Hoogeveen
Paddenstoelen
dinsdag22okt2019

Basis Paddenstoelen cursus

Wat zijn jullie aan het doen? Die vraag kregen wij afgelopen zaterdag van een aantal wandelaars in het Spaarbankbos. Het zal er ook wel bijzonder uitgezien hebben. Met de hele groep om één paddenstoel heen allemaal met een paddenstoelboek in de handen, druk discussiërend over  welke paddenstoel dit nou weer is.

IVN Hoogeveen Elma Koopman paddenstoelOnder leiding van Johan en Bernard zijn wij met een groep van 10 cursisten op 7 oktober jl. begonnen met de eerste praktijkavond in het Struunhuus. Wat is een paddenstoel eigenlijk en hoe groeit deze? Welke verschillende types paddenstoelen heb je, welke kan je eten en welke helemaal niet? Bernhard had heel wat paddenstoelen meegenomen zodat wij het verschil konden zien.

IVN Hoogeveen Elma Koopman paddenstoelAvond twee, 14 oktober jl., stond in het teken van huiswerk. Alle cursisten moesten drie paddenstoelen zoeken en op naam brengen. Nou, dat is nog best lastig, zekere wanneer je bedenkt dat er 4.000 verschillende paddenstoelsoorten groeien in Nederland waarvan sommigen ook best op elkaar lijken.

Zaterdagochtend 19 oktober jl. mochten wij dat eindelijk het bos in, praktijkles onder leiding van Johan en Hero. En wat hebben we veel paddenstoelen gezien, gedetermineerd en gefotografeerd. Van het allerkleinste muizenstaartje tot de grote sponszwam en alles daar tussen in. Er werd flink in de boeken gebladerd om de paddenstoelen goed te determineren, gelukkig konden we rekenen op de hulp van Johan en Hero wanneer we er echt niet uit kwamen.

Johan, Bernard en Hero bedankt voor de leuke cursus, wij hebben er veel van opgestoken en wandelen tijdens de herfst is er nu alleen nog maar leuker op geworden.

IVN Hoogeveen Elma Koopman paddenstoelTekst en foto's: Elma Koopman