Hoogeveen
Kind & Natuur
dinsdag21jul2020

Zomeractiviteiten en IVN-kinderdirecteur

De kinderen en jongeren in Hoogeveen die van natuur houden hoeven zich deze zomervakantie niet te vervelen. IVN Hoogeveen heeft een mooi programma samengesteld en elke woensdag en vrijdag zijn er activiteiten. Grietje Loof van IVN en IVN-kinderdirecteur Erwin vertellen:

Grietje:

Hoe vaak in de zomer hebben jullie jeugdactiviteiten?

„Deze zomervakantie hebben we iedere week activiteiten. Op woensdag voor de jongere kinderen, op vrijdag voor de oudere kinderen en op beide dagen hebben we ook materiaal beschikbaar voor jongeren van 12 tot 16 jaar. Deze activiteit heet ‘Maak het onzichtbare zichtbaar’.”

Wat staat er allemaal nog op de planning?

„Volgende week komt de imker ons iets leren over bijen en gaan we aan de slag voor bijen. We gaan nog een keertje natuurkunst maken. Schilderijtjes en muziekinstrumenten uit de natuur. Misschien dat we de laatste week in laten vullen door de kinderen zelf. Wat vinden zij het leukste in de Natuur.

Organiseren jullie dit elke zomer?

„Nee, in 2020, dit bijzondere jaar, is dit voor het eerst. Normaal gesproken is het toch wel erg rustig en zijn ook de vrijwilligers lekker met vakantie. Alles is anders dit jaar, dus dit ook.”

Hoeveel kinderen komen op de activiteiten af?

„We zijn heel blij dat we weer konden starten maar om de regels een beetje goed te kunnen hanteren houden we dit jaar sowieso vast aan kleine groepjes, we merken dat dit fijn werkt voor iedereen. Dus, bij 10 deelnemers is het volgeboekt. Dat geeft ook direct rust omdat we weten waar we op kunnen rekenen.”

Wat hebben jullie vrijdag precies gedaan?

„Deze week zijn we op woensdag begonnen met zintuigen en kriebelbeestjes. Deze vrijdag staat dat ook op het programma maar komen ook de waterbeestjes aan bod. En Natuurlijk gaan we broodjes bakken! Elke keer rondom het kampvuur verzamelen is zo leuk en daar maken we ook de verbinding met elkaar.”

Hoe is het verlopen?

„Tot nu toe gaat het echt heel goed. Jonge kinderen vinden het best spannend om zonder papa of mama een hele ochtend bij ons te zijn. We hoeven er niet zo heel veel voor te doen om ze met Natuur te vangen. Dat gaat haast vanzelf. Sommige kinderen weten al zoveel over Natuur. Daar heeft Freek Vonk natuurlijk al aardig zijn best gedaan. Wij zoeken niet de beestjes die Freek Vonk zoekt, wij zoeken het iets dichterbij. Dat levert best leuke gesprekken op.”

Hoeveel kinderen waren er dit keer bij?

„10 kinderen zonder ouders per activiteit. Wij kunnen dan de gepaste afstand bewaren en het is voor de begeleiding overzichtelijk en duidelijk. Tot nu toe is het iedere keer volgeboekt. Dat is wel heel fijn, dan weten we dat we goed bezig zijn. We hebben ook hulp vanuit het azc, sommige vrijwilligers willen heel graag meehelpen, wij zijn wel blij met helpende handen.”

Vrijdag 17 juli was Erwin Bakker, een van de twee IVN-kinderdirecteuren, aanwezig bij de Zomer Natuuractiviteit bij IVN. Erwin houdt van mountainbiken en zit bij de MTBHavelte. Hij houdt heel erg van natuur en is vooral goed in moestuinieren.

IVN Hoogeveen Grietje Loof zomer

Erwin:

Hoe lang ben jij al IVN-kinderdirecteur?

„Vanaf januari 2020 en dat zou voor een jaar. Door corona is het nu tot juni 2021.”

Hoe is het om IVN-kinderdirecteur te zijn?

„Leuk”

Wat is het leukste daaraan?

„Door corona heb ik nog niet zo heel veel kunnen doen. Maar de dagjes uit vind ik heel leuk. Zo was ik in Emmen bij de dierentuin en had ik eerst een vergadering. Joya, de andere kinderdirecteur en ik mochten zeggen wat wij graag zouden doen in de dierentuin. En dan plannen maken voor wat klassen zouden kunnen doen bij de dierentuin. Plannen maken voor natuuronderwijs

Wat komt er allemaal bij jouw ‘werk’ kijken?

„Ik maak moestuinvlogs. Die kun je vinden op facebook van IVN-regio Noord. Tot nu toe heb ik nog niet zoveel kunnen doen maar dat komt nog wel

Zijn er ook dingen minder leuk?

„Vergaderen vind ik niet zo leuk maar het hoort er wel bij (hier vonden de andere kinderen wel wat van. Vergaderen klinkt dus best wel belangrijk).”

Wat vind jij van IVN Hoogeveen en alle activiteiten die worden georganiseerd in het Steenbergerpark?

„Ik vond het vanmorgen heel leuk om mee te doen.”

Is er iets wat je hier mist en wat jij IVN Hoogeveen wilt meegeven?

„Gewoon zo doorgaan, want dit is heel leuk.”

Accepteer cookies

Tekst: Grietje Loof en Hoogeveensche Courant