Hoogeveen
IVN
zaterdag01jan2022

Hulp gezocht

Er komt steeds meer vraag naar Jeugdbegeleiders en Natuurouders. Vooral in de naschoolse uren. Met het veranderen van de schooltijden, een continue rooster en steeds meer druk op het presteren, is het na schooltijd leuk om op een andere manier bezig te zijn. Een van die bezigheden kan in de Natuur. De vraag van de Smederijen om voor Actief Jong Hoogeveen mee te helpen aan het invullen van naschoolse activiteiten ligt er. En dat steeds vaker. Bij IVN willen we wel, maar hebben we simpelweg te weinig mensen.
Wij zijn ermee aan de slag gegaan. De eerste cursus Natuurouder/Jeugdbegeleider, georganiseerd door IVN in samenwerking met de Smederijen, ging in mei van start en op 6 juli werden de eindopdrachten uitgevoerd en daarna volgde de certificering. Hulde voor de 9 mensen die hieraan meegedaan hebben. En nu, hoe gaat het nu verder.
Eerst maar eens genieten van een zomervakantie en daarna aan de slag. Gericht aan de slag. Natuurouders en Jeugdbegeleiders leren tijdens de cursus om een activiteit op te zetten en uit te voeren. Alle facetten worden besproken, alle scenario’s komen voorbij. En wat we in het begin hebben gezegd ‘Natuurkennis is niet het eerste wat we vragen’, zo kwam tijdens de cursus iedereen er wel achter dat we al veel meer kennis in huis hebben over Natuur dan eerst gedacht. Wat is er ook veel geleerd over Natuur in de acht dagdelen die we bij elkaar waren. Iedere les verzorgde een van de cursisten een Natuurmoment, op die manier verbreed je de kennis, spreek je voor een groep, verzorg je een activiteit die je uit kunt bouwen om te gebruiken als je met een groep kinderen op pad bent. De feedback, tips en tops ze maken iedereen sterker! De groep groeit, als teamlid zie ik het gebeuren en het is elke keer weer mooi om te zien.
Natuurouders kunnen op verschillende manieren ingezet worden. Zowel op de school om te ondersteunen bij Natuurlessen als bij naschoolse activiteiten, zoals die een aantal keer per jaar door de Smederijen en Actief Jong Hoogeveen, worden aangeboden. Ze zijn dus belangrijk. Voor IVN betekent dit dat we vaker ja kunnen zeggen als er om Natuurlessen gevraagd wordt. De eerste 9 Natuurouders/Jeugdbegeleiders zijn nu klaar. Een aantal gaat in Hoogeveen aan de slag. Als er nu gevraagd wordt of we klaar zijn met cursus geven, dan zeggen we nee. Zeker met de kennis van nu en een aantal verzoeken van mensen die ook mee willen doen gaan we zo snel mogelijk weer een cursus organiseren. Mocht je belangstelling hebben laat het weten. Onze kinderen, in de dorpen en Hoogeveen, willen heel graag de Natuur in, samen met mensen die dit ook belangrijk vinden en zich daarvoor in willen zetten! Natuurouders en Jeugdbegeleiders, bij IVN kunnen we niet zonder.

Tekst: Grietje Loof

2019-07-15