Fietsroutes vanaf Het Leesten

bospaviljoen-LeestenEr zijn 4 fietsroutes vanaf transferium Het Leesten in Ugchelen. Behalve ruime parkeergelegenheid biedt het transferium in het naastgelegen Bospaviljoen horecagelegenheid annex een informatiecentrum van
Staatsbosbeheer.

Startpunt: SBB-informatiecentrum aan de achterzijde van het paviljoen of direct vanaf de parkeerplaats.

Alle routes zijn uitsluitend beschikbaar in de IVN Routes app.


Langs Beken en Sprengen - 24 km

waterrad-winnemolensOnderweg op deze route maak je kennis met plekken en landschappen die herinneren aan het verleden van Apeldoorn en haar aangrenzende dorpen aan de zuidkant. Vooral de beken en sprengen die met hun watermolens een grote rol speelden in de economische bedrijvigheid van 17e tot begin 20ste eeuw krijgen de aandacht. (Sprengen zijn door de mens gemaakte waterlopen vanaf een in de helling tot het grondwater  uitgegraven bron, de sprengkop.) Nadat de watermolens tijdens de 20ste eeuw hun rol verloren volgden jaren van verwaarlozing. Recent hebben de beken en sprengen weer een nieuwe rol gekregen voor hemelwaterafvoer, recreatie en als cultureel erfgoed. 

Langs Kapel en Kathedraal - 33 km

Deze fietsroute voert je met enkele pittige klimmetjes (en afdalingen) door bossen en langs heide. Je rijdt over het dak van de Veluwe door Hoog SoerenDE-Kathedraal met zijn witte kapel en verbondenheid met het Oranjehuis. Halverwege is gelegenheid voor een horecamoment  bij uitspanning Halte Assel. Verderop doemt in een weidse omgeving het voormalige zendstation de Kathedraal op nabij de pittoreske buurtschap Radio Kootwijk. Ten slotte is een bezoekje aan de schaapskooi van Hoog Buurlo nog inbegrepen.

Leesten-Loenermark - 40 km

Deze route met een licht toeristisch tintje voert je door landschappelijk fraaieSchaapskudde-Loenen delen van het zuidelijke buitengebied van gemeente Apeldoorn. Van de meer open landschappen bij Beekbergen, Lieren en Oosterhuizen gaat de tocht naar glooiende bossen en heides bij Loenen. Terug via het Deelerwoud (een klein stukje gemeente Arnhem), door de bosrijke omgeving van Woeste Hoeve en Hoenderloo tot de Leesterheide in zicht komt.

Apeldoorn buitenom - 55 km

Groote-weteringDeze knooppuntenroute laat je de verschillende typen landschappen rondom het stedelijke gebied van Apeldoorn verkennen. Je fietst door dorpen en buurtschappen, over hoge, droge delen van het Veluwemassief en door laaggelegen, door middeleeuwse weteringen ontwaterde laaggelegen gebieden van de IJsselvallei.