Borger-Odoorn
Natuur in de Buurt
zaterdag09dec2017

Verslag Natuurwerkdag

Afgelopen zaterdag 4 november was het weer landelijke natuurwerkdag. Voor de vierde keer in rij heeft ook onze natuurwerkgroep meegedaan. Tussen Valthe en Klijndijk ligt een verscholen, idyllisch heideveldje. Dit veldje is niet alleen een uniek stukje natuur. Ook cultuurhistorisch is deze plek van betekenis. Het is een bijzondere plek door de aanwezigheid van zowel een hunebed als een pingoruïne. De eigenaar van het veldje is Staatsbosbeheer.

bomen trekkenIn het heidegedeelte zijn veel jonge boompjes ontkiemd. Vorig jaar hebben we ons vooral bezig gehouden met het verwijderen van de bosrand en het afknippen van de jonge boompjes. Dit jaar hebben we, in overleg met de boswachter, besloten om alle jonge boompjes met wortel en al te verwijderen zodat ze niet terugkomen. Om het werk af te maken zijn we nog een extra ochtend aan het werk geweest. Staatsbosbeheer gaat de bosranden nu machinaal te lijf en beziet de mogelijkheid om de heide te laten begrazen. Zodat we volgend jaar misschien op een andere plek aan de gang kunnen.

vrijwilligersDe Natuurwerkgroep Valthe e.o. bestaat uit zo’n 20 vrijwilligers/sters die in elk geval op de landelijke natuurwerkdag in de natuur aan de gang gaan. Beleving van de natuur staat daarbij voorop. We zijn geen goedkope arbeidskrachten. Daarom worden de activiteiten op verschillende locaties en op verzoek van diverse terreinbeheerders (zoals SBB of het Drentse Landschap) uitgevoerd.

Frank Stoovelaar

 

Foto’s: Lidy Kuiper