Fietsroutes vanaf De Cantharel

Er zijn 10 fietsroutes vanaf Hotel/Restaurant De Cantharel in Ugchelen. De routes maken gebruik van de fietsknooppunten. Naast de knoopppunten krijg je ook informatie over de omgeving en een GPS bestand. (Voor downloaden van gps-bestanden zie instructie onderaan de pagina.) De routes zijn ook opgenomen in de IVN Routes app.logo ivn routes app
Start- en eindpunt van deze routes is bij Van der Valk Hotel Apeldoorn - De Cantharel, Van Golsteinlaan 20 in Ugchelen. Voor hotelgasten is daar  parkeergelegenheid beschikbaar. 

Fietsroute 'Planken Wambuis' - 66 of 56 km (ook in IVN Routes app)

Routebeschrijving met informatie, routekaart en fietsknooppuntenlijst
GPS route  

foto: Archief IVN ApeldoornDeze route gaat door het gebied ten zuiden en westen van Otterlo. Door de  uitgestrekte heidegebieden van Ginkelse Heide en Eder Heide en landgoed Het Planken Wambuis rond de  landbouwenclave Mossel. Het Planken Wambuis is een 2280 ha groot natuurgebied met heide, stuifzand, bossen en ook een enkele oude  landbouwenclaves. De hertogen van Gelre hadden hier in de Middeleeuwen hun jachtterreinen en bossen voor brandhout. Vanaf de 16e eeuw ging het goed in meerdere adellijke handen over tot de verkoop in 1934 door de erven Van Pallandt aan een beleggingsmaatschappij. In 1974 verwierven het rijk en Natuurmonumenten ieder de helft. Tenslotte werd in 1980 het rijksdeel geschonken aan Natuurmonumenten ter gelegenheid van hun 75-jarig jubileum.

Fietsroute 'IJsselvallei' - 50 km (ook in IVN Routes app)

Routebeschrijving met informatie, routekaart en fietsknooppuntenlijst
GPS route

fotoarchief IVN-Apeldoorn-foto:Hans HogenbirkEen lange route grotendeels door landbouwgebied naar de uiterwaarden van de IJssel. U komt door het dorp Beekbergen en fietst langs het Apeldoorns kanaal en de Beekbergse beek naar Voorst.  Via de Voorster klei met in de verte de ruïne van slot Nijenbeek. Door de bossen bij Klarenbeek  weer terug naar Beekbergen. Op deze terugweg kunt u een (wandel)uitstapje maken door het Beekbergerwoud.

Fietsroute 'Kroondomein en Apeldoorn stad' - 40 km (ook in IVN routes app)

Routebeschrijving met informatie, routekaart en fietsknooppuntenlijst
GPS route 

fotoarchief IVN-Apeldoorn foto:Y.ZwikkerEen route 'op en neer' over de Asselseheide naar het dorpje Hoog Soeren en vandaar door de uitgstrekte bossen van Kroondomein Het Loo. U komt bij Wenum/Wiesel weer in de bewoonde wereld en fietst over het traject van een oude spoorlijn naar de Wenumse watermolen. Door een landelijk gebied en via het fietspad langs het Apeldoorns kanaal naar Apeldoorn. De stad doorkruist u via groene fietspaden tot u weer bij De Cantharel uitkomt.

Fietsroute 'Rondje Kootwijk' - 35 km (ook in IVN Routes app)

Routebeschrijving met informatie, routekaart en fietsknooppuntenlijst
GPS route 

zandEen route door het hart van de Veluwe. U kunt een tweetal uitstapjes maken: naar de schaapskooi van Hoog Buurlo en naar het zendstation bij Radio Kootwijk, de "Kathedraal". Via de vroegere halte Assel naar het dorpje Kootwijk. Vervolgens over de Hoog Buurlose heide en door de bossen van Hoenderloo en Spelderholt terug naar de Cantharel.

Fietsroute 'Groen van Toen' - 25 km (ook in IVN Routes app)

Routebeschrijving met informatie en routekaart 
GPS route

fotoarchief IVN-ApeldoornDeze route laat u kennismaken met een aantal landschappen met kenmerken uit het verleden van Apeldoorn, Ugchelen, Beekbergen, Lieren en Oosterhuizen. De aandacht gaat vooral naar de beken en sprengen aan de zuidkant van Apeldoorn. De route gaat over verharde fietspaden en soms over een zandpad. Tijdens de route zijn er enkele uitstapjes die wandelend gemaakt kunnen worden. 

