Excursie 't Weegje

Door Petra Flikweert en Eric van der Brugge

Op 18 februari trokken gids Petra Flikweert, enigszins bijgestaan door Eric, en 18 deelnemers het Weegje in. Na een druilerige start van de dag brak de zon door, precies op het moment dat de excursie startte. Voor sommige deelnemers was het een eerste kennismaking met het gebied. Anderen waren goed bekend met het Weegje, maar wilden graag eens wat meer horen over ontstaan van het gebied, ingesloten tussen het spoor en de A12, en de planten en dieren die er voor komen.

't WeegjeHoewel het voorjaar half februari nog niet losgebarsten was, waren er al voldoende knoppen en katjes te zien. We zagen van een afstand de mannelijke geel/groene katjes van de hazelaar al hangen, de eerste bloeier na de winter. Voor de kleine vrouwelijke rode bloemetjes moesten we echt stilstaan en de takken beter bekijken. Verderop troffen we een boom met wat grotere ronde rode bloemetjes die we in eerste instantie niet thuis konden brengen. Na wat zoeken in een bomenboek bleek het om de iep te gaan.

bloeiende iep

Net als bij de hazelaar komt het blad pas na de bloemen, ‘naaktbloeiers’ worden ze dan ook wel genoemd. Een aantal wintergasten lag nog op de plas, met name Smient, Tafel- Slob- en Kuifeend. Met aandacht werd gekeken naar de broedkolonie van de Aalscholvers die al volop bezet was. In het plas/drasgebied ontbrak de inmiddels “gewone” Grote zilverreiger niet. En na enig speurwerk werd ook de Grutto gevonden. Voor de deelnemers de eerste waarneming van deze soort van het jaar! In de bosjes zorgde vooral een groep Puttertjes voor enthousiasme.

Hoogtepunt van de excursie was voor de meeste deelnemers het bezoekje aan de broedhoop van de ringslang en de toelichting over dit reptiel.

Ruim na de beoogde eindtijd vertrokken de deelnemers weer huiswaarts, onder de nog steeds stralende zon.

Voor de foto's klik hier