Hoogeveen
Amfibieën & reptielen
dinsdag13mrt2018

Broeihopen omzetten in de Oude Kene

Op 10 maart 2018 om 9.00 uur zijn we met een enthousiaste groep mensen gestart met het omzetten van de broeihopen in de Oude Kene, het gebied van Het Drentse landschap. In het begin van de ochtend leek het een niet zo’n mooie dag te gaan worden wat betreft het weer, maar de weergoden hadden het beste met ons voor. Na een week uitstel (toen vroor het nog -10 graden met veel wind) was het nu zelfs zweten voor sommige mensen. Ouders, jeugd en andere vrijwilligers, een cursist natuurgids (stage), Struners, Natuurkenners en junior rangers kwamen op de activiteit af. Totaal 30 personen. Zelf twee personen kwamen uit Peize om mee te helpen. Na een korte uitleg over het gebied en over de ringslang, begonnen we met het omzetten van de broeihopen. Eerst in 3 groepen en daar kwam later nog een groep bij. Er werden eerst takken gezaagd en naast de oud hoop gelegd. Dan de oude hoop omspitten om een nieuwe broeihoop te vormen. Natuurlijk goed kijken of er eischalen in de oude hoop lagen. Tijdens en voor het spitten is er ook zwerfafval verwijderd uit het gebied. Bij de hoop waar ik ook aanwezig was, kwamen de eerste eischalen al vrij snel tevoorschijn en iedereen werd meteen enthousiast om zelf ook wat te eischalen te ontdekken. We kwamen slakken, meikever larven, een pad, wormen en zelfs een mol tegen. Om 10.30 uur was er voor de harde werkers een lekker bekertje drinken en even horen van elkaar wat er tot dan gevonden was. Om even voor 12.00 uur kwamen de meeste mensen weer terug bij het vertrekpunt om te stoppen met de werkzaamheden en te horen wat de resultaten waren. Van de 6 hopen die we omgezet hebben kwamen uit 3 hopen eischalen een super resultaat.

Hoop 1-2, nabij het Oude Diepje, kwamen 46 eischalen.
Hoop 3, nabij het spoor, kwamen 212 eischalen.
Hoop 4, nabij de parkeerplaats, 353 eischalen.
Totaal 611, wat weer een verbetering is van vorig jaar 270 stuks.

Het gaat goed met de ringslangen in de Oude Kene. We hopen dat de verlegging van het spoor ter hoogte van het ziekenhuis niet voor te veel onrust in het gebied zorgt en dat de populatie kan blijven groeien.

Dank aan alle mensen en kinderen voor hun goede inzet deze ochtend. Dank ook aan Het Drentse landschap terreinbeheerder, dat we er weer aan het werk mochten. Het lenen en gebruiken van het gereedschap van het landschapsbeheer Drenthe en de Gemeente Hoogeveen.

Groeten en wie weet tot volgend jaar.

IVN Hoogeveen broeihoop Johan ScheeresIVN Hoogeveen broeihoop Johan ScheeresIVN Hoogeveen broeihoop Johan ScheeresIVN Hoogeveen broeihoop Johan ScheeresIVN Hoogeveen broeihoop Johan ScheeresIVN Hoogeveen broeihoop Johan Scheeres

Tekst en foto's: Johan Scheeres