Hoogeveen
Insecten
maandag25mei2020

De bijen bij het Struunhuus

Aan het begin van dit jaar had ik 13 bijenvolken, 12 daarvan zijn 3 weken naar het fruit in Marknesse geweest om daar de peren te bestuiven. Het 13 de volk was heel klein en ik dacht dat die het niet zou redden. Maar het volk bleek toch te groeien en ik zag de koningin lopen en in de raten zaten eitjes, larfjes en gesloten broed. Wij imkers noemen dat BIAS “broed in alle stadia”.

 Een paar jaar geleden had de IVN al aangegeven, dat het misschien wel mooi zou zijn als er bij het Struunhuus een bijenvolk zou staan. Ik besloot na overleg om dit zielige volkje bij het Struunhuus te zetten.

Nu was de vraag waarom ik om de zoveel dagen in het volk kom kijken.

Om te voorkomen dat een bijenvolk gaat zwermen moet de imker eigenlijk om de 8 a 9 dagen in de kast kijken om te zien hoe het staat met de zwermdrang van het volk. Als de imker eitjes ziet en werksterbroed, is dat de eerste geruststelling, als hij/zij de koningin ook ziet nog blijer. Als er grote doppen te zien zijn waaruit een jonge koningin geboren kan worden, worden die weggehaald.

Het volk bij het Struunhuus geeft nog geen enkel teken om binnenkort te zwermen dus kijk ik om de 14 dagen op vrijdag even. Een kast heeft 1 of 2 broedkamers en daarbovenop een honingkamer tussen het broed en honing gedeelte zit een rooster zodat de koningin niet in de honingkamer kan komen. Er moeten geen eitjes en broed tussen de honing komen. Echter afgelopen vrijdag 22 mei zaten er in de honingkamer veel eitjes en broed, de koningin was dus toch door het rooster gegaan, waarschijnlijk een beetje slanke koningin. Haar op kunnen sporen en weer in de onderste kamers gedaan. Na 24 dagen zijn in de honingkamer de cellen weer leeg en kan er alsnog honing in.

Dit is in het kort mijn antwoord, wil je meer weten? Dan moet je mij maar even bellen.                

Gijs Beekhuis 0640274439

Verder nog even dit, veel mensen weten niet wie ze kunnen bellen als er een bijen zwerm is: 
Bijenzwerm gevonden?  Ga naar https://hoogeveen.bijenhouders.nl/Op onze site staan meerdere imkers die gebeld kunnen worden. Als de gebelde imker zelf niet kan, dan geeft hij/zij het door op onze zwermapp.

Accepteer cookies
Tekst: Gijs Beekhuis