Hoogeveen
IVN
donderdag31okt2019

Nacht van de Nacht in het Steenbergerpark

Voor de 15e keer werd landelijk de Nacht van de Nacht activiteiten georganiseerd en ook in Hoogeveen deden we weer mee. Dit keer in het Steenbergerpark. Het is natuurlijk een hele uitdaging om in een park in een woonwijk waar overal lantaarnpalen en buitenlampen branden een donkere nacht na te bootsen. De maan werkte mee, een dag later werd het nieuwe maan en tijdens de Nacht van de Nacht was er geen maan te zien. Ook was het redelijk bewolkt met wat later op de avond wat gespetter.

Als vrijwilligers kwamen we al op tijd bij elkaar om alles goed voor te bereiden. Maar toch, ook al begin je op tijd, het is toch altijd weer spannend om alles op de plek te krijgen. Lampen verstoppen in afvalzakken, de route uitzetten met lichtjes en fakkels. We waren blij toch niet voor waxinelichtjes te hebben gekozen want het waaide behoorlijk. Het vlot moest te water gelaten en ondertussen ook nog een soepje en broodje nuttigen. We hadden het er maar druk mee.

Tegen 7 uur kwamen de eerste bezoekers, zowel bij de Beestenbult als bij het Struunhuus werd gestart, en de groepjes werden gevormd. Niet iedereen had de mail goed gelezen. Iedereen had wel een starttijd en startlocatie ontvangen, er ging toch hier en daar iets mis. Met een beetje improviseren en geduld kon toch iedereen meedoen. Naast het Struunhuus was het doek voor de nachtvlinders opgehangen, het was geen drukte op het doek maar onze natuurgids Freddy kon ook veel vertellen over de dichtgemetselde gaatjes in het insectenhotel. Nachtwachter Bart met kind, zorgden voor de nodige zwarte vegen en vervolgens zat Hero met de das op de route. Junior Rangers, Matthijs, Daphne en Daan, hielpen iedereen veilig naar de overkant en al kon de brug ook gebruikt worden het vlot was bij de jeugd zeker in trek. Zo kwam iedereen veilig naar de overkant. Er waren onderweg nog wat geluiden te ontdekken, Henny en Sascha zorgden voor dit onderdeel. Vervolgens kwam iedereen bij kinderboerderij de Beestenbult. Linda en Tamara zaten klaar om iedereen te ontvangen. Een aantal groepen vertrokken ook vanaf deze locatie. Het verhaal over Erik en het donker deed het weer goed. ‘Ben jij bang in het donker?’

Na de stop bij de kinderboerderij ging de tocht verder naar vleermuisman Jan, hij liet met geluiden horen dat de vleermuis wel een heel bijzonder beestje is. Na de nachtelijke avonturen van de vleermuis waren de uilen en marterachtigen aan de beurt, natuurgids Erwin weet daar veel over te vertellen en er was genoeg te zien. Onderweg of aan het einde van de tocht was er de warme chocolademelk bij Elma en konden de letterbriefjes ingeleverd worden. Het was goed opletten want op de route waren letters verstopt. 15 letters waar uiteindelijk een woord van te maken was. Dat was nog niet zo gemakkelijk als gedacht, terwijl het natuurlijk alles met de Nacht van de Nacht te maken had. Op 2 november tijdens de Natuurwerkdag gaan we uit de juiste oplossingen de prijswinnaars trekken. We hebben een aantal mooie IVN-prijzen beschikbaar voor de prijswinnaars.

Ruim 100 deelnemers en 15 vrijwilligers waren aanwezig tijdens deze Nacht van de Nacht activiteit in het Steenbergerpark! Wij kijken terug op een zeer geslaagde avond en horen vooral veel positieve geluiden. De Nacht van de Nacht wordt georganiseerd in samenwerking met de Natuur en Milieufederatie om aandacht te vragen voor licht, welke invloed heeft dit op dier en mens. https://www.nachtvandenacht.nl/gevolgen-selectie/

Tekst: Grietje Loof

IVN Hoogeveen Nacht van de Nacht