Hoogeveen
Bijen
woensdag14apr2021

Bijkletsen bij de Bijbliotheek

Het komende weekend is het bijentelweekend, de nationale bijentelling. Hoe meer we over bijen weten, hoe beter we kunnen helpen. Daarom de vraag om mee te doen aan het landelijke bijenonderzoek. In Nederland komen bijna 360 soorten bij voor. Ruim de helft daarvan is bedreigd.
Meedoen is alleen maar leuk, helemaal als het ietsje warmer weer is. Ze willen wel, de bijtjes en hommels, maar het is nog steeds behoorlijk fris en dan laten ze zich maar weinig zien. Waarom is het zo belangrijk om mee te tellen? Omdat het slecht gaat met de bij en hommel en we op deze manier beter in de gaten kunnen houden. Het is belangrijk dat zoveel mogelijk mensen meedoen. En wat ook leuk is, meedoen is gratis en je leert er weer van. Want kijken naar de kleine beestjes in de Natuur is zo fijn. En de slogan ‘Alle beestjes helpen’, is hier zeer op de plaats. 80 % van onze eetbare gewassen en bijna 90% van onze wilde planten worden bestoven door bijen en andere insecten. 
Maar alleen bijen tellen is niet voldoende. Er is werk aan de winkel. 22 april is het Landelijke zaaidag. Vorig jaar heb ik met een groepje buurtkinderen in de eerste lockdown een stukje mogen inzaaien in het toen nog halflege park Dwingeland. Inmiddels is er alweer heel wat grond verzet in het park en kunnen we tijdens de Landelijke zaaidag opnieuw aan de slag. Het is nog steeds lockdown, maar we gaan er een mooi feestje van maken want zowel in het Steenbergerpark, in de buurt van het IVN Struunhuus, als in het Park Dwingeland wordt op 22 april een Bijbliotheek geopend. Deze Bijbliotheek heeft tot doel dat we allemaal meer leren over duurzaam tuinieren. Want het gaat niet goed met de bij en hommel en daar kunnen we met elkaar iets aan doen. Er staan boeken in de Bijbliotheek om uit te leren. We kunnen plantjes ruilen met elkaar. Er liggen zaadjes om mee te nemen en thuis in de tuin te zaaien. Kortom, de Bijbliotheek daar ga je van leren. Bij de BIjbliotheek hoort een Bijkletsbankje. Ik kan nu al uitkijken naar de leuke gesprekken in de buurt die bij gaan dragen aan duurzaam tuinieren.
Meer informatie is te vinden op onze website en tel je ook mee? Dat kun je doen via https://www.nationalebijentelling.nl

Tekst: Grietje Loof
Illustratie: Anne Stalinski