Fietsroute 'Rondom Apeldoorn' - 57 km (ook in IVN Routes app)

Routebeschrijving met informatie, routekaart en fietsknooppuntenlijst
GPS route  

woudDeze route laat u kennismaken met verschillende landschappen rond Apeldoorn. Via het Beekbergerwoud en de landbouwgebieden aan de oostkant via Noord Apeldoorn naar de bossen van het Kroondomein naar de heidevelden van Hoog Soeren en Hoog Buurlo aan de westkant.

Fietsroute 'Staverden - Garderen' - 61  of 45 km (ook in IVN Routes app)

Routebeschrijving met informatie, routekaart en fietsknooppuntenlijst
GPS route  

fotoarchief IVN-Apeldoorn foto:Y.Verhoef-WitzDeze route voert door de landbouwenclave rond Garderen, Uddel, langs de Staverdense beek, over de Ermelose heide en door de bossen bij Kootwijk. U kunt uitstapjes maken naar het Uddelermeer, landgoed Staverden en de Ermelose schaapskooi.


Fietsroute 'Posbank-Loenermark' - 60 km (ook in IVN Routes app)

Routebeschrijving met informatie, routekaart en fietsknooppuntenlijst
GPS route  

fotoarchief IVN-ApeldoornHet Veluwemassief met de Loenermark en Posbank is tijdens de voorlaatste ijstijd ongeveer 150.000 jaar geleden gevormd. Vanuit het noorden stromende gletsjers duwden klei-, grind- en zandafzettingen van de oer-Rijn op tot stuwwallen. Tijdens de laatste ijstijd, brachten krachtige westenwinden ongeveer 20.000 jaar geleden veel stuifzand en sneeuwsmeltwater sleet diepe dalen in de stuwwallen. De huidige heuvels en (droog)dalen zijn daarvan de stille getuigen. Op open (gelaten) plekken in het landschap is dat verleden nog leesbaar. Glooiingen in de heide bieden fraaie uitzichten tijdens deze fietstocht.

Fietsroute 'Rondje Loenermark' - 40 km

Routebeschrijving met informatie, routekaart en fietsknooppuntenlijst
GPS route

Deze route met een licht toeristisch tintje voert vliegdendoor landschappelijk fraaie delen van het zuidelijke buitengebied van gemeente Apeldoorn. Van de meer open landschappen bij Beekbergen, Lieren en Oosterhuizen gaat de tocht naar de  glooiende bossen en heide bij Loenen. Terug via een klein stukje Arnhem, het Deelerwoud,  door de bosrijke omgeving van Woeste Hoeve en Hoenderloo tot de Leesterheide in zicht komt.
In de route zijn viertal uitstapjes opgenomen naar direct buiten de route gelegen te bezoeken objecten als een watermolen, stoomtreinen, een schaapskooi met kudde en een wildobservatiepunt. 

Fietsroute 'Lieren-Oosterhuizen' - 26 km (ook in IVN Routes app)

Routebeschrijving met informatie, routekaart en fietsknooppuntenlijst
GPS route

U maakt op deze route kennis met de fraaie landelijkeStuw Veldhuizerspengomgeving rond Beekbergen, Lieren en Oosterhuizen. De oorspronkelijke agrarische nederzettingen hebben wel ingeboet op hun kleinschalige charme maar de directe omgeving van de huidige uitgedijde dorpen en buurtschappen heeft nog steeds alleszins landelijke allure. Het oostelijk deel van de route, via Lieren, Oosterhuizen en het Apeldoorns kanaal, loopt langs de overgang van hogere en drogere gronden van de Veluwe naar de lager gelegen en nattere IJsselvallei. Streek- en wegnamen als Het Oude Veen en Veendijk spreken voor zich.

Instructie downloaden en opslaan van GPS routes:

Ga met de muis op de link van het te downloaden bestand staan en klik met rechter muisknop. Kies dan uit het menu:
- Chrome: link opslaan als...
- Edge: Koppeling opslaan als...
- Firefox: koppeling opslaan als..
En sla het gpx bestand op de locatie die je wilt (pc, mobiel of gps apparaat).

De routes zijn op papier ook verkrijgbaar in 't Buitenhuisje bij De Cantharel

foto De Cantharel