Hoogeveen
IVN
woensdag03feb2021

Drenthe is nog zo mooi

Zeker in het afgelopen jaar hebben veel mensen kennis gemaakt met Drenthe. Want Drenthe is nog zo mooi. Als wij eens beter kijken dan komen we erachter dat ook in Drenthe heel veel moois verloren is gegaan. Tijdens mijn opleiding tot Natuurgids kwam ik op plekjes in Drenthe waar ik nog nooit was geweest. ‘Dit is prachtig, zei ik dan, hier wil ik nog een keertje naar toe.’ Zo sleepte ik altijd wel iemand mee. Maar ik ben 10 jaar en heel veel plekjes verder en zie meer verrommeling, meer kap, meer afval, meer verdrukking in het landschap. Soortenarm, lichtvervuiling, horizonvervuiling en ach… dat kan er ook nog wel bij, Drenthe wordt volgebouwd met zonnepanelen. Niet omdat wij er veel aan hebben in Drenthe, nee, nee, er zit een totaal ander verhaal achter. Tot iemand mij op andere gedachten kan brengen blijf ik daarin geloven. Het is geld, pegels, het aardse slijk, duimkruid. Geef het maar een naam en je kunt er iets mee kopen. Subsidies die zover strekken dat onze regering betaalt en ze het in Zweden opstrijken. Sla er maar eens wat onderzoekswerk op na, je weet niet wat je leest. En echt, al zou er maar een fractie van waar zijn, waar rook is, is vuur!
Mijn punt vandaag, in het schrijven voor de pagina Groen & Doen, “Drenthe is nog zo mooi!” De herders gaan niet meer in de weekenden op pad vanwege ongewenst gedrag van anderen, loslopende honden halen uit naar dieren in het wild, afvalbergen, het lijkt haast normaal om je afval in de Natuur te dumpen. Met als extraatje ook nog een mondkapje naast het billendoekje.
Drenthe is nog zo mooi. Daar wil ik over schrijven. En het is zo, het is hier prachtig. Maar mag al dat wat ik eerder noemde dan nu genoeg zijn. Klaar, gewoon klaar. Doe de zonnepanelen op de daken, maak dat mogelijk met dat duimkruid, laat weer bloemetjes groeien tussen het gras en zie hoe het gaat met de biodiversiteit. Laat de wind daar waaien waar het hard waait om de wieken te bewegen. Laat het afval verdwijnen in de afvalbakken thuis en gedraag je als een gast in ‘onze’ Natuur. Drenthe is nog zo mooi, hoe vaak moet ik het nog zeggen?
Dan zeg ik het nog een keer. We kunnen ook zuinig zijn op wat we nog hebben en er samen voor zorgen dat het alleen maar beter wordt, voor nu, voor de toekomst, voor ons nageslacht.
Binnenkort mogen we stemmen, laten we vooral met het groene hart onze toekomst tegemoet treden.

Tekst en foto: Grietje Loof