IJssel en Gouwe
Klimaat
dinsdag12okt2021

Loop op 22 oktober mee in de Climate Miles!

Van 1-12 november vindt in Glasgow COP26 plaats. Dit is de 26e klimaatconferentie van de Verenigde Naties en deze editie is cruciaal. De concrete plannen en acties van alle landen zullen drastisch bijgesteld moeten worden om de opwarming van de aarde onder de 1,5 – 2 graden te houden. We koersen nog steeds af op 3 graden opwarming aan het einde van deze eeuw en dat betekent een onleefbare wereld!

Om aandacht te vragen voor deze klimaatconferentie wordt onder leiding van Urgenda een wandeltocht georganiseerd, die loopt van de Eemshaven naar Rotterdam. van Rotterdam met de trein naar Edinburgh en vervolgens lopend door het mooie Schotse land, in vier dagen naar Glasgow. Iedereen mag meelopen: een gedeelte, voor een dag, een aantal dagen of zelfs de hele tocht! Start en einde van de dagelijkse tocht is bij een treinstation, waardoor iedereen gemakkelijk kan aan- en afhaken. Iedere dag wordt een etappe van ongeveer 25 kilometer gelopen en zo veel mogelijk over mooie groene paden. 

Op vrijdag 22 oktober loopt de tocht vanuit Woerden via Reeuwijk naar Gouda. De route op die dag is te vinden op https://theclimatemiles.nl/route/2021-10-22/ Voor wie de etappe slechts een paar kilometer wil meelopen van Reeuwijk naar Gouda: om 15.45 uur wordt er vertrokken van ‘t Kerkestuk 1, te Reeuwijk. Aankomst bij het station Gouda rond 17 uur. Daar staat de wethouder Duurzaamheid Hilde Niezen (Groen Links) klaar om de wandelaars toe te spreken. De NS biedt bij aankomst vanuit de Kiosk koffie / thee aan. 

De werkgroep Duurzaam Gouda doet een oproep aan alle mensen die het klimaat ter harte gaat om op vrijdagmiddag 22 oktober mee te lopen. Mocht je niet mee kunnen lopen: je kunt ook de wandelaars vrijdagmiddag rond 17 uur inhalen bij het station. Mocht je op vrijdag zijn verhinderd, en je wilt graag een (gedeeltelijke) etappe meelopen, haak dan op zaterdag 23 oktober. Dan wordt er gewandeld naar Rotterdam

Rond 9 uur staat er iemand van Urgenda klaar bij station Gouda waar de wandelaars koffie/thee en iets (verpakkingsvrij) lekkers van de NS aangeboden krijgt bij de Kiosk. Er wordt vertrokken om 09:15 uur richting Moordrecht. De tocht gaat via Nieuwerkerk naar Rotterdam:  https://theclimatemiles.nl/route/2021-10-23/

Je kunt de wandelaars ook rond 9 uur uitzwaaien.