Hoogeveen
Jongeren
woensdag16okt2019

Verslag klimaatstaking 27 september

Vrijdag 27 september was er een grote klimaatstaking in Den Haag. Deze staking werd niet alleen hier uitgevoerd maar door heel de wereld uiteindelijk hebben er ongeveer 7 miljoen mensen gestaakt, deze mensen hebben gestaakt om een einde te eisen aan het tijdperk van klimaatontwrichting en vervuiling. In Nederland zijn dit er ongeveer 35 duizend geweest.

Wij, een groepje Junior Rangers hebben ook gestaakt. Ik (Daan Zuijdam) heb dit geregeld. Toen ik hoorde dat er een staking voor het klimaat plaats zou gaan vinden vond ik meteen dat IVN hier ook aan moest bijdragen.

De zelfde avond heb ik Grietje Loof opgebeld, die mij vertelde dat ik het beste Frank Snippe kon bellen. Dit heb ik meteen gedaan. Ook ben ik diezelfde avond naar de bestuursvergadering geweest.

Na het voorleggen van mijn idee heb ik toestemming gekregen om met een groepje Junior Rangers naar Den Haag te gaan. IVN zou de treinkaartjes betalen plus wat lekkers in de avond.

Op vrijdag 27 september stonden wij klaar op het station met een volle broodtrommel en een goede sfeer waren we klaar om de regering wakker te schudden. Toen we eenmaal aangekomen waren in Den Haag zijn we naar de Koekamp gelopen waar al veel mensen klaar stonden.

We hebben geluisterd naar een toespraak en wat muziek hierna zijn wij aan de mars begonnen. Tijdens het lopen waren er ook groepen muzikanten met trommels. Dat gaf een hele gezellige sfeer; de groep mensen om hun heen waren continue aan het dansen. We zijn langs het Binnenhof gelopen en daar stonden politici op een dakterras ons toe te juichen. Onderweg galmden de leuzen “vecht, vecht, vecht, onze toekomst is een recht!” en “what do we want? Climat justice! When do we want it? now!”.

Omdat het zo druk was lag het hele verkeer en openbaar vervoer plat in Den Haag. Ook is vanwege de enorme, niet verwachtte drukte het eindpunt verplaatst naar het Malieveld in plaats van de Koekamp.

Verder hebben we samen een hele gezellige dag gehad, het was een prachtige, waardevolle ervaring. Kortom zijn we erg blij dat we dit hebben gedaan. We hopen dat we de regering hebben weten wakker te schudden.

IVN Hoogeveen Daan Zuijdam Junior Rangers

Tekst en foto's: Daan Zuijdam