Scharrelkids in de winter: Wintergasten!

Door Marjan van Alphen

We troffen op 22 januari 2017 een schitterende winterse dag met volop zon, maar ook ijs op het water. Daardoor was er een ijsbaan aangelegd bij ons verzamelpunt, de parkeerplaats bij zwembad de Loete in Haastrecht. Ook het gebied waar we met de kinderen wilden gaan vogels spotten werd volop gebruikt om op natuurijs te schaatsen. Hierdoor hebben we onze excursieplannen ter plekke enigszins aangepast.

In plaats van te starten met een spel (op een overvolle parkeerplaats), zijn we met 17 kinderen en 15  volwassen door de woonwijk in Haastrecht richting natuurgebied Bilwijk gelopen. Het was even zoeken in de wijk naar het pad richting de polder, maar ook in de wijk viel er al wat te spotten. Zoals een zwarte kraai, een koolmees en een roodborstje. In de wijk hebben alle kinderen een vogelzoekkaart gekregen en ze hadden op de parkeerplaats al allemaal een verrekijker gekregen. Er werd volop geoefend. Eenmaal op het polderpad achter de woonwijk stuitten we op een aantal eenden. We ontdekten dat dit al drie soorten waren, de wilde eend, de tamme eend en een tafeleend.

De deelnemers liepen lekker uit elkaar en keken afzonderlijk rond naar vogels. Zo zijn er zilverreigers, blauwe reigers, smienten, Canadezen, Grauwe ganzen, Tamme ganzen, buizerds gespot. Er was wat meer moeite met de kleine vogeltjes. Daarnaast waren de rammelende hazen in het veld ook spectaculair om te zien. Eenmaal verder in de polder, was het ijs op de slootjes lekker stevig en het water niet diep. Daar werd door de kinderen gretig gebruik van gemaakt en het vogels spotten was even voor hun ouders, terwijl zij genoten van de ijspret. Helaas moest één deelnemer afhaken omdat ze bij een zwak punt met een been door het ijs zakte. Haar moeder is met haar en haar zusje door de weilanden en over het ijs teruggelopen naar het startpunt en naar huis gegaan. Om onduidelijke redenen haakte een vader met twee kinderen ook af en ging door de weilanden naar huis. De kinderen protesteerden duidelijk, we waren al bijna bij de pauzeplek met chocomelk, maar de vader vond de wandeling te lang.

Na anderhalf uur bereikte we de parkeerplaats van natuurgebied Bilwijk. Daar stond Erik ons op te wachten met heerlijke warme chocomelk en een speculaasje. Ondanks dat onze wandeltocht langer duurde, hadden we nog wel zin in het spel: alle vogels vliegen. Tineke noemde steeds vogelnamen of instinkers en ouders en kinderen moesten een vliegbeweging maken als het een vogel was. De kinderen vonden het vooral grappig, namen het niet te serieus, maar hadden het naar hun zin.

Over de weg zijn we wat vlotter teruggelopen naar de parkeerplaats. Hier liep de groep weer ver uit elkaar, omdat de achterblijvers een buizerd spotte die aan het jagen was en ook steeds wat te pakken had. Enorm fascinerend, de kinderen bleven kijken. Tijmen is daarna nog snel naar de voorlopers gerend om nog wat flyers van de activiteiten uit te delen en nog wat zoekkaarten.

Bij het afscheid van de groep ontvingen we veel enthousiaste reacties van deelnemers.

Voor de foto's klik hier!