Hoogeveen
Amfibieën & reptielen
dinsdag30mrt2021

Avondklok

De letters die tijdens de Waterschemerwandeling te vinden waren maakten samen het woord ‘Avondklok’. Die speelde ons een beetje parten. In voorgaande jaren begonnen we in de schemer en eindigden we allemaal in het donker langs de waterkant. Maar de avondklok bepaalde dit keer andere regels. Dus eerder beginnen.
Maar we moesten nog meer aanpassen. Gingen de mensen begin maart 2020 nog in grotere groepjes op pad, dit jaar is het ondenkbaar. Dus, we willen graag organiseren, maar hoe doen we dat.
In een tijdschema, met gezinnen, op afstand, lekker buiten.

Dat wij iets bedacht hadden, daar trokken de kikkers en padden zich niets van aan. In februari kwamen de eerste berichten over de paddentrek en wij haasten ons om de activiteit naar voren te halen om helemaal niks te missen. Er is niets zo veranderlijk als het weer en het werd koud en kouder. De planning nogmaals aanpassen en met het lengen van de dagen werd het niet warmer. Dus de activiteit nogmaals verplaatst. Nu was dit de laatste poging. Het zou toch wel een keertje lukken. Onze vrijwilligers zochten alle sloten en vijvers af, waar zijn de padden en de kikkers. ‘Heb jij al kikkerdril gevonden’ was wel de meest uitgesproken vraag in onze tijdelijke Waterschemer app. ‘Nee’, was het meest gegeven antwoord.

27 maart, om 17:00 uur gingen onze vrijwilligers op pad om de tocht uit te zetten. Onderweg werd nog gezocht naar beestjes in het water. Om 18:15 ging het eerste gezin op pad. Om de 5 minuten vertrok er weer een gezin en zo konden 14 gezinnen meedoen aan de activiteit en toch op tijd thuis zijn. Kinderen zien altijd meer dan grote mensen, dat bleek ook deze avond maar weer. Groene kikkers en padden werden gevonden. Kennis maken met de verschillende kikkergeluiden en zelfs even luisteren naar het verhaal van de ijsvogel. Omdat we geen ‘echte’ kikkerdril hadden kregen de kinderen een potje mee naar huis met daarin gelatine. Zo voelt kikkerdril.

Een tocht van bijna een uur en dan helemaal enthousiast terugkomen bij het startpunt. Alle verhalen aangehoord en samen even praten over het woord wat de letters samen maakten.
Daarna kregen alle kinderen een waxinelichtje. We vroegen op deze manier aandacht voor Earth Hour. De ouders kregen een kaartje mee waarop nog meer informatie te vinden was. Bijna volle maan, een waterschemerwandeling, zomertijd en Earth Hour, er was genoeg om over te praten.

Volgend jaar gaan we deze leuke activiteit zeker herhalen. Zonder avondklok!

IVN Hoogeveen Grietje Loof waterschemerwandeling