Word een paddenstoelexpert!

Door Michelle Terpstra

Op 9 oktober vond de Paddenstoelenactiviteit plaats in het Noorderhout, ter hoogte van de Noordhoef bij de speeltuin. Er was al voorwerk verricht door Ton en Marjan. Zij constateerden, 1 week geleden, dat er weinig paddenstoelen te zien waren, door het mooie najaarsweer met een droge periode. Maar we zouden in ieder geval enkele paddenstoelen kunnen zien.
Het weer was zonnig met niet veel wind. Dus goed weer om paddenstoelen te zoeken. Er waren 17 ouders en 24 kinderen aanwezig,  sommige kinderen waren goed voorbereid met zakjes en zakmessen.
We begonnen eerst met een kwis over paddenstoelen met onder andere een vraag over het aantal soorten paddenstoelen in Nederland; dit zijn er ongeveer 5000!
Daarna hebben we de groep in tweeën gesplitst en ging men gewapend met een zoekkaart op pad. Ton ging met zijn groep richting de manage en Marjan de andere kant op. Ze hadden besloten om ook andere dingen te laten zien die op de geluidswal te vinden zijn omdat er zo weinig paddenstoelen stonden. Er is een kikker gezien, oud hout met onder anderen pissebedden en spinnetjes, verschillende vruchten zoals tamme en wilde kastanjes, gevleugelde notenboom nootjes, galappels (zonder wesp of restant daarvan ) en onbekende vruchten. Ook bloeiden er nog verschillende onkruiden zoals: witte dovenetel, perzikkruid en stinkende gouwe. Het sap in de steel van stinkende gouwe is oranje geleurd en is een heilzaam middel tegen wratten. Dit moest natuurlijk uitgeprobeerd worden. 
Halverwege de route zijn beide groepen elkaar tegen gekomen en vervolgden daarna hun pad.
Dit zijn de paddenstoelen die gezien zijn en soms meegenomen:
Platte tonderzwam, Elfenbankje, Aardappelbovist, Bundelzwam, Elfenbankje, Helmmycena, Grijsbruine grasmycena  

Rond 14.30 heeft iedereen een drankje en een koekje genuttigd, een paar deelnemers bewonderden ondertusssen elkaars vondsten. Daarna is iedereen naar huis gegaan.

Voor foto's klik hier!