IVN Apeldoorn
Landschap
Op
zaterdag07sep201909:00

Startochtend Natuurbeheer IVN/Staatsbosbeheer

Natuurbeheer op een van de terreinen van Staatsbosbeheer in de omgeving van Apeldoorn.

Samen met de Kootwijkgroep van Staatsbosbeheer starten we dit seizoen met een gemeenschappelijke werkochtend. We gaan aan de slag bij de Maalberg (63 m) in de boswachterij Kootwijk. Tijdens de startochtend in 2016 hebben we hier al een flink stuk heide schoongemaakt, maar er is nog meer dan genoeg werk te doen.

Het terrein waar we nu gaan werken bestaat voor een groot deel uit graspollen met her en der een stukje heide. Ook staan hier wat meer bomen, waaronder mooie eikenbosjes. Dit stuk is niet, zoals op de grote heide, grootschalig aangepakt. Het verschil kun je in het terrein goed waarnemen. Het is zeker waardevol, met name voor insecten en kleinere dieren die zich van gebiedje naar gebiedje verplaatsen.

In dit terrein gaan we weer vele, kleine dennetjes wegzagen en -knippen. Er is ook een groep motorzagers die aan de andere kant van het gebied een aantal grotere bomen om gaan zagen om zo een bredere  verbinding te krijgen tussen twee open gebieden. Daarbij kun je vooral helpen met slepen.
Neem goede werkhandschoenen en voldoende drinken mee!

Houd er rekening mee dat we dit keer iets verder moeten lopen naar de werkplek. Helaas kunnen we langs het bospad van de looproute niet parkeren en is er geen keermogelijkheid!

Routebeschrijving: Vanaf de A1 afslag 18 Kootwijk, onderaan de afslag linksaf, volg de Nieuw Milligenseweg richting Kootwijk. Ga in de bocht linksaf (naar Assel), dit is de Asselseweg. Na ongeveer 1,5km gaat de weg over in een grindweg en rij je over de heide, na ongeveer 700m (op een kruising van twee tegenover elkaar liggende bospaden aan beide kanten van de grindweg) ga je rechtsaf het bospad in 
> vanaf hier volg je de route bordjes ( het pas opgeknapte bospad gaat schuin naar links, na 400m kom je langs een breed bospad. Parkeer daar in de buurt in de berm (je moet het bospad dus niet inrijden).

Vanaf Apeldoorn neem je het makkelijkste de Hoog Buurloseweg, vervolgens de Alverschotenseweg richting Assel. Voor het spoor ga je linksaf de Asselseweg in, een verharde weg met naastliggend fietspad. Na circa 800m gaat deze weg over in een grindweg en rij je over de heide, na ongeveer 1km (op een kruising van twee tegenover elkaar liggende bospaden aan beide kanten van de grindweg) ga je linksaf het bospad in 
> vanaf hier volg je de route bordjes (zie hierboven) 

Parkeren: langs het bospad in de berm aan één zijde. Kijk goed uit waar je de auto parkeert i.v.m. eventuele boomstronken e.d. in de berm. Parkeren kan zowel voor als na het zijpad van de looproute.

Verzamelen: bij de schaftkeet. Vanaf de parkeerplek is het ongeveer 500m lopen over een bospad naar de werkplek. Houd hier rekening mee bij vertrek of kom gewoon gezellig op de fiets!

Route naar werkplek 7 september 2019

Tijden
Inloop vanaf 8:30 uur. 
Start werkzaamheden 9:00 uur. 
Eindtijd 12:00 uur. 

Catering: Neem koffie/thee van huis mee. Om 12:00 zijn er weer broodjes en soep. 

Neem voor meer informatie contact op met Gerrian Tacoma via e-mail of telefoon 055-5340943.

Algemene informatie

zaterdag 7 september 2019 - 09:00 tot 12:00
Locatie: 
Maalberg
Zie routebeschrijving
Kootwijk
Nederland
Contactpersoon: 
Google Maps image