Borger-Odoorn
Overig
dinsdag20feb2018

Ontbijtwandeling voor leden geslaagd

Fotografie: Desiree Bergsma
Om 9.00 uur ’s morgens verzamelen 16 enthousiaste leden zich bij het huis van onze gastvrouw Evelien in Valthe.

verzamelenNa de koffie/thee met heerlijk krentenbrood en koek gaan we bij heel zonnig weer op stap. We wandelen langs de ijsbaan “De Schaopskoel” waar Evelien ons iets vertelt over deze plaats.

uitlegHier in dit water en de slootjes en poelen er omheen leeft nl. de knoflookpad. Dit is een bedreigde paddensoort en komt nog heel weinig voor in Nederland.

Hij wordt echter bedreigd door de watercrassula, een waterplantje dat heel snel groeit tot een volwaardige plant en verstikkend werkt op de knoflookpad. De pad krijgt geen licht meer en gaat dood.

In het Emmer Dierenpark werden daarom eitjesstrengen opgekweekt tot larven en uitgezet in poeltjes rond Valthe. Hopelijk geeft dat een positief resultaat.

Verder gaat de wandeling langs begrazingsgebieden met Nederlandse landgeiten, een langharige geit die goed bestand is tegen de kou.

Het landschap is zeer afwisselend, bos, heide met hier en daar zichtbaar oude karrensporen, een hunebed, een pingo, grafheuvels. Dat alles uit een ver verleden.

Aan het eind komen we bij “Eppies Bargie” de naam is zeer waarschijnlijk ontleend aan de voormalige eigenaar van de aangrenzende gronden, ene Egbert (Eppie) Vos. Het is een grafheuvel uit de tijd van de Enkelgrafcultuur tussen 2850 en 2450 v. Chr. Ook daarna zijn er nog mensen in begraven door de heuvel te verhogen en met veldkeien te verzwaren. Vervolgens werd er nog een derde persoon in begraven en rond de heuvel een greppel aangelegd.

Het was een winterse wandeling in een prachtig landschap.

ontbijtNa afloop hadden Evelien en Peter een voortreffelijke brunch voor ons gemaakt. Kakelverse eieren, versgebakken brood, zelfgemaakte pesto enz.

nagenietenHeerlijk genieten in het zonnetje op een schitterende locatie en nog even gezellig napraten. Kortom een geweldige afsluiting van deze morgen.

Alda Lesschen