Hoogeveen
Bomen & Struiken
dinsdag15dec2020

Een boom opzetten

De bodem, de wortel, de stam, de takken, het blad of de vrucht, wat het ook is, het hoort bij de boom die jij de mooiste vindt. Bij IVN Hoogeveen zoeken we de mooiste boom binnen de gemeentegrenzen. Van Elim tot aan Echten, van Hollandscheveld tot in Fluitenberg, van Zuiderpark naar het Steenbergerpark. Of gewoon in de tuin in de buurt. Welke boom is de mooiste en waarom. In 2020 stond voor mij de boom centraal en voor 2021 zal dat niet anders zijn.  Met de Droom van IVN Hoogeveen krijgt mijn eerste column van dit jaar daadwerkelijk vleugels en omdat de bomen nog niet met de voeten in de Aarde staan ben ik er nog wel even zoet mee. Ondertussen zoeken we de mooiste boom. Want dat kan voor iedereen anders zijn. Een deskundige jury zal beoordelen en natuurlijk is er een leuke prijs aan verbonden.
De Droom van IVN Hoogeveen gaat ook over bomen en is inmiddels begonnen. Wat hebben we nodig om te komen tot het uiteindelijke resultaat, een boom, maar eventueel ook struik of bloem, voor elke inwoner van de gemeente. We zoeken iedereen die plek heeft voor boom, struik of bloem. Dat kan bij scholen, in straten (denk aan boomspiegels), buurten, wijken, particulieren en bedrijven. Eigenlijk is iedereen welkom die ergens ruimte heeft en bomen wil planten. Want IVN kan wel hardop dromen, we hebben elkaar ook hard nodig.
Om er gelijk nog maar een schepje bovenop te doen, bomen kunnen prima zonder ons, wij kunnen alleen niet zonder bomen. Er is veel aan de hand in bomenland. Ongebreideld kappen, proberen bomen uit te roeien waarvan de mens vindt dat die hier niet hoort. De mens die er zelf voor gezorgd heeft dat de soorten hier wel in de bossen staan en het goed doen! Nu moeten ze wijken, want ze horen hier niet. Als een boom kon spreken zou die dan ook zeggen ‘dat is discriminatie’. Ik weet het niet, wat ik wel weet is dat we alle bomen nodig hebben. Niet minder maar meer. Daarom is er online een petitie te tekenen. Beternatuurbeleid.petities.nl. Omdat het moet stoppen met ontbossing. We kijken wel hoe in Brazilië de woudreuzen geveld worden in een razendsnel tempo, we vergeten dat het in Nederland momenteel ook veel te hard gaat.
IVN zoekt de Mooiste boom, IVN heeft een droom en ik probeer als ambassadeur van de Droom van IVN zoveel mogelijk mensen te bereiken. Dat is al eerder gelukt met een column in januari van dit jaar, dat gaat ook lukken met een column in december! Voor nu focus ik me maar op 23 januari 2021. Dan gaan we boompjes uitreiken. Op gepaste afstand maar met een missie! Meer groen.
Ik wens namens IVN iedereen goede dagen toe en een gezond en groen 2021

https://www.ivn.nl/afdeling/hoogeveen/nieuws/ivn-hoogeveen-zoekt-de-mooiste-boom

Tekst en foto: Grietje Loof