IJssel en Gouwe
Overig
Vanaf
woensdag20nov201920:00

Tweede mini-cursus Natuuracademie: Ontwikkel de Reeuwijkse Plassen als leefgebied voor vogels!

 

Op 20 en 23 november zal de tweede mini-cursus van de Natuuracademie Reeuwijkse Plassen plaatsvinden, getiteld ‘Ontwikkel de Reeuwijkse Plassen als leefgebied voor vogels’. De  Natuuracademie is een initiatief van KNNV Gouda e.o. en IVN IJssel & Gouwe met ondersteuning van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk. 

In de pilot van dit jaar vinden in totaal vier mini-cursussen plaats, elk seizoen één, over verschillende onderwerpen en gepresenteerd door telkens een andere cursusleider. Aan bod is reeds geweest Oevers, hierna volgen nog de thema’s Water en Biodiversiteit. 
Een mini-cursus bestaat uit twee dagdelen, één binnen en een buiten, en is afzonderlijk te volgen. Een unieke kans aan om meer te weten te komen over dit natuurgebied, zo dicht bij huis.

De beide natuurverenigingen maken zich sterk om de natuurwaarden van de Reeuwijkse Plassen, waar ook een Natura 2000 gebied toe behoort,  te beschermen en waar mogelijk te verbeteren. Er zijn namelijk zorgen over dit gebied omdat ruimte, rust en openheid onder druk staan, waardoor leefgebieden en daarmee (icoon)soorten zoals de Grote Karekiet verdwijnen. De Natuuracademie wil het bewustzijn hierover onder bewoners, gebruikers en recreanten van de Reeuwijkse Plassen vergroten. Zij kunnen met soms eenvoudige ingrepen een belangrijke bijdrage leveren aan de toename van de biodiversiteit in dit gebied. De mini-cursussen zijn er daarom op gericht de deelnemers handelingsperspectieven te bieden.

Natuuracademie

De tweede aflevering van de Natuuracademie zal gaan over vogels, zowel watervogels als zangvogels die zich langs de oever bevinden, maar ook tuinvogels komen aan bod. Hoe kunnen we hun leefgebied verbeteren? Het gaat in deze cursus om rust- en fourageergebieden, slaapplaatsen, nestgelegenheid, voedselaanbod (ook voor jongen) en hoe verschillende soorten de winter doorgeholpen kunnen worden.
Nico Korporaal, beleidsmedewerker Wetlands van Vogelbescherming Nederland en zijn collega Sonja Hartlief zijn de cursusleiders. Zij vertellen u graag meer en gaan met u in gesprek op: 
woensdagavond 20 november, aanvang 20:00 uur. Locatie: het Streekmuseum, Oudeweg 3, 2811 NM Reeuwijk. De zaal is open vanaf 19:45 uur, koffie en thee staan klaar. 
De excursie op zaterdagmorgen 23 november wordt verzorgd door Cees van der Starre. We gaan per fiets het plassengebied verkennen om een indruk krijgen van de diverse mogelijkheden die reeds in de praktijk zijn uitgevoerd om een en ander te realiseren. Vertrek om 10.00 uur. Verzamelpunt: De Rokende Turf, ’s Gravenbroekseweg 154, 2811 GK Reeuwijk. 

Aan een deelnemer wordt per mini-cursus voor beide dagdelen samen een eigen bijdrage van € 10 gevraagd . Graag contant betalen bij aanvang. 
Wilt u zich vóór 15 november aanmelden, zodat we zeker weten dat er voldoende deelnemers zijn. Dit kan met een e-mail naar de coördinator, Marlou Min: mmin@xs4all.nl

Algemene informatie

woensdag 20 november 2019 - 20:00 tot zaterdag 23 november 2019 - 10:00
Locatie: 
Streekmuseum
Oudeweg 3
Reeuwijk
Nederland
Google Maps image