Hoogeveen
Biodiversiteit
donderdag18feb2021

CDA, IVN en Ruben de Boer willen daken vol zoemende bijen en fladderende vlinders

Zoemende bijen, fladderende vlinders en andere vliegende diertjes op het dak van je schuur. Als het aan CDA Hoogeveen, IVN Hoogeveen en hovenier Ruben de Boer ligt, zijn alle platte daken in Hoogeveen straks bedekt met sedum, een plantensoort die insecten aantrekt en die per seizoen ook nog eens prachtig verkleurt. Goed voor de biodiversiteit en dus voor de aarde. De subsidiepot van waterschap Drents Overijsselse Delta wordt opengetrokken.

Velen zullen het al wel eens op daken hebben gezien, maar dan vooral in andere steden: sedum. Een vetplant die goed gedijt in droogte, goed tegen de zon kan en veel vocht opneemt.

,,Op de basis van de daken zitten 12 soorten sedum. Daardoor heb je ieder seizoen een andere kleur op het dak, variërend van roze tot aan geel. Het trekt veel insecten aan, je dak gaat twee keer zo lang mee en door de planten op je dak blijft je huis of schuur in de zomer vele malen koeler en in de winter veel warmer”, vertelt hovenier Ruben de Boer van het gelijknamige bedrijf, dat de daken waarvoor subsidie is aangevraagd gaat bedekken met het sedum.

Een Hoogeveense hovenier is dus betrokken bij het hele project. Logisch, maar wel fijn, want de voorzet werd gegeven door de Hoogeveense tak van het CDA. Raadslid Klaas Kroezen van deze partij is blij dat de eerste stappen zijn gezet. ,,Ik kreeg de tip van iemand van het algemeen bestuur van het waterschap. In Hoogeveen wordt veel te weinig gebruikgemaakt van het project Klimaatactief. Het waterschap stimuleert hiermee dat er meer wordt gedaan aan wateropvang. Onze partij zocht contact met IVN en Henny Hauschild en Bjorn Olthof van de Hoogeveense tak van de natuurorganisatie zagen het zeker zitten.” Volgens Olthof is het in Hoogeveen extra nodig dat er groene daken komen. ,,Ter compensatie van alle stenen tuinen. Hoogeveen staat in de top 10 van versteende tuinen in Nederland. Daar kunnen we met dit project wel iets aan doen.”

Eerste stappen waren al gezet

De eerste stappen voor het project werden vorig jaar al gezet. ,,In juni wilden we de subsidie aanvragen, maar toen bleek de pot al leeg te zijn”, vertelt Hauschild. ,,We wilden hoe dan ook dit jaar een begin maken. We inventariseerden wie geïnteresseerd was in het project en zetten alles al in gang. Op oudejaarsnacht is de aanvraag voor de subsidie om een paar minuten na middernacht verstuurd. Dan wisten we in ieder geval zeker dat we de eersten waren die een aanvraag deden”, vertelt ze lachend.

En dat pakte goed uit want de subsidie is er. De eerste deelnemers die hun daken willen laten bedekken ook al. ,,We gaan binnenkort de eerste 582 vierkante meter leggen. 14 huishoudens hebben zich ingeschreven”, vertelt Kroezen. ,,We hopen dat het als een olievlek werkt. Mensen moeten het eerst zien, dat maakt ze nieuwsgierig. Op deze manier wordt Hoogeveen weer een klein stukje duurzamer. Want duurzaamheid is een algemeen begrip, maar door deze manier wordt het concreter. De stappen hoeven niet groot te zijn. Ook kleine stapjes zijn zinvol en goed. Daarnaast kost het de gemeente Hoogeveen geen geld, maar geeft het waterschap de subsidie.”

Deelnemers krijgen voor de helft van het groene dak subsidie en betalen daarom geen 42 euro per vierkante meter, maar 21 euro. Ook de plaatsing is voor eigen rekening. ,,De subsidie wordt pas toegekend na plaatsing, maar Ruben schiet alles voor”, vertelt Hauschild.

Wie interesse heeft in een groen dak kan contact opnemen met IVN via de website.

Bron: Hoogeveensche Courant