Hoogeveen
Overig
maandag29jan2018

Unieke mozaïeksofa in het park bij het Struunhuus

Hoogeveen - Een unieke mozaïeksofa in het park bij het Struunhuus van IVN Hoogeveen. Het is een lang gekoesterde wens van onder andere IVN-bestuurslid Dette Boiten.
 

Met een aanstekelijke hoeveelheid enthousiasme maakt ze nu zo veel mogelijk tijd vrij om dit project met ruim twintig mozaïekers te verwezenlijken. Dat werpt z’n vruchten af.

IVN Hoogeveen HGV courant mozaiek 01

Ochtendkou

In het Struunhuus in het Steenbergerpark brandt de kachel volop om de ochtendkou te verdrijven. Het is nog vroeg en de eerste plakkers moeten nog komen. Projectleider Dette Boiten is al volop in de weer om alles voor te bereiden. ‘Het moet niet te koud zijn, want tijdens het plakken zit je stil’, vertelt Dette. Op een van de tafels liggen matjes met vierkante ‘steentjes’ klaar en op de andere staat onder meer een bak versgemaakte lijm. ‘Zorgen voor de lijm, dat is echt mijn taak’, zegt ze. Maar ze doet nog veel meer. Alleen als zij aanwezig is wordt er geplakt. ‘Dus ik maak zoveel mogelijk tijd vrij. Want de ene vrijwilliger kan alleen ‘s morgens, de ander ‘s middags en ook ‘s avonds wordt er geplakt’, vertelt Dette terwijl ze de ijskoude thee- en koffie kopjes op de warme houtkachel plaatst om voor te verwarmen.

Dat is te zien aan de bank. Al heel wat plekken zijn voorzien van geplakte scherfjes. Dette wrijft er zachtjes met haar hand overheen. ‘Het moet onregelmatig regelmatig zijn en ook de voegen mogen niet te breed zijn.’ Een paar minuten later is de eerste plakker al aan het werk. Azc-bewoner Miko heeft al meerdere dagen geholpen. Als kunstenaar geniet hij van de klus. ‘Dit had ik nog nooit gedaan, maar ik vind het heel mooi om te doen.’ Bedreven knipt hij in een bakje blauwe vierkantjes in stukjes. Hij spatelt lijm op een vlak en zoekt in het bakje een stukje uit dat volgens hem vlak tegen een ander blauw steentje aan past. Hij gaat er helemaal in op; een met de kleuren en het kunstwerk. De plakkers druppelen een voor een binnen. ‘Gisteren waren we met negen man’, zegt Dette. ‘Veel, maar het ging wel’, zegt ze stralend.

Appelboom

De meesten gaan direct aan de slag bij dat deel van het kunstwerk waar zij gebleven waren. Zo is Anneke druk doende met een appelboom en een ekster op de achterkant van de bank. Kunstenaar Geert Oldenbeuving heeft een natuurtafereel op de bank geschilderd. Natuurlijk met bijen en vlinders, planten, maar dus ook vogels als een ekster, uil en ijsvogel. De plakkers moeten zich aan het ontwerp houden, maar niet voor alle kleurnuances zijn de juiste mozaïeksteentjes aanwezig.

Dette: ‘De betonnen basisvorm en de speciale mozaïeksteentjes zijn geleverd door Luc4me. Zij hebben de steentjes uitgezocht nadat we het ontwerp hebben toegestuurd, maar in sommige kleuren willen we meer nuances. Die plekken slaan we eerst over zodat we later een nabestelling kunnen doen voor missende kleuren.’

IVN Hoogeveen HGV courant mozaiek 02Azc-bewoonster

De eerste bak lijm is alweer op en nieuweling Sabina wordt wegwijs gemaakt in de plaktechniek. Sabina, ook een azc-bewoonster, helpt wel vaker bij projecten van IVN, net als Miko. Met hulp van Anneke worden de eerste steentjes geplakt en na wat oefenen gaat ze zelfstandig aan het werk met witte steentjes op het zitgedeelte van de bank. Het witte gedeelte is ook het gewenste plakplekje van Femmie. ‘Mag ik het witte vlak doen’, zegt ze, na een blik op de bank geworpen te hebben. ‘Natuurlijk’, is het antwoord. ‘YES’, roept ze. Ook zij is vandaag voor het eerst, alhoewel het mozaïeken haar niet helemaal vreemd is. Marian heeft zich genesteld aan de zijkant van de bank. Ze zit inmiddels op een lastig punt want de leuning maakt een bocht zodat ze een beetje aan de onderkant moet plakken. De steentjes vallen dan ook wel eens naar beneden. ‘Ach ik ben soms een beetje klunzig’, zegt de Hoogeveense bescheiden. ‘Sinds een jaar ben ik lid van IVN. Ik zocht leuke dingen om te doen en dat kan hier. Ik heb een lerarenopleiding handvaardigheid gedaan, maar mozaïeken had ik nog nooit gedaan.’ Ze komt iets overeind zitten. ‘Het is een prachtig ontwerp. Ik heb werken van Gaudí in Barcelona gezien, zo creatief. Toen ik hoorde van dit project dacht ik: dit is mijn kans. Het is sowieso ontspannend om te doen en het is een goeie tijdbesteding.’ Miko is inmiddels aan een tweede bakje scherfjes toe. Er wordt gepraat, maar ook doorgewerkt. ‘We hebben heel wat bijzondere gesprekken gevoerd’, vertelt Klaske die in de buurt van een druiventros aan het werk is.

IVN Hoogeveen HGV courant mozaiek 03
'Bank brengt mensen samen'

Dette knikt. ‘Dat is zo mooi. Deze bank brengt op veel manieren mensen samen. Zo is het idee ook ontstaan. In het park werd namelijk best veel vernield, maar het bankje van jongeren van Bureau Halt bleef heel. Dat zette mij aan het denken. Toen ik ooit ergens buurtbewoners een bank zag mozaïken wist ik het: dit wil ik in Hoogeveen. Ik vind het geweldig dat we nu die kans krijgen. Het kost tijd, maar kijk wat het oplevert.’ Er moeten nog heel wat steentjes geplakt worden, maar de verwachting is dat de mozaïeksofa voor het voorjaar op zijn plek bij de vlinderidylle kan worden geplaatst.

IVN Hoogeveen HGV courant mozaiek 04
IVN Hoogeveen HGV courant mozaiek 05
Bron: Hoogeveensche Courant, vrijdag 23 januari 2018, Leonora de Vries