IVN Apeldoorn
Overig
Vanaf
zaterdag22sep201811:00

Wolven en slakken op de Veluwe

De Nationale Archeologiedagen op 12, 13 en 14 oktober worden in Apeldoorn en Epe gehouden met een gezamenlijk thema: de vroegmiddeleeuwse ijzerwinning op de Veluwe. Nieuwe ontwikkelingen en experimenten met pas gevonden klapperstenen brengen diverse organisaties uit de twee gemeenten samen in een programma over ijzer en ijzerwinning.

Oktober lijkt ver weg, maar de voorbereidingen vinden al plaats vanaf 25 augustus en een ieder kan het proces van het winnen van ijzer zoals dat in de middeleeuwen plaatsvond volgen: van klappersteen tot wolf en slak.

Maak het mee en bekijk op drie zaterdagen de ijzerwinners aan het werk bij Veluws museum Hagedoorns Plaatse in Epe:
Op zaterdag 25 augustus tijdens de eerste bouw van de leemoven en het voorbewerken van de klappersteen,
Op zaterdag 22 september tijdens de afbouw van de oven en het smeden van een brok ruw ijzer (wolf).
Vanaf 22 september is er een tentoonstelling te bekijken met daarin de laatste ontdekkingen over dit bijzondere onderwerp, zoals duizenden nieuw ontdekte ijzerkuilen, opgraving van ijzerovens en ijzerslakkenhoop in Loenen en onderzoek naar de herkomst van een ijzeren sikkel met de nieuwste technieken.
Op zaterdag 13 oktober tijdens het stoken van de oven; telkens van 11 tot 17 uur. 
Op 13 oktober is er nog veel meer archeologisch te beleven in Epe zoals zelf opgraven, een bodemvondstenspreekuur en een fietstocht.
Vanaf 14 oktober komt deze tentoonstelling naar het Sportpark Orderbos in Apeldoorn. Daar bij de ingang van AV’34 ligt namelijk de grootste ijzerslakkenhoop van de Veluwe. Op deze zondag kun je daar ook smeden, laat een verteller je de tijd van het ijzerwinnen beleven en nog veel meer. 

>> Meer informatie is te vinden op www.knnv.nl/epe-heerde , hagedoornsplaatse.nl en  www.archeologiedagen.nl

Foto KNNV Epe-HeerdeWolven en slakken op de Veluwe is een samenwerking van Archeologische Werkgroep Apeldoorn, Vertelgenootschap, EPA, Gemeente Apeldoorn, IVN Apeldoorn, KNNV Epe - Heerde, Werkgroep Archeologisch en Cultuurhistorisch  Erfgoed (Epe),  Ampt  Epe, Veluws  Museum  Hagedoorns  Plaatse, Fietsersbond Epe en Gemeente  Epe.

Algemene informatie

zaterdag 22 september 2018 - 11:00 tot zondag 14 oktober 2018 - 17:00
Locatie: 
Hagedoorn Plaatse
Ledderweg 11
8161 SZ Epe
Nederland
Google Maps image