Hoogeveen
Bomen & Struiken
vrijdag13nov2020

Moeder Aarde als leerschool

Zakelijk gezien zal het wel op orde komen in de gemeente Hoogeveen. Na een hete herfst en misschien een nog warmere winter zal het stof wel neerdalen. Dan weten we waar we aan toe zijn. Waar we staan als burgers. Niet aan de rand van de afgrond, maar met een stip op de horizon. Het moet toch altijd eerst slecht worden voor het beter wordt. Ik hou ervan om een stip te zetten, om ergens naar uit te kijken. Zo word ik heel blij bij de gedachte dat we in Hoogeveen straks drie Tiny Forest hebben. Ik heb iets met bomen, dat is al langer bekend. Een geknakte boom op mijn pad maakt dat ik me nog meer in wil zetten voor bomen in het algemeen.

In Hoogeveen hebben we niet zo heel veel bomen. Kijk maar eens via de satelliet naar Hoogeveen. Het valt op dat het heel erg grijs is. Gelukkig zijn de nieuwere wijken iets groener opgezet, maar toch, er zijn weinig bomen in Hoogeveen. Daarom is het juist goed om er via een Tiny Forest aandacht voor te vragen. We kennen het allemaal wel ‘jong geleerd, oud gedaan’.

Het is waardevol als je op jonge leeftijd met Natuur in aanraking komt. Bij een Tiny Forest hoort een buitenlokaal. Eentje zonder stoeltjes en tafels maar wel met de ruimte om een les te kunnen geven. Lekker buiten! Hoe belangrijk het is om naar buiten te gaan dat maken we bij IVN wel duidelijk.

Zo hadden we in oktober de #2uurnatuurchallenge en ook al gaat alles op slot, naar buiten kunnen en mogen we wel. Bij IVN proberen we via allerlei wegen bewustwording te creëren. Dat doen we door lessen te geven op scholen, organiseren we Natuuractiviteiten voor jong en oud, om zo de verwondering tot stand te brengen.

Er is altijd ‘iets’ wat je ooit heeft ‘gepakt’ waardoor je bewust werd van de Natuur om je heen. Als je een stukje hout, wat in een vuurtje vlamvat, kunt zien als een complete boom vol leven, ja dan gaan we de goeie kant op toch. Dan kom ik weer bij de bomen. Bomen zijn belangrijk, weet je waarom? Ze houden regenwater vast, leveren zuurstof, vangen luchtvervuiling af (fijnstof) en zonder bomen is een stad in de zomer niet leefbaar. We hebben bomen nodig.

Zo hebben we in Hoogeveen dus een zakencollege nodig voor een gezond huishoudboekje. Samen hebben we bomen nodig om onze eigen leefomgeving gezond te houden. Help vergroenen en plant mee!

https://www.ivn.nl/natuur-in-de-buurt/plant-mee/help-nederland-vergroenen-en-plant-mee

Tekst en foto: Grietje Loof