IVN, afdeling Raalte
Insecten
Op
donderdag07feb201919:30

vlinders in de tuin en de eikenprocessierups

Op donderdag  7 februari 2019  komt Kars Veling van "De Vlinderstichting" naar Raalte om een lezing te geven over Vlinders in de tuin en de eikenprocessierups.

Vlinders in de tuin “Vroeger zag je veel meer vlinders." We kunnen ons nu al haast niet meer voorstellen hoeveel dat er moeten zijn geweest. Van de insecten zijn dagvlinders wel het meest geliefd. Door hun boeiende levenswijze en de prachtige kleuren spreken ze tot de verbeelding. Het gaat echter niet goed met de dagvlinders in Nederland. Veel soorten zijn al verdwenen en de Rode Lijst met bedreigde soorten is nog lang.

Eikenprocessierups en -vlinder De eikenprocessierups is daarentegen sterk in opmars en de bestrijding ervan is geen eenvoudige opgave. Deze nachtvlinder heeft zich de laatste jaren flink uitgebreid door heel Nederland. Het is tegenstrijdig: de ene vlinder willen we graag vaker zien en de andere gaan we bestrijden. Tijdens deze lezing zal er alle aandacht aan worden geschonken. Er zullen een aantal dagvlinders de revue passeren. Door in de huid van de vlinder te 16 kruipen zullen we kijken hoe ze leven en welke eisen ze stellen aan hun leefomgeving. Als we dat weten kunnen we ook zorgen dat er weer meer vlinders komen. Daarvoor moet goed worden samengewerkt. De natuurbeheerders kunnen hun steentje bijdragen, maar ook gemeenten en Waterschappen moeten in inrichting en beheer rekening houden met de eisen die dagvlinders stellen. Ook tuinbezitters kunnen veel doen voor vlinders. Door te zorgen voor voedsel voor de vlinders en ook voor voortplantingsmogelijkheden wordt de tuin een thuis voor vele kleurige fladderaars. Na deze avond heeft u flink wat tips om uw tuin om te dopen in een vlinderparadijs.

Kars is allrounder en ecoloog. Hij werkt al sinds de beginjaren bij De Vlinderstichting en is in de loop der tijd bij heel veel projecten betrokken geweest.

Lezing:

  • waar: Annahuis aan de Plas in Raalte
  • wanneer: donderdag 7 februari om 19.30 uur
  • kosten: €4,- inclusief thee of koffie, leden IVN Raalte gratis.

Algemene informatie

donderdag 7 februari 2019 - 19:30
Locatie: 
Annahuis
De Plas 8
8102 CS Raalte
Nederland
Google Maps image