Hoogeveen
Insecten
donderdag17sep2020

Zuidelijke heidelibellen in het Steenbergerpark

Dinsdagmiddag bij de vijver tegenover het Struunhuus 7 rode heidelibellen (mannen) en 1 gele (vrouw). Kon van 2 een foto maken. Bleken Zuidelijke heidelibellen te zijn, bevestigd door Waarneming en libellenkenner René Manger. Tot nog toe erg zeldzame soort. Hij heeft veel meer geel op de poten dan bv. de Bruinrode en de Steenrode heidelibel. Het snuitje is geelachtig en er zijn dunne zwarte streepjes op het borststuk.

IVN Hoogeveen Hero Moorlag zuidelijke heidelibelVolgens René Manger is er geen sprake van een invasie. Deze soort vliegt tussen de andere heidelibellen. Steeds meer Zuidelijke heidelibellen komen door klimaatverandering naar het noorden. René vond er 1 bij Borger.

IVN Hoogeveen Hero Moorlag zuidelijke heidelibelIk kende 8 soorten heidelibellen, nu dus 9. Vrij zeldzaam zijn Kempense heidelibel (grote populatie bij Woldlakebos!), Zwervende heidelibel (vorig jaar Bvplassen, ook paring) en de zeldzame Zuidelijke heidelibel. Ik weet niet of er onder de andere heidelibellen nog meer Zuidelijke vlogen. In ieder geval is het mooi dat deze soort tegenover het Struunhuus vliegt. Vorig jaar veel winterjuffers, nu de Zuidelijke heidelibel.

Tekst en foto's: Hero Moorlag