Hoogeveen
Biodiversiteit
zaterdag01jan2022

De Zonnebloem

Klimaattop, Klimaatmars, zeespiegelstijging, noodwaterberging, het water staat tot aan onze lippen maar ach, het zal onze tijd wel duren toch? Egoïstische mensen, dat zijn wij. ‘Onze tijd’, als de groei er maar in blijft. In ‘onze tijd’. Op het moment van schrijven lopen tienduizenden mensen de klimaatmars. 
Nu, een week na de klimaatmars, met de Natuurwerkdagen net achter de rug maken we ons op voor een nieuwe week. Wat, op naar een nieuw jaar. Voor je het weet is het zover. Het is in 2023 140 jaar geleden dat Vincent van Gogh in Hoogeveen aankwam, 2023 wordt het van Gogh jaar in Hoogeveen. En 2022 wordt de aanloop naar dat jaar. De eerste aankondiging over het van Gogh jaar stond al in de krant en leverde mooie reacties op. 
Kunstenaar Geert Oldenbeuving heeft een creatief brein en houdt van reuring in Hoogeveen. Zijn idee is om Hoogeveen in 2022 geel te kleuren! Geel van de zonnebloemen. Wie wordt er nu niet blij van zonnebloemen. Hoogeveen kleurt straks geel en IVN draagt daar graag een steentje aan bij. En als IVN een steentje bijdraagt dan zit er geheid in iedere wijk of dorp van Hoogeveen wel een IVN-lid die mee gaat doen en anderen gaat enthousiasmeren.
In 2021 hebben we de Droom van IVN uitgerold over Hoogeveen en daar zijn we nog lang niet klaar mee. We zijn momenteel weer druk met de najaars uitgifte voor particuliere aanvragen en het is de bedoeling om nog een keer een uitgifte van bosplantsoen te doen zoals afgelopen winter. Bosplantsoen, 3 soorten struiken die bijdragen aan biodiversiteit, die bijvriendelijk en inheems zijn. Als we de Droom van IVN nu koppelen aan het Jaar van Vincent van Gogh, als we het thema van de Natuurwerkdag 2021, Biodiversiteit, uitrollen in het jaar wat komt dan is Hoogeveen geel en groen van plant tot bij. Daar worden we toch allemaal heel blij van. Bewust worden van de eigen leefomgeving, bijdragen aan die bewustwording door meer te doen voor de eigen leefomgeving, het begint met een zaadje en groeit uit tot iets moois. 
En wat de klimaattop betreft, ook daar worden zaadjes gezaaid en soms valt het in goede Aarde. 
Wees daar maar zuinig op.         

IVN Hoogeveen Grietje Loof zonnebloemTekst en foto's: Grietje Loof    

2021-11-11