Fietsroutes vanaf De Cantharel

Er zijn acht fietsroutes vanaf Hotel/Restaurant De Cantharel in Ugchelen. De routes maken gebruik van de fietsknooppunten. Naast de knoopppunten krijg je ook informatie over de omgeving en - indien gewenst - een GPS bestand. (Voor downloaden van gps-bestanden zie instructie onderaan de pagina.) De routes zijn ook opgenomen in de IVN Routes app.
Start- en eindpunt van deze routes is bij Van der Valk Hotel Apeldoorn - De Cantharel, Van Golsteinlaan 20 in Ugchelen. Hier is parkeergelegenheid beschikbaar. 

Download de IVN Routes app.logo ivn routes app

Een aantal van de hieronder genoemde routes zijn ook beschikbaar via de IVN Routes app.Via de GPS functie kunt u dan zien waar u zich op de route bevindt. Bij de diverse locaties is in het kort de informatie beschreven, die u in de routebeschrijving in een meer uitgebreide vorm aantreft.
De IVN Routes app is gratis te downloaden in de Google Play Store en in de Apple Store. Ook de routes zijn gratis.

NIEUW: Fietsroute Planken Wambuis - 66 of 57 km (ook in IVN Routes app)

Routebeschrijving met informatie, routekaart en fietsknooppuntenlijst
GPS route  

foto: Archief IVN ApeldoornDeze route gaat - via fietsknooppunten - door het gebied ten zuiden en westen van Otterlo. Door uitgestrekte heidegebieden van Ginkelse Heide en Eder Heide en landgoed Het Planken Wambuis rond landbouwenclave Mossel. Het Planken Wambuis is een 2280 ha groot natuurgebied met heide, stuifzand, bossen en ook een enkele landbouwenclaves. De hertogen van Gelre hadden hier in de Middeleeuwen hun jachtterreinen en bossen voor brandhout. Vanaf de 16e eeuw ging het goed in meerdere adelijke handen over tot de verkoop in 1934 door de erven Van Pallandt aan een beleggingsmaatschappij. In 1974 verwierven het rijk en Natuurmonumenten ieder de helft. Tenslotte werd in 1980 het rijksdeel geschonken aan Natuurmonumenten ter gelegenheid van hun 75-jarig jubileum.

Fietsroute IJsselvallei - 50 km (ook in IVN Routes app)

Routebeschrijving met informatie, routekaart en fietsknooppuntenlijst

fotoarchief IVN-Apeldoorn-foto:Hans HogenbirkEen lange route grotendeels door landbouwgebied naar de uiterwaarden van de IJssel. U komt door het dorp Beekbergen en fietst langs het Apeldoorns kanaal en de Beekbergse beek naar Voorst.  Via de Voorster klei met in de verte de ruïne van slot Nijenbeek. Door de bossen bij Klarenbeek  weer terug naar Beekbergen. Op deze terugweg kunt u een (wandel)uitstapje maken door het Beekbergerwoud en rond De Cantharel.

Fietsroute Kroondomein - 42 km

Routebeschrijving met informatie, routekaart en fietsknooppuntenlijst
GPS route 

fotoarchief IVN-Apeldoorn foto:Y.ZwikkerEen route 'op en neer' over de Asselseheide naar het dorpje Hoog Soeren en vandaar door de uitgstrekte bossen van Kroondomein Het Loo. U komt bij Wenum/Wiesel weer in de bewoonde wereld en fietst over de oude spoorlijn naar de Wenumse watermolen. Door een landgebied en via het fietspad langs het Apeldoorns kanaal naar Apeldoorn. Deze stad doorkruist u via groene fietspaden en komt weer bij De Cantharel uit.

