IJssel en Gouwe
Natuur in de Buurt
Op
zondag18dec202214:00

Korstmossenexcursie

 

Let op: de excursie op 27 november is volgeboekt. Er is een nieuwe mogelijkheid op zondagmiddag 18 december om 14.00 uur!

Ze vallen vaak niet op, misschien wel omdat ze bijna overal voorkomen: korstmossen. In Nederland komen zo’n 700 soorten voor. Ze groeien op de schors van levende bomen en struiken, maar ook op dood hout, zand, stoeptegels, muren en daken. De vormenrijkdom is groot en varieert van korstvormig tot bladvormig tot struikvormig.

Korstmossen zijn goed te gebruiken als indicator voor schone lucht. Veel soorten zijn gevoelig voor stikstof, met name stikstof in ammoniak. Sommige korstmossoorten houden van ammoniak en andere soorten verdwijnen door ammoniak. Tijdens de excursie gaan we op twee verschillende  locaties in het Steinse Groen bomen met korstmossen bestuderen en vergelijken.

Daarnaast gaan we ook met een loep naar verschillende korstmossen kijken. Ze hebben heel toepasselijke namen. Denk aan vliegenstrontjesmos: je denkt inderdaad uitwerpselen van vliegen te zien. Of groot dooiermos: een mooie schijf eigeel? Wat we ook gaan doen, is zoeken naar de amoebekorst tussen alle gewone purperschaaltjes.

Excursieleider: Alex Schuurmans

Datum: 18 december 2022. Tijd: 14.00 uur (tot ca 16.00 uur)

Verzamelen bij de ingang van de Natuurspeeltuin in het Steinse Groen (komend van de Willenskade,  ga je de Steinse Tiendweg in en meteen links af naar de ingang van de speeltuin).

Er kunnen maximaal 8 personen deelnemen. Aanmelden is derhalve vereist via korstmossen@ivn-ijsselengouwe.nl

 

 

 

 

 

Algemene informatie

zondag 18 december 2022 - 14:00
Locatie: 
Natuurspeeltuin Steinse Groen
Nederland
Google Maps image