IJssel en Gouwe
Kind & Natuur
zaterdag13nov2021

Verslag Herfstaktiviteit Scharrelkids

Na anderhalf jaar geen fysieke bijeenkomsten door corona, konden we op zondag 24 oktober j.l. weer daadwerkelijk bijeen komen voor een aktiviteit van Scharrelkids.
Onze herfstaktiviteit ‘Kijk eens onder die hoed’ vond plaats in het Noorderhout, bij de Noordhoef en de Plaswijkweg.

Er waren 12 volwassenen en 12 kinderen, gewapend met zoekkaarten, een paddenstoelenapp en spiegeltjes om te kijken wat voor soort paddenstoel het zou kunnen zijn die we tegen zouden komen. 

We begonnen met een spel met vragen over paddenstoelen waarbij de kinderen het juiste antwoord moesten raden en daarna is het mycelium is uitgelegd door middel van een bolletje wol dat werd vastgehouden door de kinderen zodat het zichtbaar werd wat er zich onder de grond afspeelde voordat we een paddenstoel boven de grond zien.
Het was mooi weer voor de wandeling en er waren zeer veel paddenstoelen te zien doordat het ervoor veel geregend heeft.

Al snel ging iedereen door de knieën om paddenstoelen te determineren. 
Het is erg moeilijk om de juiste paddenstoelnamen te vinden, de verschillen kunnen erg klein zijn en door de verschillende stadia van de paddenstoelen, heb je niet altijd de juiste aanknopingspunten voor determinatie. 
Deze paddenstoelen denken we gevonden te hebben: Witte bultzwam, Glimmerinktzwam, Platte tonderzwam hebben we veelvuldig gezien op dode boomstronken, Oorzwammetje, Parelstuitzwam (?), Geweizwam een aantal keer, Grijze mycena (?), Houtknotszwam, Judasoor, Schijnridderzwam, Karbolchampignon, Knolparasolzwam en Gewone elvenbankje. 

Na ruim een uur zoeken, was het tijd voor wat te drinken en een koekje, waarna iedereen weer huiswaarts ging.