Hoogeveen
Biodiversiteit
maandag29jun2020

Tegel eruit....

Ja hoor, ik zag het en kreeg gelijk jeuk. Niet van een beestje, nee, van gemaaide bermen. Dat roept enige weerstand op. En niet alleen bij mij, het roept bij meer mensen weerstand op. Onbegrip is ook een goed woord in dit geval. De bermen, vooral waar zoveel eiken staan, worden gemaaid op het moment dat de epr weer van zich laat horen. Inmiddels is echt wel duidelijk dat ondergroei zo belangrijk is voor de natuurlijke bestrijding van de epr dat het alleen maar vragen oproept als er zo vroeg, begin juni, na een hele lange droge periode de machines langs de bermen scheuren om alles weg te halen. Heel veel bloemen zijn nog niet tot bloei gekomen, hebben nog geen zaad kunnen zetten. Veel grassen bieden de perfecte schuilplaats voor de natuurlijke vijand van de epr. De bloemen zijn hard nodig omdat dit voedsel biedt voor onder andere de sluipwesp. Maar er speelt nog een andere rol, die van het aanzicht. Een ritje door Drenthe laat de diversiteit in maaibeleid zien. Rijkswaterstaat maait sinds vorig jaar niet twee keer de hele berm maar doet dit met nieuw inzicht nu gefaseerd. In het najaar wordt alles gemaaid, nu wordt er een meter uit de kant gemaaid. De bermen blijven aantrekkelijk voor alle insecten maar ook voor mensen. Het ziet er gewoon mooier uit.
‘Ho, dat vind jij!’
Dan kijk ik verbaasd, hoe kun je dit nu niet mooi vinden. Maar het geeft wel gelijk het verschil aan. De een houdt van strak, glad, netjes, geen grasje te lang, geen stoepplantje tussen de tegels. Of de tuin vol steen, en met geluk hier en daar een struikje en wat plantenbakken met plantjes. Of de bijen er blij mee zijn is een ander verhaal. De ander kijkt naar wat de beestjes nodig hebben. Zorgt voor een altijd bloeiende tuin, rommelhoekjes, een egelsnelweg en kijkt ‘moeilijk’ als de grasmaaier in de straat rondrijdt.
Nu maakte ik mij dus druk om de gemaaide bermen en al die eikenbomen met linten getooid. Het zit zo, heb je als eik een lint verdient dan sta je in de picture en krijg je bezoek van mannen in witte pakken. Zij gaan de epr nesten met een stofzuiger te lijf en verwijderen daarna de linten!
De gemeente heeft er nog een klein budget voor uitgetrokken en daarna is het op. Dan kun je klagen en roepen maar dat heeft weinig zin. Wat zin heeft is je afvragen hoe het zover heeft kunnen komen en wat je er zelf aan kunt doen.
Als je de nieuwsberichten een beetje leest dan weet je dat Hoogeveen in de top 10 staat met versteende tuinen. Of verstening in het algemeen. In de zomer veroorzaakt het aardig wat hittestress en er valt geen insect te vinden! Dat doen we toch heel goed met elkaar. Tussen Rotterdam en Amsterdam is het NK Tegelwippen momenteel. Dat is een tegel eruit, plant erin. Of zoveel mogelijk geveltuinen aanleggen. Ik zie voor Hoogeveen nog veel kansen liggen. De jeuk gaat ook nog niet over, de verdraaide epr zit echt overal!

Normaal zeg ik ‘En nu naar buiten, want daar gebeurt het’. Nu zeg ik …. Naar buiten, naar buiten, maar pas op voor de plaagbeestjes.’

IVN Hoogeveen Grietje Loof EPRTekst en foto's: Grietje Loof