Oktober: Reuzenbovist – Langermannia gigantea

Ofwel de vergeten voetbal

Als je eenmaal weet waar de bovist boven de grond komt, vaak in hetzelfde gebied, dan is het raadzaam om het goed in de gaten te houden. Het is een ‘zomer’ paddenstoel die van juni tot eind september te vinden is. Deze bovist houdt van vochtig en warm weer. Door de grootte zijn ze niet te verwarren met andere soorten. De reuzenbovist heeft geen steeltje zoals een reuzenchampignon. Die wel een geweldige mooie grote hoed tevoorschijn tovert.
In een weiland lijkt een reuzenbovist op een vergeten voetbal.
De reuzenbovist behoort tot de familie van de stuifzwammen. De sporen van de stuifzwammen zitten in een bol, knol of zak. Hier zit een kiemvlies waarop de sporen groeien. Dit kiemvlies kan op verschillende wijze aanwezig zijn.
De reuzenbovist houdt van zuurstofrijke grond. Dus in hooi- en weilanden, tuinen, bossen of verstoorde klei- en veengrond zijn ze te vinden. De paddenstoel is echt de meest producerende sporen zwam.  De sporenkleur is olijfbruin.

De reuzenbovist kan met gemak 50 tot wel 80 centimeter in doorsnee worden. De bovist is goed eetbaar maar dan in de jonge vorm, stevig en wit. Hoe werkt dat het beste? Als je de bovist snijdt en je hoort een piepend geluid dan zit je goed. De bovist is goed te bakken. Maar let op. Doordat het vruchtvlees aardig poreus is zuigt hij al snel alle olie op. Dit kun je enigszins voorkomen door de plakken te paneren. Een verse reuzenbovist ruikt sterk naar champignon maar de smaak is iets minder sterk.

IVN Hoogeveen Bart Pijper bovist

Recept met de reuzenbovist

knoflooksaus:

Verwijder de schil van de paddenstoel met een keukenmesje (gaat gemakkelijk) en snijd de bol in plakken van 1 cm dik. Controleer de schijven op evt. ongedierte. Leg de schijven op een dienblad en strooi er zout op. Na ca 15 minuten verschijnen er vochtpareltjes op de schijven, begin dan met paneren: Eerst wentelen in meel, dan in ei (voor 1 middelgrote bovist gebruik je 2 eieren vermengd met wat melk of water en een theelepel peper), en daarna in paneermeel wentelen. Leg de schijven weer op een dienblad of houten plank, liefst niet op elkaar. Frituur de schijven in ca. 5 minuten op 160 graden.

Erg lekker hierbij is een zelfgemaakte knoflooksaus.
Eet smakelijk!

Tekst: Grietje Loof
Foto: Bart Pijper