Hoogeveen
IVN
maandag29okt2018

Nacht van de Nacht 2018

Geritsel in het bos, zou het een das kunnen zijn. 'Zitten hier dassen in dit bos?'

We staan in het bos, we luisteren naar de bomen. Zij zijn de wachters van de seizoenen. Zij kunnen niet anders dan geduldig zijn. Ze hebben het zwaar gehad deze zomer. Sommige bomen lieten hun blad vallen om te overleven.

IVN Hoogeveen Nacht van de NachtWij, vrijwilligers, stoken het vuur op zodat straks onze bezoekers kunnen genieten van een heerlijke beker warme chocolademelk. Niet voor niets doen we dat, het is fris. Een heldere frisse avond valt. We liepen tot voor kort nog in onze korte broek en nu mag de dikke winterjas aan.

Bezoekers melden zich op de parkeerplaats, overal schijnen de lichten, de lantaarnpalen. De ontvangst is luidruchtig en rumoerig. Hoe zou dat nu toch komen. Is het spannend? Niet alle gidsen staan al op hun plaats. Het is nog even wachten. Veel mensen zijn er al vroeg, dan is het nog langer wachten. En als duidelijk wordt dat er in groepjes gelopen wordt zodat iedereen ook ruim de tijd krijgt om het verhaal te horen en te beleven dan is er wat gemompel. Wij, vrijwilligers, trekken ons dat aan. Wat is het toch lastig om alles goed te doen. Als organisatie van dit prachtig jaarlijkse evenement, de oproep om stil te staan bij lichtvervuiling. Wat het doet met de (nacht)dieren. Maar ook met ons.

Wij, wij rekken de dag wat langer met lampen in elke hoek van huis en straat. Wij zijn lichtverslaafden. Wij kunnen niet zonder licht. Zelfs eten kunnen we niet zonder licht. Het geeft niet, het is geen verwijt. Ik neem het jullie niet kwalijk. Maar wees bewust van het feit dat wij bestaan bij de gratie van de nacht, van het schemer, van het duister. Wij kunnen niet zonder.

IVN Hoogeveen Nacht van de NachtKort na half acht is iedereen op stap en zoek ik mijn plekje bij de das. De das, een dier wat leeft in het donker. Hij ziet slecht maar ruikt des te beter. De das is wel het lichtende voorbeeld van de nachtdieren. Als we al eens een das zien dan is het een dode das langs de kant van de weg. De das is een gewoonte dier, loopt eindeloos hetzelfde pad maar als er gezocht wordt naar een nieuwe leefomgeving dan komt de das in aanraking met 'dingen' van de mens. Een straat van meters breed. Tik....

'Wij hebben ook eens met de auto een hert ...' . Ook dat kwam voorbij tijdens de nacht van de nacht. Kinderen zijn openhartig en blij. Het is spannend maar ook zo leuk. Samen in het donker verdwijnen, het verhaal en de geluiden van de uil horen. Kennismaken met het gebabbel van vleermuizen. Of is het geen gebabbel maar een ruzie. Wat weten wij over de vleermuis. Overal zit leven. Ook onder de grond. Naast de zwamvlok zijn de pissebedden en duizendpoten actief. Nachtvlinders en ander gespuis fladdert om je heen. Boven het water is misschien wel iets anders te zien.

Was het pontje groot genoeg om iedereen naar de overkant te brengen? En dan.... langs het touw, omhoog, omlaag, til je voeten goed op en probeer niet te struikelen.

De Nachtwachter wacht, geduldig aan de rand van het bos staat hij klaar met zijn verhaal. Een flinke veeg van de donker nacht kleurt de wangen. Zo is het maar net, licht is leuk, maar donker is nog leuker.

IVN Hoogeveen Nacht van de NachtHoogeveen is heel goed zichtbaar, wat een licht in de lucht. Ook bij Nijstad lijkt de lucht in brand te staan. Wat is er veel licht in het donker. Onnodig? Wij, vrijwilligers, denken van wel. Heel veel licht kan uit. Al zou het alleen voor de nacht van de nacht zijn, om te kijken wat het doet. Je ziet zoveel meer aan de sterrenhemel.

In de nacht herschikt zich alles. In de nacht ordent ons hoofd zich door te dromen. Je komt tot jezelf, je verdiept je, je wacht, net als de bomen, net als de vogels geduldig op een nieuwe dag.

Met dank aan de vrijwilligers van IVN Hoogeveen, NMFDrenthe en Vincent Bijlo. Wij hebben een prachtig Nacht van de Nacht activiteit kunnen beleven in het speelbos te Echten.

IVN Hoogeveen Nacht van de NachtIVN Hoogeveen Nacht van de NachtTekst en foto’s: Grietje Loof, Vincent Bijlo