Fietsroute Kootwijk - 35 km (ook in IVN Routes app)

Routebeschrijving met informatie, routekaart en fietsknooppuntenlijst
GPS route 

zandEen route door het hart van de Veluwe. U kunt 2 uitstapjes maken naar de schaapskooi van Hoog Buurloo en naar het zendstation bij Radio Kootwijk, de cathedraal. Via de vroegere halte Assel naar het dorpje Kootwijk. Via fietspaden over de Hoog Buurlose heide en door de bossen van Hoenderloo en Spelderholt terug naar de Cantharel.

Fietstocht Groen van Toen - 25 km (ook in IVN Routes app)

Routebeschrijving met informatie en routekaart 

fotoarchief IVN-ApeldoornDeze route laat je kennismaken met een aantal landschappen met kenmerken uit het verleden van Apeldoorn, Ugchelen, Beekbergen, Lieren en Oosterhuizen. We besteden vooral aandacht aan de verschillende sprengen en beken aan de zuidkant van Apeldoorn. De route is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Hij gaat over verharde fietspaden en soms over een zandpad. Tijdens de route zijn er enkele uitstapjes die je wandelend kunt maken. 

Fietsroute Rondom Apeldoorn - 57 km (ook in IVN Routes app)

Routebeschrijving met informatie, routekaart en fietsknooppuntenlijst
GPS route  

woudDeze route laat je kennismaken met verschillende landschappen rond Apeldoorn. Via het Beekbergerwoud en de landbouwgebieden aan de oostkant via Noord Apeldoorn naar de bossen van het Kroondomein naar de heidevelden van Hoog Soeren en Hoog Buurloo aan de westkant.

Fietsroute Staverden - Garderen - 61 km (ook in IVN Routes app)

Routebeschrijving met informatie, routekaart en fietsknooppuntenlijst
GPS route  

fotoarchief IVN-Apeldoorn foto:Y.Verhoef-WitzDeze route voert door de landbouwenclave rond Garderen, Uddel, langs de Staverdense beek, over de Ermelose heide en door de bossen bij Kootwijk. U kunt uitstapjes maken naar het Uddelermeer, landgoed Staverden en de Ermelose schaapskooi.


Fietsroute Posbank - 60 km (ook in IVN Routes app)

Routebeschrijving met informatie, routekaart en fietsknooppuntenlijst
GPS route  

fotoarchief IVN-ApeldoornHet Veluwemassief met de Loenermark en Posbank is tijdens de voorlaatste ijstijd ongeveer 150.000 jaar geleden gevormd. Vanuit het noorden stromende gletsjers duwden klei-, grind- en zandafzettingen van de oer-Rijn op tot stuwwallen. Tijdens de laatste ijstijd, brachten krachtige westenwinden ongeveer 20.000 jaar geleden veel stuifzand en sneeuwsmeltwater sleet diepe dalen in de de stuwwallen. De huidige heuvels en (droog)dalen zijn daarvan de stille getuigen. Op open (gelaten) plekken in het landschap is dat verleden nog leesbaar. Glooiingen in de heide bieden fraaie uitzichten tijdens deze fietstocht.

 

Instructie downloaden en opslaan van GPS routes:

Ga met de muis op de link van het te downloaden bestand staan en klik met rechter muisknop. Kies dan uit het menu:
- Chrome: link opslaan als...
- Edge of Internet Explorer: doel opslaan als...
- Firefox: koppeling opslaan als..
En sla het gpx bestand op de locatie die je wilt (je pc, mobiel of tablet).
NB Edge en Explorer slaan een gpx-bestand op als xml-bestand. Niet alle gps-apps kunnen hiermee omgaan. Je kunt echter zonder problemen de bestandsextensie .xml handmatig wijzigen in .gpx .

IVN Routes app

Als bij de route de opmerking (ook in IVN Routes app) is geplaatst, dan kunt u de route ook via de IVN Routes app via de smartphone  downloaden. U ziet dan de route met de locatie waar u zich bevindt op de kaart.

De routes zijn op papier ook verkrijgbaar in 't Buitenhuisje bij De Cantharel

foto De Cantharel