IVN Apeldoorn
Landschap
Op
zaterdag19sep202009:00

Opslag verwijderen in hakhout bij Hoog Buurlo

Natuurbeheer op een van de terreinen van Staatsbosbeheer in de omgeving van Apeldoorn

Achtergrond: We zijn al sinds het seizoen 2008/2009 bezig het hakhout bij Hoog Buurlo in ere te herstellen. Hakhout is van oudsher een typische vorm van gebruiksbos en stamt al uit de Romeinse tijd. Bomen worden laag bij de grond afgezaagd en krijgen de kans om opnieuw uit te lopen. Na enkele jaren worden de uitlopers geoogst, waarna de cyclus opnieuw begint. Meer informatie over het hakhout vind je hier: https://www.vlinderstichting.nl/hakhout

Om te voorkomen dat het wild de jonge uitlopers opeet, zijn de hakhoutpercelen omrasterd. Dit heeft als nadeel dat ook andere bomen, zoals berk en Amerikaanse vogelkers, niet worden afgevreten en de eiken dreigen te overwoekeren. Dat is in het perceel dat in 2008/2009 is afgezet inmiddels het geval. Wij starten volgende week in het perceel dat in 2014/2015 is afgezet, daar kunnen we het nog goed bijhouden. Vorig jaar hadden we na dit perceel nog zoveel energie over, dat we de tweede helft van de ochtend in het andere perceel bezig zijn gegaan. We zien wel hoever we dit keer komen.

Routebeschrijving: Neem vanuit Apeldoorn de Hoog Buurloseweg. Waar de weg een bocht naar rechts maakt, kun je links de parkeerplaats op. Zie verder bijgevoegd kaartje. Het is het handigst om de auto op de parkeerplaats te zetten en dan naar de keet te lopen. Het is mogelijk dat de keet niet precies op de plek staat die ik op het kaartje heb aangegeven, maar dat wijst zichzelf wel. We zullen een paar routebordjes neerzetten. 
Werklocatie hakhout Hoog BuurloCatering: Neem zelf koffie, thee e.d mee.

In verband met corona lopen sommige dingen anders dan we gewend zijn, maar met wat aanpassingen is het prima te doen. De belangrijkste zaken zijn:

  • Neem eigen werkhandschoenen mee.
  • Er zijn geen banken, dus neem zelf een krukje of iets dergelijks mee als je in de pauze lekker wilt zitten.
  • Geef elkaar de ruimte bij het pakken van het gereedschap.
  • Houd tijdens het werken afstand van elkaar.

Neem voor meer informatie contact op met Gerrian Tacoma via e-mail of telefoon 055-5340943.

Algemene informatie

zaterdag 19 september 2020 - 09:00 tot 12:00
Locatie: 
Hakhout Hoog Buurlo
Hoog Buurloseweg
Apeldoorn
Nederland
Contactpersoon: 
Google Maps image