Hoogeveen
Natuur in de Buurt
vrijdag17dec2021

2021

Het was me het jaartje wel. Het begon in januari met de zoektocht naar de Mooiste boom van Hoogeveen. Inmiddels staat er een stuk van de stam van de mooiste boom van Hoogeveen bij het IVN Struunhuus in het Steenbergerpark. Die stam kwam er niet zomaar, het spoor wordt aangepakt en de ruim 120 jaar oude boom moest wijken, uitgerekend de boom die was verkozen tot mooiste boom van Hoogeveen. 
In januari starten we ook met de uitvoering van de Droom van IVN met de wens om 55.697 bomen, struiken en bloemen erbij te planten binnen de gemeente Hoogeveen. Inmiddels staat de teller bijna op 55.000.
Wat is er veel geplant en wat gaan we in het komende voorjaar en zomer genieten met elkaar. In de parken, in de tuinen, in de straten. Die Droom is uitgekomen dit jaar. Vooral in de dorpen zijn grotere stukken land ingericht voor bijen en vlinders, voor biodiversiteit in de breedste zin van het woord. Natuurlijk hebben we dit niet alleen gedaan. We hebben uit diverse hoeken financiële ondersteuning ontvangen en Landschapsbeheer Drenthe heeft via Plan Boom ook veel aanvragen op weg geholpen. Advies geven, plannen maken en planten maar! Momenteel wordt er hard gewerkt aan het vergroenen van de schoolpleinen. We kunnen met elkaar toch heel wat voor elkaar krijgen. De particuliere aanvragen hebben we opgepakt en bijna afgerond al komen er nog steeds nieuwe aanvragen binnen. De aanvragen voor op gemeentegrond zijn in december naar de gemeente gestuurd. Hopelijk kan daar ook nog aardig wat van gerealiseerd worden. Soms is het zo simpel, samenwerking tussen gemeente en haar inwoners, in de eigen leefomgeving, is zo belangrijk. We hebben elkaar nodig, ook in het groen, ook als het gaat om de zorg voor alles wat bloeit en groeit. 
Zo zijn we bij het IVN Struunhuus bezig met het inrichten van een IVN-voedselbosje. Voor de buurt, voor educatie. Er is veel belangstelling voor dus gaan we, zodra het kan, kijken naar workshops of een cursus ‘voedselbos in de buurt’. 
Ga ik nu opnieuw dromen? Ja, ik droom hardop. Spreek Natuurlijk een wens uit voor 2022, want de Droom van IVN stopt echt niet op 31 december. Nee, ik blijf dromen van een groenere leefomgeving voor iedereen. Ik blijf dromen over een goudgeel 2022, het pré-jaar van Vincent van Gogh waarbij IVN gaat samenwerken met Kunstroute Hoogeveen en de gemeente, om Hoogeveen goudgeel te laten kleuren. 
Hardop dromen en er dan de schouders onderzetten, doe je mee. IVN wenst iedereen goede feestdagen en een goudgeel 2022.

Tekst en foto: Grietje Loof, 2021-12-17