Borger-Odoorn
Natuur
dinsdag06jun2017

Verslag van de excursie op het Molenveld

Op 29 april jl. heeft Koos Roggeveld uit Exloo voor onze IVN vereniging een excursie georganiseerd op het Molenveld bij Exloo. Een tiental mensen kwam om ongeveer 13:30 uur bijeen op de parkeerplaats bij het plaatselijke zwembad.

Koos vertelde onderweg over het prachtige landschap. Zijn kennis van de omgeving en natuur is erg breed. Vooral wat betreft de kennis van planten is zijn kennis meer dan bovengemiddeld. Hij liet ons zanderige open plekjes zien waar we zandhagedissen konden verwachten. We zagen en hoorden op verschillende plaatsen prachtige roodborsttapuiten, een vogel die zich uitstekend thuis voelt in deze biotoop. Niet dat alles in perfecte staat verkeerd. Koos liet ons zien dat de aanwezige vennen steeds kleiner worden. Eigenlijk zou hier door de beheerder wat aan gedaan moeten worden om zo de aanwezige heikikkers meer leefruimte te geven.

We kregen te horen wat de verschillen waren tussen veenpluis en eenjarig wollegras, zochten naar zonnedauw en genoten van het heerlijke voorjaarsweer. Koos sprak over aanwezige “leeuw” die ook aanwezig zou zijn in het natuurgebied. Niet iedereen wist wat hij bedoelde, nieuwsgierig waren we des te meer.

Schaapskudde Exloo
Een gescheperde schaapskudde (dus met een herder en honden) was aanwezig op onze route. Tussen het golvende heidelandschap leverde dit een mooi beeld op op ons netvlies. De herderin stond ons vriendelijk te woord. Gezellig pratend kwamen we in de omgeving waar Koos dacht zijn “leeuw” te kunnen vinden. In het mulle zand liet hij ons kleine kuiltjes zien. Een kuiltje wat gemaakt was door een insect: de mierenleeuw.
Dit insect gebruikt zijn komvormig kuiltje om kleinere en lopende insecten te vangen. De prooi zakt door het droge, fijne zand naar beneden en wordt dan gegrepen door de “leeuw”. Een aantal uren later kwamen we weer aan bij de parkeerplaats.

We kunnen terugzien op een leuke, informatieve excursie.