Januari: Pestvogel, Bombycilla garrulus

Voor vogels in de winter maken we graag ruimte. In de tuin of balkon. We kopen zaadjes, potten pindakaas, rijgen pinda’s en hangen vetbollen op. Dit alles om ervoor te zorgen dat de vogels met een volle maag de winter doorkomen. Daarbij is het een hele leuke bezigheid om de capriolen op de voedertafel te bekijken. Ruzie maken kunnen vogeltjes als de beste, territorium verdedigen en vechten voor het lekkerste hapje. Tot ineens een sperwer in de buurt komt en weg zijn alle kleine vogeltjes. Vogels in de winter, de kerstkaart met het roodborstje. Het is niet weg te denken uit ons bestaan en we besteden er tijd aan. Dat het niet zo goed gaat in de natuur dat hebben we in 2018 allemaal wel gehoord of gelezen. Dat geldt dus ook voor de vogeltjes. Ze hebben het maar moeilijk. Door ziektes, droogte, kou en te weinig voedsel, ze hebben het moeilijk en in de tellingen is dat zichtbaar.

De vogel die in de maand januari in de schijnwerpers staat is de pestvogel. Nee, geen pestvogel die je pest maar een prachtige vogel die soms in koude winters naar Nederland trekt om zich te goed te doen aan de bessen die dan nog over zijn. Ze zijn bijvoorbeeld dol op de bessen van de Gelderse roos. Vooral in het Noorden van Nederland kan deze vogel zich, in parken en tuinen waar veel bessen te halen zijn, ophouden. De vogels vliegen soms door naar België en Frankrijk. Vanaf februari tot april verdwijnen ze weer uit het land.

De pestvogel woont in bosrijke gebieden van Scandinavië en de dichte taiga in Noord-Rusland. Daar waar de winters streng zijn en als er dan weinig bessen zijn komt de pestvogel naar Nederland. De naam pestvogel is ontstaan in het verre verleden. Zijn verschijning zorgde ervoor dat in de winter, als de weerstand van de mensen het laagste was en veel mensen ziek werden, de pestvogel als verspreider van ziektes werd gezien. Zo ontstond de naam pestvogel. Maar het is natuurlijk een fabel. De pestvogel is vooral heel mooi om te zien. Zowel het mannetje als het vrouwtje heeft prachtige kleuren en een opvallende kuif. De soort lijkt op de spreeuw.

De vogel broedt niet in Nederland maar is een invasievogel. Wel eentje van de vier mooiste invasievogels. De broedgebieden van de pestvogel liggen rondom de noordpool. De meeste broedparen leven in Rusland, Zweden en Finland. In de broedtijd eten de vogels insecten. Ze vangen deze in de vlucht als een vliegenvanger. De meeste jaren zijn pestvogels schaars in Nederland. Maar ieder jaar wordt er wel waarnemingen doorgegeven.  Wie weet ga je deze winter de pestvogel zien, je weet nu waar je op moet letten.