IJssel en Gouwe
Natuur
Op
zaterdag25mrt201709:30

'Welkom Grutto' excursie

In maart keren de grutto’s weer terug van hun West-Afrikaanse winterverblijven om hier te gaan broeden. De helft van de wereldpopulatie grutto’s broedt in Nederland. Dan zou je zeggen dat je ze massaal moet zien in hun habitat; het veenweidegebied.

Helaas is dat niet zo. Leefden er in de jaren tachtig nog ruim 100.000 paren in Nederland, vandaag de dag zijn dat er minder dan 30.000. Een aantal dat ieder jaar afneemt. Oorzaak: afname van geschikt leefgebied, om te nestelen, eieren uit te broeden en kuikens te laten opgroeien, door intensivering van de agrarische productie en toenemende ruimtelijke druk. De verwachting is dat grutto’s en andere weidevogels in de nabije toekomst alleen nog in weidevogelreservaten en op agrarisch land met een goed weidevogelbeheer zullen broeden.                   

Als de grutto’s na de winter aankomen strijken ze eerst neer op voedselrijke plas-dras gebieden voor ze uitzwermen om te gaan broeden. De Hooge Boezem achter Haastrecht is zo’n plek waar we tientallen  van deze prachtige vogels kunnen waarnemen. Verzamelen om 9.30 uur bij de parkeerplaats van zwembad de Loete, Haastrecht.    

Aanmelden via info@ivn-ijsselengouwe.nl met vermelding van aantal deelnemers. 

 

Algemene informatie

zaterdag 25 maart 2017 - 09:30
Locatie: 
Parkeerterrein zwembad de Loete Haastrecht
Bredeweg 2
2851 VA Haastrecht
Nederland
Extra Informatie: 

Aan de wandeling zijn geen kosten verbonden.

Google Maps image