Hoogeveen
Biodiversiteit
maandag06feb2017

Nestkastjes ophangen voor de koolmees

Zaterdag 4 februari heeft wethouder Jan Steenbergen de eerste van 41 nestkastjes opgehangen langs het fietspad van de Krakeelsedijk. In dit gebied staan voornamelijk eiken en daar zit de eikenprocessierups. Iedereen die hier langs fietst in de zomer ziet dat om de bomen waar een eikenprocessierups in voorkomt een rood/wit lint wordt geknoopt. ‘Eikenprocessierups’ staat op de linten. Koolmezen zijn natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups en om voor meer broedgelegenheid te zorgen heeft IVN in samenwerking met de Gemeente Hoogeveen, het project ‘Vogelvriendelijk Hoogeveen’ gestart.

Overal in Hoogeveen en omgeving komen nestkastjes voor koolmezen te hangen. Vrijwilligers van IVN en Junior Rangers hebben langs de hele route gezorgd dat de nestkastjes opgehangen werden. Twintig minuten nadat de nestkastjes geplaatst waren kwamen koolmezen de kastjes al inspecteren. Wij hopen dat straks veel nestkastjes bewoond raken en dat de jonge koolmezen zich te goed doen aan de kleine rupsen.

In totaal zijn inmiddels al meer dan 100 extra nestkasten opgehangen. Voor meer informatie over dit project kunt u terecht bij IVN, afdeling Hoogeveen.

De nestkastjes zijn gemaakt door TBS kliniek Veldzicht in Balkbrug en de dakbedekking is gesponsord en gemaakt door Sarno Daktechniek EPDM uit Tiendeveen.

Kijk voor meer Vogelvriendelijk nieuws op:
Regiohoogeveen
RTV Drenthe
De Hoogevener
(inclusief video)