn

Heidelandschap

foto archief IVN Apeldoorn-natuurHet heidelandschap is kenmerkend voor de Veluwe, vooral als de heide bloeit (eind augustus). Soms is er ook een schaapskooi met schapen, die de heide in goede conditie houden:

Bosgebieden

Bos is er veel. Naast productiebos, komt er steeds meer gevarieerd bos (naald- en loofhout). Verschillende gebieden met bos zijn bovendien heuvelachtig (bijv. Reeënberg). En met wat geluk kom je ook nog wild tegen.

Zandverstuivingen

In oude tijden liet stuivend zand dorpen verdwijnen. Om hier meer van te weten kun je de volgende gebieden bezoeken:

 

Akkers en weilanden

De akkers en weilanden zijn vooral te vinden bij de oude dorpen in de omgeving.

Waterrijk gebied

Water kun je op verschillende manieren tegenkomen. Denk hierbij vooral aan de beken en sprengen, maar ook aan beekdalen, moerasbossen en uiterwaarden.

Landgoederen

De randen van de Veluwe waren van oudsher ook in trek als vestigingsplaats van ridders. Hier getuigen de volgende landgoederen van: