Grietje Loof - Groen & Doen

Als het om het klimaat gaat
Van 31 oktober tot 6 november is het de Landelijke Klimaatweek. Inmiddels kunnen we het woord klimaat misschien niet eens meer los zien van protesten en omgekeerde vlaggen, toch is het veel meer dan dat. Ooit maakte ik een collage en daar stond een van mijn hartenkreten, “Ik heb kinderen en kleinkinderen. Ik vind het klimaat belangrijk. En als ik dat vind moet ik er zelf iets aan doen.” Duidelijker kan ik het niet maken. Klimaat is belangrijk en als ik er iets voor kan doen dan doe ik dat. Het klimaat is niet stabiel, het kan door Natuurlijke en menselijke invloeden veranderen. Al de onderzoeken laten zien dat de mens een hele grote invloed heeft op het klimaat. 
Waar ik in het kader van duurzaamheid (voor het klimaat) al mee begonnen was ging ik dus mee verder. Het huis verduurzamen, zuiniger zijn met energie (het is gewoon een feit dat fossiele brandstof eindig is), regenwater opvangen, een groen dak aanleggen, zuiniger zijn met grondstoffen, meedoen met het 100-100-100 project. In 2017 was deze actie in Hoogeveen, 100 deelnemers/gezinnen, 100 dagen 100% afvalvrij. In Hoogeveen deden geen 100 deelnemers mee. Op een inwoneraantal van rond de 55.000 mensen lukte het niet om 100 deelnemers te vinden. Dat vond ik toen al heel erg jammer en daarom denk ik dat het misschien tijd is om dit nog eens op te pakken in Hoogeveen. 
Klimaatweek in Nederland, er worden klimaatburgemeesters gezocht zo stond de afgelopen maanden regelmatig te lezen in de krant en online. Een klimaatburgemeester is een inspiratiebron voor de buurt, is een voorbeeld in de gemeente en inspireert anderen om bewuster te leven, minder CO2 uit te stoten en meer energie te besparen. Van kleine persoonlijke veranderingen tot grotere bewegingen met een maatschappelijke impact. Omdat het klimaat heel erg nauw raakt aan onze eigen leefomgeving en omdat het in tijden van crisis heel goed is om er samen de schouders onder te zetten ben ik gaan nadenken over de vraag ‘wie wordt de klimaatburgemeester in Hoogeveen’. We komen letterlijk in de kou te staan als we niet samen optrekken. Het klimaatburgemeesterschap sprak mij wel aan. Ik dacht ‘waarom niet gewoon groot, klein denken kan altijd nog.’ Dus, voor Hoogeveen heb ik mij aangemeld. Het komende jaar ben ik de klimaatburgemeester van Hoogeveen en wil mij als burger samen met andere burgers in deze gemeente buigen over het klimaat. Doe je met mij mee? 

“Pas als de laatste boom geveld is, de laatste rivier vergiftigd en de laatste vis gevangen, dan zal de mens ontdekken dat geld niet eetbaar is.” (Quote: Kwakiutie-Indianen)

IVN Hoogeveen groen dak#Nietzondernatuur
Op de vraag ‘Waar zal ik deze maand eens over schrijven’, kwamen hele verschillende antwoorden. Dingen die niets te maken hebben met ‘Groen&Doen’, of juist wel. Over een groene burendag bijvoorbeeld. Maar die is nu net achter de rug. Over de zorgen die mensen hebben voor de komende winter. Kiezen tussen ‘de verwarming aan’ of ‘voedsel op de tafel’. Of over groene initiatieven waar iedereen blij van wordt. Een bloemencorso wat voor zoveel verbinding zorgt in een dorp. Het zijn zo maar wat opmerkingen en voor mij ook altijd heel erg welkom want het laat mij zien waar andere mensen mee bezig zijn. 
Ik kan me namelijk behoorlijk vastbijten in iets. Dat deed ik vanmorgen dus ook. Ik las over een aanhanger met asbestplaten die gedumpt was in de sloot en twee tellen later zag ik een foto van een tv-scherm wat in de Natuur was achtergelaten. Om vervolgens te lezen dat de Bios in het Steenbergerpark een succes was maar dat ze nogal wat werk hadden met het opruimen nadien omdat mensen wel van alles meenemen maar na afloop niet opruimen. Terwijl er toch zeker 6 grote afvalbakken stonden. Even later was ik bezig met een activiteit voor 17 september, de grote ‘Wereld Schoonmaakdag’ World Cleanup Day. Ook die is alweer achter de rug als dit in de krant staat. Waarbij ik dan nu denk, dat alles wel heel snel gaat en dat heel veel mensen er niets van leren. We blijven het afval van ons afgooien ondanks alle oproepen, schoonmaakdagen, educatie, statiegeld op flesjes, het helpt maar weinig. 
Zal ik hierover schrijven? Of toch over klimaatalarm of de plaats in de top 10 vanwege de meest versteende tuinen in Hoogeveen, of over het verlies van Natuurlijkheid in Nederland? 
Eigenlijk wil ik dat allemaal niet. Ik zou willen schrijven over de nominatie voor de Groene Anjer van ‘onze’ IVN-afdeling. 
Laat ik dan toch maar vast vertellen waarom IVN Hoogeveen een Groene Anjerprijs ontvangen zal. Een Groene Anjerprijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds is bestemd voor een instelling of groep (werkgroep, vereniging, stichting) die een opvallende impuls aan behoud en ontwikkeling van Natuur, landschap en biodiversiteit in Drenthe geeft. 
Toen wij de nominatie kregen waren we heel erg trots en dat zijn we nog. IVN Hoogeveen brengt het belang van Natuur en milieu onder de aandacht van een groot publiek door mensen middels activiteiten kennis te laten maken met Natuur en landschap in de eigen omgeving. 
En in het weekend van 2, 3 en 4 september hebben we dat tijdens het Landelijke Fête de la Nature ook in het Steenbergerpark gevierd. Want vieren van de Natuur is zo belangrijk. Omdat we #nietzondernatuur kunnen! 

IVN Hoogeveen Fete de la nature15-07-2022
Probeer maar eens emotieloos te leven in deze tijd. Zou dat een optie zijn om het hoofd niet op hol te laten slaan. Zou het lukken om dan aan het einde van de dag te bedenken dat het een mooie dag was. Dat je kijkend naar de blauwe lucht erachter komt dat er duizenden mensen over je heen vliegen. Dat je zittend in de luie stoel de geur van vers gemaaid gras in de neus krijgt. De hond die blaft, de grasmaaier ronkt, de tractor staat stil op de streep. 
Zou het lukken om elke dag een verse maaltijd op tafel te zetten, een verantwoorde. Eentje zonder stoffen die we niet nodig hebben. Zou het lukken om te genieten van een wandeling en je niet te verbazen over al het gras in het heidegebied. Zou het lukken om emotieloos te kijken naar de vrachtwagen die levende dieren vervoerd voor export of de slacht. Of dat je het heel gewoon vindt dat er weer rood/witte linten aan de eiken zijn geknoopt. Of dat de bomen nu alweer hun blad verliezen omdat de bodem te droog is. Zou het lukken om zonder te blikken of blozen de berg afval te bekijken, die na één dag stadsfestival, na een week nog in het park ligt, om daaraan voorbij te lopen en het maar te accepteren. Of dat je met droge ogen het bericht leest van de 100 oude wilgen die ten dode zijn opgeschreven omdat een boze boer het nodig vond om ze te kortwieken. 
Emotieloos leven, ik kan er me er niets bij voorstellen. Mijn emoties vliegen alle kanten op de afgelopen weken. Ik ben boos, blij, verdrietig, ellendig, gesloopt, vol vuur, verliefd en weer boos of verdrietig. Wat is het een bijzondere tijd waarin we leven. Waarbij alles wat ertoe doet zo onder druk staat.  
En dan wordt er van mij verwacht dat ik een stukje schrijf voor de krant, namens IVN. Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid. Een vereniging die mijn groene hart wel harder doet kloppen. We zijn geen actiegroep, we doen aan Natuureducatie. Het hart van alle IVN-vrijwilligers klopt voor de Natuur en we hebben het er maar moeilijk mee dat er zo op Natuur wordt ingehakt. 
Als ik nu een stukje zou schrijven waarin mijn emotie de vrije loop zou krijgen, zou ik dan ook de kop van Jut worden of zouden er mensen zijn die zeggen ‘Grietje, die emotie mag je tonen, het gaat je aan je hart, jij komt op voor Natuur en alles wat er leeft, groeit en bloeit. Want hoe je het ook went of keert, het gaat gebeuren, wij worden ons bewust. Misschien nog lang niet allemaal maar het is niet meer te stoppen. Kom op voor een gezonde leefomgeving voor iedereen, voor alles wat leeft. 

IVN Hoogeveen Grietje Loof afval
01-06-2022
De Michelinsterren zijn weer uitgedeeld, een keer per jaar is dat een feest voor culinair minnende restaurants. Wat een feest moet het zijn als je de ster behoudt, er eentje krijgt of er zelfs eentje bijkrijgt. Het gaat mijn fantasie te boven, dat weet ik wel. 
In de dierenwereld hoeft het allemaal niet zo ingewikkeld. Daar reiken ze geen sterren uit, daar is het eten en gegeten worden en dat soms met huid en haar. Eten moet natuurlijk altijd maar in het voorjaar bereikt de vraag naar voedsel in de Natuur echt een hoogtepunt. Al die schreeuwerige bekkies die lusten wel wat. En ze zijn niet kieskeurig, ze sperren het bekkie wijd open. Of ze drinken bij de moeder, dat is wel heel erg aandoenlijk ook. Noem het maar, ze hebben allemaal honger, ze willen allemaal groeien en dat zo snel mogelijk om vervolgens zichzelf te kunnen redden. De een doet er wat langer over dan de ander. 
Ik vraag mij af of een dier weleens te kampen heeft met een opgeblazen gevoel of een tijdelijke obstipatie of nog erger het tegenovergestelde van een obstipatie. En eigenlijk weet ik het ook wel, het mooie aan alles wat leeft in de Natuur is dat het een functie heeft. Wat voor het ene dier niet goed is dat pruimt de ander juist weer wel. Koeien laten bepaalde kruiden staan, ze weten dat ze er niet echt blij van worden. Grassen die bloeien zijn te bitter, boterbloemen zorgen niet voor meer vet in de melk, de koeien laten ze staan. Dan heb ik het over de scherpe boterbloem, van boterbloem zijn meerdere soorten. 
Kruidenrijk grasland, mooie diversiteit, een stevige koeienvlaai, strontvliegen, mestkevers, wormen en andersoortig gekriebel in de bodem, alles, maar dan ook echt alles heeft een functie. Ik zou een Michelinster uit willen delen aan de mooiste kringloop in de Natuur, de mooiste voedselpiramide. Dat zou wat zijn toch, we zouden allemaal leren hoe het ook alweer werkt in de culinaire keuken van de Natuur. 
Die Michelin sterren hebben mij wel weer aan het denken gezet want in Nijmegen hebben ze De Nieuwe Winkel, een veganistisch restaurant met een chef-kok die zegt dat de culinaire wereld aan het veranderen is, vlees en vis worden vervangen door alternatieven die minstens zo lekker zijn. Het mooie hieraan is dat mensen wel nieuwsgierig worden naar de restaurants met de sterren en op deze manier daar kennis mee maken. Eigenlijk is het in de dierenwereld niet veel anders, door de klimaatverandering komt er een ander voedselaanbod en al moeten dieren, vogels en alles wat vliegt, kruipt of kriebelt eraan wennen, de alternatieven zijn minstens zo lekker en daar kom je alleen maar achter als je het gaat proberen. Als voorbeeld noem ik maar de eikenproccesierups, we weten inmiddels dat die op het menu staat van meerdere vogelsoorten, ze wennen eraan. Het neemt niet weg dan we met ons eentonige landschap nog lang niet af zijn van al die plaagbeestjes. De bel spat uiteen, voorlopig nog een MichelinSter voor een feest in de Natuur. Wij hebben nog heel wat werk te verzetten. 

IVN Hoogeveen merel Grietje LoofZaadjes zaaien
Elk jaar op 22 april tijdens de Nationale Zaaidag wil de Bijenstichting initiatieven stimuleren om de voedselvoorziening voor bijen te verbeteren. 22 april is ook jaarlijks de ‘Dag van de Aarde’, waarin er wereldwijd activiteiten zijn die tot doel hebben om mensen bewuster te maken van onze Aarde en al wat daarop leeft. Afgelopen 22 april was er ook in Hoogeveen veel aandacht voor iets bijzonders. We gingen samen met vrijwilligers van Groei en Bloei en de Kunstroute Hoogeveen zonnebloemenzaadjes planten op de rotonde bij de van Limburg Stirumstraat - Schutstraat. Dat deden we niet zomaar en daarom werden er door de comm. van de Koning, mevr Klijnsma, de wethouder van cultuur Janita Tabak en de ‘jonge Van Gogh’ de eerste zaadjes aan de grond toevertrouwd. De reden van het zaaien is dat we dit jaar al aandacht vragen voor het jubileumjaar van Van Gogh. Het is namelijk in 2023 140 jaar geleden dat Van Gogh naar Drenthe kwam. 

Na het officiële gedeelte kon iedereen die mee wilde helpen aan de slag. Vanuit het AZC waren er ook een aantal vrijwilligers en zo maakten vele handen licht werk. Nu is het wachten op een buitje regen en de zonnewarmte zodat we kunnen gaan zien waar er nog iets ontbreekt. Tot mijn grote schrik zag ik de kauwtjes al drukdoende met een opduikelen van de zonnebloemzaadjes. Het zijn echte opportunisten, ze lusten werkelijk alles en deinzen er niet voor terug om onze zorgvuldig geplante zaadjes weer op te graven. Het was dus een drukke bedoening op de rotonde. Het is de bedoeling dat Hoogeveen geel gaat kleuren dit jaar. Dus, niet alleen de rotonde, maar werkelijk in elke tuin, op elk stukje grond wat geschikt is, op elk verlaten stukje Aarde daar mag de zonnebloem naar de hemel rijken. Het is de zonnebloem die Vincent van Gogh schilderde, het is de zonnebloem die langzaam uitgroeit tot nationale bloem van verzet en steunbetuiging richting Oekraïne. Het is de zonnebloem die bijen, vlinder en hommels aantrekt. 
Een liter zonnebloemolie bevat anderhalve kilo zonnebloempitten. Die pitjes geven nog geen anderhalve kilo dus het zijn aardig wat zonnebloemen. En we zien nu de lege schappen in de supermarkt, we weten inmiddels allemaal waar een economie op kan draaien en waar direct een tekort ontstaat als alles ontwricht wordt. 
We hopen bij IVN dat iedereen zonnebloemzaadjes komt halen, ze liggen in de Bijbliotheken en bij het Struunhuus. Samen zonnebloemzaadjes zaaien om ervoor te zorgen dat Hoogeveen geel kleurt. Een hart onder de riem voor de vluchtelingen uit de Oekraïne, een eerbetoon aan Vincent van Gogh, een zonnige zomer voor bij, vlinder en hommel en vooral allemaal genieten van de Zonnebloem in 2022.

IVN Hoogeveen Grietje Loof bij
De noodzaak van Natuuronderwijs 
‘Hij heeft een regenworm de kop afgehakt’ 
‘Ja, maar dat deed ik niet expres.’ ‘Welles!’ ‘Nietes!’
‘Weet je eigenlijk waar regenwormen goed voor zijn’, vraagt mijn collega. En dat is het begin van een lesje over regenwormen. De jongens staan te luisteren. We zijn bijna klaar met de werkochtend bij het IVN Struunhuus als er nog een boom geplant moet worden en een van de jongens tijdens het graafwerk een regenworm raakt.
‘Is het erg’, wil mijn collega weten. 
Ze zitten in het eerste jaar van het voortgezet onderwijs. Ze hebben nog nooit een boom geplant, zelfs nog nooit een gat gegraven om een boom te planten. Deze ochtend wordt het wel weer duidelijk. Er is over Natuur nog veel te zaaien om later te oogsten. Niet alleen zou ieder kind voor het tiende jaar een boom moeten planten, de lesjes over bodem, bijen, vlinders, bomen, ze zijn net zo belangrijk en broodnodig. We prijzen ons bij IVN gelukkig dat we buiten onze ‘eigen’ groene activiteiten ook scholen kunnen helpen bij Natuuronderwijs. Dat er vanuit de IVN-beroepskrachten mooie lesprogramma’s richting de scholen gaan, zowel in het basis als voortgezet onderwijs. Het is zo belangrijk. Niet alleen rekenen en taal, niet alleen de puntjes op de i maar ook leren over onze eigen leefomgeving en het belang van Natuur dichtbij. 
Waar gaat het toch telkens mis. We weten het allemaal. Kinderen zitten te veel, kinderen komen bijna niet in het bos, kunnen geen hutten bouwen, mogen niet klimmen, achter elk bosje is het eng! Dat is wel heel zwart wit, maar geeft ook de tijdsgeest weer. 
Ik heb makkelijk praten zeg ik vaak. Mijn geboortegrond was mijn ontdekhoek. Mijn mooiste momenten op school waren de Natuurlessen. Onderweg op de fiets van school naar huis, wat ontdekte ik veel. Ik had geen weet van teek, eikenprocessierups of andere plaagbeesten. Tegenwoordig zijn er bepaalde lesprogramma’s over. Hoe ga je met plaagbeesten om. Maar is dat dan de Natuurles die we wensen voor onze kinderen en jongeren? Hoeveel belangrijker zou het zijn om de samenhang in de Natuur te bekijken, wat we zelf kunnen doen. Hoe we zelfs bij school de biodiversiteit kunnen verhogen, ook in de klaslokalen kan groen zoveel meer betekenen. Hoe goed is het als kinderen Natuurlessen krijgen die ze meenemen naar huis en waar zij samen met de ouders ook naar gaan kijken. 
Hoe belangrijk is het dat kinderen bomen blijven planten voor een schonere lucht en een groenere toekomst. 

Bij IVN zien we ook in Hoogeveen de Noodzaak van Natuuronderwijs. Ik hoop van harte dat gemeente en scholen dit ook zien. We hebben nog zoveel te leren van de Natuur. 

IVN Hoogeveen onderwijs
Hoogeveensche courant 25 februari
De Oude Kene is een mooi stukje Natuurontwikkeling in Hoogeveen. In 2008 is het aangelegd als aftakking van het Oude Diep. Met in het gebied een verbinding met de afwatering van de binnenstad wat opgevangen wordt in het helofytenfilter. Daar wordt het water gezuiverd en vervolgens stroomt het door naar het Oude Diep. Al met al stroomt er heel wat water door de Oude Kene, helemaal als de waterstanden hoog zijn. De, vier kilometer, slingerende waterloop in het gebied zorgt ervoor dat het water minder snel wordt afgevoerd naar lagergelegen gebieden. Het is dus een retentiegebied en ook een groen filter voor het regenwater wat in de binnenstad neerkomt. 
In de Oude Kene worden heel wat waarnemingen vastgelegd als het gaat om vogels, planten en zelfs zoogdieren. Zo is er in het gebied een ijsvogelwand aangelegd en werden in 2015 door vrijwilligers van Ravon, de eerste broeihopen voor de ringslang aangelegd. 

IVN Hoogeveen ringslang Bart PijperVan het gebied de Koeweide, een ecologisch natuurontwikkelingspark wat grenst aan het Oude Diep weten we al langer dat de ringslang zich daar goed ontwikkelt. Het was dus wachten op de eerste ringslang in de Oude Kene. Een ringslang kan goed zwemmen en om deze ontwikkeling te volgen in een nieuw Natuurgebied zijn er broeihopen aangelegd. De eerste jaren was het een beetje zoeken naar de geschikte plekken maar sinds een aantal jaar hebben we nu acht broeihopen in het gebied die we ieder jaar op de eerste zaterdag van maart omzetten. Dit betekent dat we naast de oude broeihoop een nieuwe gaan maken met verse takken en bladeren maar ook met de materialen uit de oude broeihoop. Bij elke broeihoop hopen we ieder jaar de lege eischalen van de ringslang te vinden en sinds het monitoren hebben we geleerd dat de ringslang het in dit gebied goed doet. Dit betekent dat er voor vogels voldoende voedsel is en dat maakt het voor vogels ook een heel aantrekkelijk gebied. Waar we in het begin blij waren met 100 lege eischalen zo telden we in 2021 bijna 2000 lege eischalen. We zijn ook dit jaar weer erg nieuwsgierig naar de ‘opbrengst’. Het is voor IVN weer de eerste grotere activiteit na de winterperiode en we hopen ook weer op een mooie opkomst aan vrijwilligers. Samen zetten we er graag de schouders onder. Meedoen aan monitoring, lekker een ochtendje buiten aan de slag daar krijg je toch vanzelf zin in. 
Nieuwsgierig geworden? Kom 5 maart meedoen. Aanmelden kan via onze website.

IVN Hoogeveen eischalen Johan ScheeresFoto ringslang: Bart Pijper
Foto eischalen: Johan Scheeres

De merel in de hoofdrol
De jaarlijkse Tuinvogeltelling in ‘het jaar van de merel’ valt dit jaar in het weekend van 29 en 30 januari. Er is momenteel wel veel aandacht voor onze gevederde vrienden. Niet omdat alles zo positief is helaas, de vogelgriep slaat op dit moment hard toe bij wilde vogels en pluimvee. We kunnen nog heel wat leren als het over vogels gaat. We hebben gezien, of kunnen lezen, dat de vogels bijvoorbeeld moesten wennen aan de eikenprocessierups en ze eten er nu flink van. Deze week las ik dat er 5 nieuwe soorten roofvogels in Nederland hebben gebroed in de afgelopen jaren. Dat kan alleen maar als de habitat en het voedselaanbod goed is. Met het veranderen van het klimaat en daardoor de temperaturen is het momenteel elk jaar spannender aan het worden. Voor mensen betekent dat zodra er ijs verschijnt op de autoruiten de schaatsen geslepen worden want het kan ineens weer voorbij zijn. Dat soort winters worden het of zijn het al en dat het anders is dan 50 winters geleden is zeker. Alles heeft grote invloed op de natuur en dat geldt ook voor vogels. Er zijn soorten die niet eens meer vertrekken omdat de winter hier zachter wordt. Misschien hebben ze dan een voorsprong met het broeden. Hoe dan ook, we mogen ons ook zorgen maken over de vogels. Er verdwijnen steeds meer soorten vogels die hier eerst toch redelijk vaak te zien waren. Huismus en ringmus bijvoorbeeld. Meer dan de helft van de populatie is al verdwenen. En in 2022 staat de merel in de schijnwerpers, dat is ook niet voor niets. Ook voor de merel spreken we over de helft van de populatie wat verdwenen is. Door het usuta-virus zijn er sinds 2016 maar liefst 600.000 merels verdwenen. In Duitsland zijn op sommige plekken de merels totaal verdwenen. Des te meer een reden om de merel uit te roepen tot vogel van het jaar. Van mij hadden alle vogels het recht om vogel van het jaar te worden omdat het zo ontzettend slecht gaat met de vogels. Het monotone landschap, gif, verstedelijking of verstening in woongebieden, het werkt echt niet voor vogels. Weidevogels, boerenlandvogels, tuinvogels, met alle vogels gaat het slecht. 
Daarom ook bij IVN, de oproep om iets te doen. Meer biodiversiteit, het mag ook anders in de eigen tuin. Breng de kleur van bloemen terug, meer planten, struiken, bomen, nestgelegenheid en voedsel. 
Doe jij mee met de Tuinvogeltelling eind januari? Via de Vogelbescherming lees je er meer over. Help jij ook mee om de zang van de merel in de lente te behouden want wie wordt er nu niet blij van onze gevederde vrienden. 

IVN Hoogeveen merel Grietje Loof2021
Het was me het jaartje wel. Het begon in januari met de zoektocht naar de Mooiste boom van Hoogeveen. Inmiddels staat er een stuk van de stam van de mooiste boom van Hoogeveen bij het IVN Struunhuus in het Steenbergerpark. Die stam kwam er niet zomaar, het spoor wordt aangepakt en de ruim 120 jaar oude boom moest wijken, uitgerekend de boom die was verkozen tot mooiste boom van Hoogeveen. 
In januari starten we ook met de uitvoering van de Droom van IVN met de wens om 55.697 bomen, struiken en bloemen erbij te planten binnen de gemeente Hoogeveen. Inmiddels staat de teller bijna op 55.000.
Wat is er veel geplant en wat gaan we in het komende voorjaar en zomer genieten met elkaar. In de parken, in de tuinen, in de straten. Die Droom is uitgekomen dit jaar. Vooral in de dorpen zijn grotere stukken land ingericht voor bijen en vlinders, voor biodiversiteit in de breedste zin van het woord. Natuurlijk hebben we dit niet alleen gedaan. We hebben uit diverse hoeken financiële ondersteuning ontvangen en Landschapsbeheer Drenthe heeft via Plan Boom ook veel aanvragen op weg geholpen. Advies geven, plannen maken en planten maar! Momenteel wordt er hard gewerkt aan het vergroenen van de schoolpleinen. We kunnen met elkaar toch heel wat voor elkaar krijgen. De particuliere aanvragen hebben we opgepakt en bijna afgerond al komen er nog steeds nieuwe aanvragen binnen. De aanvragen voor op gemeentegrond zijn in december naar de gemeente gestuurd. Hopelijk kan daar ook nog aardig wat van gerealiseerd worden. Soms is het zo simpel, samenwerking tussen gemeente en haar inwoners, in de eigen leefomgeving, is zo belangrijk. We hebben elkaar nodig, ook in het groen, ook als het gaat om de zorg voor alles wat bloeit en groeit. 
Zo zijn we bij het IVN Struunhuus bezig met het inrichten van een IVN-voedselbosje. Voor de buurt, voor educatie. Er is veel belangstelling voor dus gaan we, zodra het kan, kijken naar workshops of een cursus ‘voedselbos in de buurt’. 
Ga ik nu opnieuw dromen? Ja, ik droom hardop. Spreek Natuurlijk een wens uit voor 2022, want de Droom van IVN stopt echt niet op 31 december. Nee, ik blijf dromen van een groenere leefomgeving voor iedereen. Ik blijf dromen over een goudgeel 2022, het pré-jaar van Vincent van Gogh waarbij IVN gaat samenwerken met Kunstroute Hoogeveen en de gemeente, om Hoogeveen goudgeel te laten kleuren. 
Hardop dromen en er dan de schouders onderzetten, doe je mee. IVN wenst iedereen goede feestdagen en een goudgeel 2022.

 IVN Hoogeveen Struunhuus

De Zonnebloem
Klimaattop, Klimaatmars, zeespiegelstijging, noodwaterberging, het water staat tot aan onze lippen maar ach, het zal onze tijd wel duren toch? Egoïstische mensen, dat zijn wij. ‘Onze tijd’, als de groei er maar in blijft. In ‘onze tijd’. Op het moment van schrijven lopen tienduizenden mensen de klimaatmars. 
Nu, een week na de klimaatmars, met de Natuurwerkdagen net achter de rug maken we ons op voor een nieuwe week. Wat, op naar een nieuw jaar. Voor je het weet is het zover. Het is in 2023 140 jaar geleden dat Vincent van Gogh in Hoogeveen aankwam, 2023 wordt het van Gogh jaar in Hoogeveen. En 2022 wordt de aanloop naar dat jaar. De eerste aankondiging over het van Gogh jaar stond al in de krant en leverde mooie reacties op. 
Kunstenaar Geert Oldenbeuving heeft een creatief brein en houdt van reuring in Hoogeveen. Zijn idee is om Hoogeveen in 2022 geel te kleuren! Geel van de zonnebloemen. Wie wordt er nu niet blij van zonnebloemen. Hoogeveen kleurt straks geel en IVN draagt daar graag een steentje aan bij. En als IVN een steentje bijdraagt dan zit er geheid in iedere wijk of dorp van Hoogeveen wel een IVN-lid die mee gaat doen en anderen gaat enthousiasmeren.
In 2021 hebben we de Droom van IVN uitgerold over Hoogeveen en daar zijn we nog lang niet klaar mee. We zijn momenteel weer druk met de najaars uitgifte voor particuliere aanvragen en het is de bedoeling om nog een keer een uitgifte van bosplantsoen te doen zoals afgelopen winter. Bosplantsoen, 3 soorten struiken die bijdragen aan biodiversiteit, die bijvriendelijk en inheems zijn. Als we de Droom van IVN nu koppelen aan het Jaar van Vincent van Gogh, als we het thema van de Natuurwerkdag 2021, Biodiversiteit, uitrollen in het jaar wat komt dan is Hoogeveen geel en groen van plant tot bij. Daar worden we toch allemaal heel blij van. Bewust worden van de eigen leefomgeving, bijdragen aan die bewustwording door meer te doen voor de eigen leefomgeving, het begint met een zaadje en groeit uit tot iets moois. 
En wat de klimaattop betreft, ook daar worden zaadjes gezaaid en soms valt het in goede Aarde. 
Wees daar maar zuinig op.         

IVN Hoogeveen Grietje Loof zonnebloemDe Processieboom
‘Kijk, een processieboom’, roept een blonde krullenbol van een jaar of zes. We zijn met een groepje van tien kinderen op stap. De opdracht die ik ze net daarvoor heb gegeven is redelijk eenvoudig denk ik, ‘zoek vijf verschillende boomblaadjes’. We zijn nog maar net de hoek om of we staan al stil bij de processieboom. Ik schiet in de lach. Kinderen zijn geweldig en hun uitspraken nog leuker. In mijn jonge jaren hadden we geen processieboom. Het enige ‘gevaar’ wat ik tegenkwam in de Natuur was een adder. En de vervelende dingen zoals brandnetel natuurlijk. Die plant was er toen veel meer dan nu. Of heb ik dat zo beleefd. In ieder geval, we namen de processieboom zeer serieus. Ik ben maar eens gaan vragen wat er aan de hand is met die boom. Als de boom oren en benen had dan was die er acuut vandoor gegaan. Wat een dramaboom die processieboom. De kinderen vertellen mij dat je van die boom heel erg jeuk krijgt en dat die boom daarom een lint heeft gekregen. Ik vind het vermakelijk, maar aan de andere kant ook wel een beetje verwarrend want hoe ga ik dit nu eens rechtbreien. Ik merk dat ze weinig zin hebben om onder die boom door te lopen terwijl het eind september is en ach, de processieboom komt al aardig in de ruststand al duurt het nog wel twee maand voor de blaadjes vallen. Dan begin ik te vertellen over de rups, dat die vlinder wordt en eitjes legt hoog in de boom en dat er nu geen rups te bekennen is. Ze zijn allemaal vlinder geworden. En die boom, zo vertel ik met een zachte stem om het nog spannender te maken, heet geen processieboom maar een eik. “Een eik.”
Het is ineens niet meer spannend. Ze zoeken blaadjes en komen met handen vol naar me toe om te laten zien wat ze al hebben gevonden. Vijf verschillende blaadjes kunnen ook vijf verschillende blaadjes van dezelfde boom zijn. Vooral de populier is favoriet. Die laat al driftig de blaadjes vallen in alle maten en kleuren. Ik keur het goed, of laat nog even verder zoeken. Even later is er bloed want de braamstruik heeft stekels en twee minuten later zoeken we weegbree want de brandnetel stond ook ergens langs het pad. Zou de brandnetel dan toch nog net zoveel in het landschap staan? Ik ben wel blij dat daar geen enge rups op zit. Gelukkig wel veel andere rupsen. Maar dat bewaar ik maar voor een andere keer.  

Doe je mee met de #2uurnatuur. Kijk eens op onze website. 

IVN Hoogeveen Grietje Loof processie

Opzij, opzij, opzij, wij hebben ongelofelijke haast
Dat was de zin die de afgelopen week door mijn hoofd spookte en samen met dochter heb ik met zinnen en woorden er een totaal nieuwe draai aan proberen te geven. We liepen op die prachtige paarse hei, de paarse pracht die ons dit jaar totaal in vervoering brengt. Fotootje hier, oh en ah, alles kwam voorbij op de hei. Ook het liedje van Herman van Veen. ‘Opzij, opzij… wij hebben helemaal geen haast.’
Ik zag een boom, een geringde dode boom. ‘Mensen handen,’ zei ik. ‘Waarom’, was de vraag. ‘Omdat mensen last hebben van deze boom. Omdat ze vinden dat die daar niet hoort, dat de boom eigenlijk niet op die plek mag staan.
Dochter vond het zielig. Ik ook. Ik snap een heleboel als het gaat om natuurbehoud, bijvoorbeeld dat je als mens ergens in moet grijpen als je iets wilt behouden of terug wilt draaien. Neem bijvoorbeeld het Dwingelderveld, door menselijk handelen werd dit gebied bedreigd door droogte. En zeer verstandig werd de waterhuishouding toen aangepakt. 
Wat de mens om zeep heeft geholpen kan die ook herstellen door ervoor te zorgen dat het water langer in het gebied blijft. Het vertragen van de waterstroom is slechts een onderdeel van menselijk ingrijpen in de natuur dat ik kan begrijpen. In 2021 zo gek nog niet dus, kijk maar hoe de heide daarop bloeit.
Terwijl ik dit schrijf bedenk ik hoe ik in verleden als Natuurgids mensen meenam op excursie en ze liet zien wat de natuur doet als wij als mens niets doen. ‘Dan is er geen Dwingelderveld meer, dan heb je een Dwingelderbos’. Dat waren ook mijn woorden en de schapen graasden verder. 
Maar het liedje ‘opzij, opzij, opzij….’, blijft haken. Nu gaat het niet over vertragen, nu gaat het over snelheid. De snelheid die de mens met het leven heeft. Twee minuten sneller met de trein tussen Groningen en Zwolle. Miljoenen euro’s zijn ermee gemoeid, jaren wordt aan de plannen gesleuteld en Hoogeveen heeft er uiteindelijk niets aan. We verliezen zelfs de mooiste boom. In coronatijd waren we meer aan de wandel en hebben we gezocht naar de mooiste boom van de gemeente Hoogeveen. Zo kwamen we bij de peppel, de oude populier die eenzaam stond te staan en zoveel diertjes, vogels en insecten een schuilplaats bood. Niet in ieders ogen de mooiste boom maar misschien wel de plek en het verhaal wat de doorslag gaf. Ook de leeftijd speelde een rol. Deze peppel werd genomineerd door Anne Aalders en ook hij was het die ontdekte dat de peppel de zaag niet kon tegenhouden. De snelheid van de mens komt de natuur niet ten goede. ‘opzij, opzij, opzij, wij hebben ongelofelijke haast’. De peppel is niet meer. Ze kunnen straks twee minuten sneller…….   

IVN Hoogeveen Grietje Loof boomCode rood
Judith Herzberg schreef jaren geleden onderstaand gedicht wat juist in deze tijd goed is om nog eens te lezen. We bevinden ons na anderhalf jaar pandemie en alle dreigingen van natuurgeweld toch wel in een hele bijzondere tijd. Overstromingen, hittegolven, alles verwoestende bosbranden, het houdt ons bezig. Toch kan een gedicht troost bieden, vooral als er zekerheden zijn ingebouwd zoals de wisseling van de seizoenen en de natuur die onverstoorbaar doorgaat. 

Er is nog zomer en genoeg
wat zou het loodzwaar
tillen zijn wat een gezwoeg
als iedereen niet iedereen
terwille was als iedereen
niet iedereen op handen droeg.

Het zijn bijzondere tijden,  ook of misschien juist in klimaatland. We hebben in het begin van de coronacrisis gezien dat we heel veel virologen in ons midden hebben. Zo zien we met de klimaatdoelen, waar we in Nederland echt niet mee op schema liggen, dat ook veel mensen wel weten hoe het moet of juist niet moet. Ondertussen hebben we te maken met stortbuien die z’n weerga niet kennen, verdwijnen de vlinders en insecten in rap tempo. Rukken de invasieve soorten op, kijkend naar de bermen vol Japanse duizendknoop of een gemeente die paden afsluiten vanwege de reuzenbereklauw. De zomer is nog niet voorbij en een hittegolf hebben we hier nog niet gevoeld. We wachten er niet op, de meeste mensen kunnen dat beamen. En toch wachten we, we wachten af en leunen achterover. ‘Het zal zo’n vaart niet lopen’ en ‘het zal mijn tijd wel duren’, zijn kreten waar mijn hart pijn van doet. Het klinkt zo egoïstisch, het klinkt alsof deze wereld van nu van ons is en niet voor de toekomstige bewoners. We moeten iets. Met de nadruk op moeten. We zullen zelf het roer om moeten gooien. We zien de gevolgen van ons menselijk gedrag dagelijks op de televisie, roepen ‘oh en ah’ bij het zien van een stapel auto’s die als koekjes liggen opgestapeld in de modder, veroorzaakt door grote hoeveelheden water. ‘Gelukkig is het niet hier’, zeggen we als we de voeten drooghouden, maar even verderop loopt een tent vol water en proberen kinderen bootje te varen in de straat. Die beelden kennen we inmiddels allemaal. En wat doen we daarmee? Kiezen voor bewuster leven, zorgen voor een regenton in de tuin of een groen dak laten leggen, zonnepanelen op het dak? De tijd van ‘ik vind het zo lelijk’ is nu toch wel voorbij? Het wordt noodzaak. Het huis isoleren, een andere manier zoeken van verwarmen, van het gas af. Steen eruit, plant of boom erin. We kunnen zoveel, we kunnen meer dan we denken. Bij IVN kunnen we helpen, adviezen geven. En volgend jaar, bij de gemeentelijke verkiezingen kunnen we samen ook laten zien dat het in Hoogeveen ook anders mag! Sneller verduurzamen en samen aan de slag. Er is nog zomer en genoeg….. 

IVN Hoogeveen Grietje Loof code rood25 juni 2021
De langste dag hebben we al achter de rug en nu genieten van de lange zomeravonden. Heerlijk lang buiten zitten en luisteren en kijken naar de gierzwaluwen of voorbijsnellende vleermuizen. Ze hebben het druk want er moet gegeten worden en al zien wij steeds minder insecten, ze zijn er wel. En in de zomer is het maar wat fijn als deze vliegensvlugge vangers in de lucht de muggen voor ons wegkapen zodat wij rustig verder kunnen slapen. Want wie je ook spreekt, een mug in de slaapkamer daar wordt niemand blij van. Genieten dus, van gierzwaluw en vleermuis tijdens de lange zomeravond. Genieten, doe dat vooral. Helemaal nu er weer meer kan en mag. Alhoewel, van alles wat op slot ging was er steeds de Natuur die ‘open’ bleef. En daar is gretig gebruik van gemaakt. Kijk maar de sporen van de mens in de Natuur. Die sporen vinden we overal. Tegenwoordig is van alles wat we in de goot, het gras, op straat, de parkeerplaats en zelfs in het bos vinden het mondkapje. Ze steken met kop en schouders boven de blikjes en flesjes uit, dat was toch altijd nummer 1 en 2 van zwerfafval. Inmiddels ben ik heel benieuwd naar de resultaten van het statiegeld op plasticflesjes wat per 1 juli van kracht wordt. En straks in 2022 het statiegeld op blikjes. Iedere vereniging roept straks de leden op om plastic flesjes te verzamelen om de kas te spekken. We worden nog werkeloos als zwerfafvalrapers, je zal het meemaken. De plasticflesjes en blikjes met statiegeld en de mondkapjes in de ban. Ik ben er nieuwsgierig naar, zou het positief gedrag kunnen bewerkstelligen. Ik blijf het hopen en ga nu alvast genieten van de schone bermen. Geen boeren die alarm slaan nadat er weer een koe een zeer pijnlijke dood heeft meegemaakt omdat in het gemaaide gras ook een blikje was mee gemaaid. Je wilt het toch ook niet op je geweten hebben zou ik zeggen. Maar toch is het ieder jaar weer raak. Zo kom ik van een lange zomeravond om van te genieten bij grondstoffen waar we ook van mogen genieten. Want wat is plastic en blik toch een fantastische uitvinding, je moet het alleen op de juiste manier toepassen en recyclen. 

IVN Hoogeveen Grietje Loof plat dakZorgen voor Natuur doet ertoe! 
De provincie Drenthe maakt van 20.000 euro - 50.000 euro voor groene burgerinitiatieven. Er waren in korte tijd heel veel aanvragen en omdat het zo belangrijk is heeft de provincie er meer geld voor uitgetrokken. De ‘Droom van IVN’ is een groen initiatief in de gemeente Hoogeveen en komt tot stand door het werven van fondsen, het ontvangen van giften en de samenwerking met de Natuur en Milieufederatie Drenthe (NMF) en Landschapsbeheer Drenthe (LBD). Met veel goede wil is er veel te realiseren. En dat is wat we gaan doen. Zo zijn we in februari van dit jaar gestart met een mooie actie, 450 struikjes verwisselden van eigenaar. En iedereen die mee wil werken aan een groenere leefomgeving kon een aanvraag indienen bij de ‘Droom van IVN’. Grote aanvragen sluizen we door naar LBD, daar zijn ze de komende jaren bezig met Plan Boom. https://lbdrenthe.nl/plan-boom
Aanvragen die binnenkwamen waren heel divers en daarom ook heel leuk om mee aan de slag te gaan. Veel aanvragen betreffen de buitenruimtes van de gemeente. Dit heeft vooral te maken met het feit dat er veel bomen gekapt zijn en er nog niets voor terug is gekomen. Waar nu alleen gras groeit, wat wekelijks gemaaid wordt daar heb je niet zoveel aan. Geen bloemetje, geen bij, geen lange grassen, geen natuurlijke vijand van de eikenprocessierups. Die is ook alweer wakker, vergis je maar niet. Die slaat geen jaar over. Als er bijvoorbeeld in de maand mei niet gemaaid wordt heeft dat ook voordelen voor heel veel leven. Daarbij is het voor de gemeente kostenbesparend, je zou haast zeggen een ‘win win situatie’. 
Wat kunnen we met het geld voor groene burgerinitiatieven? Samen met de buurt bermen zo inrichten dat er iets te eten valt voor insect en vogel. Alles in de Natuur heeft met elkaar te maken. Daarom is de subsidie van de provincie ook zo belangrijk. Meer tuinen inrichten voor bijen, meer groenstroken zo maken dat alles en iedereen er blij van wordt. De aanvragen richting de ‘Droom van IVN’ voor particulieren varieerde van grote stukken grond tot kleine tuintjes die bijvriendelijk ingericht gaan worden. Voor alles kwam een passende oplossing. Eerst kwamen de vaste planten, enkele bomen en zaaigoed, in het najaar komen de struikjes, bomen en bollen aan de beurt. Met onze actie voor 55.697 bomen, struiken, planten en bloemen is inmiddels al heel wat gerealiseerd. 
Het mooiste voorbeeld van een groen burgerinitiatief in samenwerking met LBD kun je al bekijken in het Zuiderpark. 

Waar krijgen wij bij IVN energie van? Van al die mensen die met ons meedoen. 

IVN Hoogeveen Anne Kuipers ZuiderparkFoto: Anne Kuipers, Zuiderpark mei 2021

Bijkletsen bij de Bijbliotheek
Het komende weekend is het bijentelweekend, de nationale bijentelling. Hoe meer we over bijen weten, hoe beter we kunnen helpen. Daarom de vraag om mee te doen aan het landelijke bijenonderzoek. In Nederland komen bijna 360 soorten bij voor. Ruim de helft daarvan is bedreigd.
Meedoen is alleen maar leuk, helemaal als het ietsje warmer weer is. Ze willen wel, de bijtjes en hommels, maar het is nog steeds behoorlijk fris en dan laten ze zich maar weinig zien. Waarom is het zo belangrijk om mee te tellen? Omdat het slecht gaat met de bij en hommel en we op deze manier beter in de gaten kunnen houden. Het is belangrijk dat zoveel mogelijk mensen meedoen. En wat ook leuk is, meedoen is gratis en je leert er weer van. Want kijken naar de kleine beestjes in de Natuur is zo fijn. En de slogan ‘Alle beestjes helpen’, is hier zeer op de plaats. 80 % van onze eetbare gewassen en bijna 90% van onze wilde planten worden bestoven door bijen en andere insecten. 
Maar alleen bijen tellen is niet voldoende. Er is werk aan de winkel. 22 april is het Landelijke zaaidag. Vorig jaar heb ik met een groepje buurtkinderen in de eerste lockdown een stukje mogen inzaaien in het toen nog halflege park Dwingeland. Inmiddels is er alweer heel wat grond verzet in het park en kunnen we tijdens de Landelijke zaaidag opnieuw aan de slag. Het is nog steeds lockdown, maar we gaan er een mooi feestje van maken want zowel in het Steenbergerpark, in de buurt van het IVN Struunhuus, als in het Park Dwingeland wordt op 22 april een Bijbliotheek geopend. Deze Bijbliotheek heeft tot doel dat we allemaal meer leren over duurzaam tuinieren. Want het gaat niet goed met de bij en hommel en daar kunnen we met elkaar iets aan doen. Er staan boeken in de Bijbliotheek om uit te leren. We kunnen plantjes ruilen met elkaar. Er liggen zaadjes om mee te nemen en thuis in de tuin te zaaien. Kortom, de Bijbliotheek daar ga je van leren. Bij de BIjbliotheek hoort een Bijkletsbankje. Ik kan nu al uitkijken naar de leuke gesprekken in de buurt die bij gaan dragen aan duurzaam tuinieren.
Meer informatie is te vinden op onze website en tel je ook mee? Dat kun je doen via https://www.nationalebijentelling.nl

IVN Hoogeveen bijbliotheek
We zijn zelf verantwoordelijk!
Als wij, mensen onze verantwoordelijkheid nemen dan behoren heel wat ergernissen en misstanden tot de verleden tijd. Onder die misstanden vallen ook doden, zo erg is het wel. Nogmaals, voor de zoveelste keer neem ik het onderwerp waar ik het eigenlijk gewoon niet over wil hebben, er zijn zoveel mooie dingen in de Natuur. ‘Schrijf daar dan over, Grietje’.
Maar het wil niet. Ik laat dat heel graag aan de andere schrijvers hier. Ik schrijf over de dingen die mij raken. Het onvermogen van mensen om de eigen verantwoordelijkheid op te pakken.
Eigenlijk begint het met een kleine boosheid maar het wordt steeds groter en als ik de boosheid voorbij ben dan gaan de handen uit de mouwen. Dan ruim ik alle mondkapjes die ik zie in de straat en in het groen, die ik voor de lol maar vlaggetjes noem, op. Ik ruim ze op omdat ze een ergernis zijn. En ik hoor nu waarom mensen ze laten liggen, want ze worden wel gezien, ze zijn bang. Bang voor het onzichtbare monster wat ons in de tang houdt. Ons, wij, jij en ik. Maar ik ben niet bang. Ik heb handschoenen aan en ik hoef ze toch niet op te eten? Dus, mijn ergernis pak ik aan. Omdat ik mijn verantwoordelijkheid wil nemen. Voor de dieren, voor de bodem, voor de Aarde. Ik ruim het op. Een week geleden stapte ik op de vrijdagochtend 15 keer van de fiets om een vlaggetje op te pakken. Ik stop trouwens ook voor blikjes. De schade die blikjes aan kunnen richten hebben we afgelopen week kunnen lezen en zien. Boer Bosman uit de Krim vond in de ochtend zijn doodgebloede koe in de stal, die nacht was deze koe een verschrikkelijke dood gestorven, doodgebloed door blik. Van dat blikje, dat jij leegdrinkt en dan niet meer weet wat je ermee moet. Dan gooi je het toch gewoon van je af. In het gras aan de overkant van de sloot. Het gras wordt gemaaid, het blikje wordt niet gezien, het wordt versnipperd door de machine en komt uiteindelijk in de maag van de koe terecht. Je moest je schamen. Wat je veroorzaken kunt met een blikje. Van mij mag je een jaar lang gaan helpen op een boerderij zodat je weet dat koeien en andere dieren nu eenmaal geen blik eten.
Goed nieuws ten opzichte van mijn boosheid is dat er eindelijk statiegeld op blikjes komt Wat een opluchting zal dat zijn voor de Natuur, het kan mij niet snel genoeg gaan. Dit zijn de soort oplossingen waar we onze Aarde mee helpen. En de allerbeste en gemakkelijkste oplossing die er is, ligt in je eigen handen. Neem je verantwoordelijkheid voor wat jij met de Aarde doet en wat je daar achterlaat.
Laat het nu 20 maart, Landelijke Opschoondag zijn! Ook in Hoogeveen. Doe je mee?

IVN Hoogeveen Grietje Loof mondkapjeDrenthe is nog zo mooi
Zeker in het afgelopen jaar hebben veel mensen kennis gemaakt met Drenthe. Want Drenthe is nog zo mooi. Als wij eens beter kijken dan komen we erachter dat ook in Drenthe heel veel moois verloren is gegaan. Tijdens mijn opleiding tot Natuurgids kwam ik op plekjes in Drenthe waar ik nog nooit was geweest. ‘Dit is prachtig, zei ik dan, hier wil ik nog een keertje naar toe.’ Zo sleepte ik altijd wel iemand mee. Maar ik ben 10 jaar en heel veel plekjes verder en zie meer verrommeling, meer kap, meer afval, meer verdrukking in het landschap. Soortenarm, lichtvervuiling, horizonvervuiling en ach… dat kan er ook nog wel bij, Drenthe wordt volgebouwd met zonnepanelen. Niet omdat wij er veel aan hebben in Drenthe, nee, nee, er zit een totaal ander verhaal achter. Tot iemand mij op andere gedachten kan brengen blijf ik daarin geloven. Het is geld, pegels, het aardse slijk, duimkruid. Geef het maar een naam en je kunt er iets mee kopen. Subsidies die zover strekken dat onze regering betaalt en ze het in Zweden opstrijken. Sla er maar eens wat onderzoekswerk op na, je weet niet wat je leest. En echt, al zou er maar een fractie van waar zijn, waar rook is, is vuur!
Mijn punt vandaag, in het schrijven voor de pagina Groen & Doen, “Drenthe is nog zo mooi!” De herders gaan niet meer in de weekenden op pad vanwege ongewenst gedrag van anderen, loslopende honden halen uit naar dieren in het wild, afvalbergen, het lijkt haast normaal om je afval in de Natuur te dumpen. Met als extraatje ook nog een mondkapje naast het billendoekje.
Drenthe is nog zo mooi. Daar wil ik over schrijven. En het is zo, het is hier prachtig. Maar mag al dat wat ik eerder noemde dan nu genoeg zijn. Klaar, gewoon klaar. Doe de zonnepanelen op de daken, maak dat mogelijk met dat duimkruid, laat weer bloemetjes groeien tussen het gras en zie hoe het gaat met de biodiversiteit. Laat de wind daar waaien waar het hard waait om de wieken te bewegen. Laat het afval verdwijnen in de afvalbakken thuis en gedraag je als een gast in ‘onze’ Natuur. Drenthe is nog zo mooi, hoe vaak moet ik het nog zeggen?
Dan zeg ik het nog een keer. We kunnen ook zuinig zijn op wat we nog hebben en er samen voor zorgen dat het alleen maar beter wordt, voor nu, voor de toekomst, voor ons nageslacht.
Binnenkort mogen we stemmen, laten we vooral met het groene hart onze toekomst tegemoet treden.

IVN Hoogeveen Grietje Loof snelwegEen boom opzetten
De bodem, de wortel, de stam, de takken, het blad of de vrucht, wat het ook is, het hoort bij de boom die jij de mooiste vindt. Bij IVN Hoogeveen zoeken we de mooiste boom binnen de gemeentegrenzen. Van Elim tot aan Echten, van Hollandscheveld tot in Fluitenberg, van Zuiderpark naar het Steenbergerpark. Of gewoon in de tuin in de buurt. Welke boom is de mooiste en waarom. In 2020 stond voor mij de boom centraal en voor 2021 zal dat niet anders zijn.  Met de Droom van IVN Hoogeveen krijgt mijn eerste column van dit jaar daadwerkelijk vleugels en omdat de bomen nog niet met de voeten in de Aarde staan ben ik er nog wel even zoet mee. Ondertussen zoeken we de mooiste boom. Want dat kan voor iedereen anders zijn. Een deskundige jury zal beoordelen en natuurlijk is er een leuke prijs aan verbonden.
De Droom van IVN Hoogeveen gaat ook over bomen en is inmiddels begonnen. Wat hebben we nodig om te komen tot het uiteindelijke resultaat, een boom, maar eventueel ook struik of bloem, voor elke inwoner van de gemeente. We zoeken iedereen die plek heeft voor boom, struik of bloem. Dat kan bij scholen, in straten (denk aan boomspiegels), buurten, wijken, particulieren en bedrijven. Eigenlijk is iedereen welkom die ergens ruimte heeft en bomen wil planten. Want IVN kan wel hardop dromen, we hebben elkaar ook hard nodig.
Om er gelijk nog maar een schepje bovenop te doen, bomen kunnen prima zonder ons, wij kunnen alleen niet zonder bomen. Er is veel aan de hand in bomenland. Ongebreideld kappen, proberen bomen uit te roeien waarvan de mens vindt dat die hier niet hoort. De mens die er zelf voor gezorgd heeft dat de soorten hier wel in de bossen staan en het goed doen! Nu moeten ze wijken, want ze horen hier niet. Als een boom kon spreken zou die dan ook zeggen ‘dat is discriminatie’. Ik weet het niet, wat ik wel weet is dat we alle bomen nodig hebben. Niet minder maar meer. Daarom is er online een petitie te tekenen. Beternatuurbeleid.petities.nl. Omdat het moet stoppen met ontbossing. We kijken wel hoe in Brazilië de woudreuzen geveld worden in een razendsnel tempo, we vergeten dat het in Nederland momenteel ook veel te hard gaat.
IVN zoekt de Mooiste boom, IVN heeft een droom en ik probeer als ambassadeur van de Droom van IVN zoveel mogelijk mensen te bereiken. Dat is al eerder gelukt met een column in januari van dit jaar, dat gaat ook lukken met een column in december! Voor nu focus ik me maar op 23 januari 2021. Dan gaan we boompjes uitreiken. Op gepaste afstand maar met een missie! Meer groen.
Ik wens namens IVN iedereen goede dagen toe en een gezond en groen 2021

https://www.ivn.nl/afdeling/hoogeveen/nieuws/ivn-hoogeveen-zoekt-de-mooiste-boom

IVN Hoogeveen Grietje Loof boomMoeder Aarde als leerschool
Zakelijk gezien zal het wel op orde komen in de gemeente Hoogeveen. Na een hete herfst en misschien een nog warmere winter zal het stof wel neerdalen. Dan weten we waar we aan toe zijn. Waar we staan als burgers. Niet aan de rand van de afgrond maar met een stip op de horizon. Het moet toch altijd eerst slecht worden voor het beter wordt. Ik hou ervan om een stip te zetten, om ergens naar uit te kijken. Zo word ik heel blij bij de gedachte dat we in Hoogeveen straks drie Tiny Forest hebben. Ik heb iets met bomen, dat is al langer bekend. Een geknakte boom op mijn pad maakt dat ik me nog meer in wil zetten voor bomen in het algemeen. In Hoogeveen hebben we niet zo heel veel bomen. Kijk maar eens via de satelliet naar Hoogeveen. Het valt op dat het heel erg grijs is. Gelukkig zijn de nieuwere wijken iets groener opgezet, maar toch, er zijn weinig bomen in Hoogeveen. Daarom is het juist goed om er via een Tiny Forest aandacht voor te vragen. We kennen het allemaal wel ‘jong geleerd, oud gedaan’. Het is waardevol als je op jonge leeftijd met Natuur in aanraking komt. Bij een Tiny Forest hoort een buitenlokaal. Eentje zonder stoeltjes en tafels maar wel met de ruimte om een les te kunnen geven. Lekker buiten! Hoe belangrijk het is om naar buiten te gaan dat maken we bij IVN wel duidelijk. Zo hadden we in oktober de #2uurnatuurchallenge en ook al gaat alles op slot, naar buiten kunnen en mogen we wel. Bij IVN proberen we via allerlei wegen bewustwording te creëren. Dat doen we door lessen te geven op scholen, organiseren we Natuuractiviteiten voor jong en oud, om zo de verwondering tot stand te brengen. Er is altijd ‘iets’ wat je ooit heeft ‘gepakt’ waardoor je bewust werd van de Natuur om je heen. Als je een stukje hout, wat in een vuurtje vlamvat, kunt zien als een complete boom vol leven, ja dan gaan we de goeie kant op toch. Dan kom ik weer bij de bomen. Bomen zijn belangrijk, weet je waarom? Ze houden regenwater vast, leveren zuurstof, vangen luchtvervuiling af (fijnstof) en zonder bomen is een stad in de zomer niet leefbaar. We hebben bomen nodig.
Zo hebben we in Hoogeveen dus een zakencollege nodig voor een gezond huishoudboekje. Samen hebben we bomen nodig om onze eigen leefomgeving gezond te houden. Help vergroenen en plant mee! https://www.ivn.nl/natuur-in-de-buurt/plant-mee/help-nederland-vergroenen-en-plant-mee

IVN Hoogeven Grietje Loof beukDe trage levensloop van de bomen.
Je kent wel het gezegde ‘boompje groot, plantertje dood’. Niet omdat het nu een mooi gezegde is, het schept gewoon duidelijkheid. De trage levensloop van de boom.
Wij, jij en ik, zien een boom nooit volwassen worden. Tragisch eigenlijk. Als je nadenkt over leven in de Natuur dan is er veel wat snel leeft, snel voorbijschiet, snel oud wordt, sterft en soms al in 100 of meervoud heeft gezorgd voor nageslacht. Een boom zorgt ook voor nageslacht. In sommige jaren struikel je zelfs over de vruchten die de boom heeft geproduceerd. De eerste eikel, aan het einde van de zomer, die met een klap op het dak van de auto neerkomt, als jij net voorbijrijdt, laat weten dat ze er zijn. Je schrikt je een hoedje! De eikel raakt de grond, zal misschien wortelschieten maar sterft toch een langzame dood. Niet veel eikels worden grote bomen. In mijn straat staan ook bomen. Die zal ik zeker niet volwassen zien worden. Misschien dat die ene, die grote eik, van een zekere volwassenheid mag spreken. Als de wind aanwakkert, de herfst intrede doet, dan is het stukje straat en stoep rondom de grote eik een waar slagveld. In de buurt is men druk met het opvegen van alle eikels om te voorkomen dat de straat verstopt raakt en de eikel voet aan bodem kan zetten. Maar dit is dan één eik. Er staan meer bomen in de straat. Ik noem ze zielige bomen. Ze willen wel, maar het lukt ze niet. Ze bloeien ieder jaar alsof het hun laatste jaar is. En geven zoveel vrucht dat we het hele jaar rond de appeltjes zien liggen. Tot ze spreekwoordelijk omvallen omdat het op is in de bodem. Bomen hebben voedsel nodig, ruimte om te groeien. In een bos is er voedsel maar in een straat, in de stad of dorp, is dat een ander verhaal.  Daar krijgt de boom onvoldoende voedsel. Of, nee, niet helemaal waar, tegenwoordig krijgt een boom in een stad, als het goed gedaan wordt, groeiruimte voor 25 tot 30 jaar. Bomen zijn, door het verdien model van Henk Bleker en eigenlijk van alle politici na deze staatssecretaris, de klos. Of is dat het verdienmodel van Staatbosbeheer omdat de regering hen daartoe dwong? We zien het overal, bomen zijn de klos! We hebben deze zomer massaal Nederland opnieuw ontdekt en daarmee ook de bossen, de grote Natuurgebieden. En overal waar we hebben gelopen zagen we de kaalslag door mensen handen en grote machines gemaakt. Wat zou er gebeuren als we eens een stapje terug doen en weer met ontzag met bomen en bosbodem omgaan. Daar waar het paard haar werk kan doen zonder de bodem kapot te maken. Op die manier kun je een bos veilig uitdunnen. De trage levensloop van bomen zorgt voor ontzettend veel goeds waar we elke dag gebruik van maken. Mag de boom dan ook met meer respect behandeld worden voor biodiversiteit, klimaatregulatie en Natuurbeleving. 

Geniet van de Natuur!

IVN Hoogeveen Bart Pijper boom
Foto: Bart Pijper

Een pink lijkt toch verdacht veel op een koe maar is het nog niet
Dat zijn van die dingen die een jongen van 9 weet. Als hij tenminste opgroeit op een boerderij. Stadskinderen kijken naar hun handen, daar zit een pink. Dat is toch iets anders. Erwin Bakker, ‘onze’ IVN-kinderdirecteur, is aanwezig bij een van onze Natuuractiviteiten in de zomer. Hij vertelt over zijn bezigheden op de boerderij. Na zijn verhaal kijken stadskinderen ineens heel anders naar hun pink.
Maar hoe zit dat dan, hoe komt Erwin bij ons IVN Struunhuus in het Steenbergerpark terecht? En hij niet alleen, want iedere week vullen we twee ochtenden met leuke Natuuractiviteiten voor kinderen.
Het is een mooie groene zomer, tot nu toe geen uitputtingsslag zoals in 2019 waarbij de hitte de baas was. Nu is het vooral een ‘blijf actief zomer’. En dat doen we bij IVN. In maart was de activiteitenagenda in een klap leeg. Ergens in mei kregen we de vraag, ‘Kan IVN deze zomer iets betekenen voor de jeugd in Hoogeveen. Daar zijn we mee aan de slag gegaan. Wat kan, wat kan niet, wat willen wij, hoe garanderen we de regels, waar moeten we sowieso rekening mee houden. Ondertussen kwam er een ware stort aan informatie en tips onze kant op en daar probeerden we het beste uit te halen zodat het behapbaar blijft. Samen maakten we een plan en daar gingen we mee aan de slag. Vrijwilligers die mee willen helpen, dat is een eerste vereiste, zonder vrijwilligers komen we nergens. Maar zonder kinderen ook niet. Natuur verbindt, dat is wat we weten. Niet zo ingewikkeld doen, met de Natuur vang je iedereen. En zo is het.
In een maand tijd maakten we een plan en kwam alles dankzij ‘onze’ webmaster keurig op de website, konden we reclame maken en starten. Dat ging niet zonder slag of stoot, de eerste week was het weer onstuimig en nat. Dat is het risico als je buitenactiviteiten aanbiedt. Maar daarna ging het als een speer. Elke ochtend was tot nu toe ‘uitverkocht’. Blije kinderen, leuke activiteiten en tevreden vrijwilligers. Met een hele club staan we wekelijks klaar om hetgeen wat wij zo graag doen uit te voeren. Verbinden met Natuur en leren over Natuur. Alle zintuigen prikkelen en genieten. Als ik vraag ‘wat vinden jullie het leukste’, dan is het in koor ‘alles’. Geen twijfel mogelijk, wij hebben de leukste zomeractiviteiten tijdens deze schoolvakantie! En wat ook heel leuk is, Erwin heeft ons uitgenodigd om eens op de boerderij een kijkje te komen nemen. Een koe, een pink en een vaars….  dat moeten we toch echt eens van dichtbij bekijken!
Na deze week hebben wij nog twee weken te gaan en ik weet nu al zeker dat die net zo succesvol worden. Wil jij meedoen, kijk dan snel op onze website of er nog plek is.

IVN Hoogeveen imker

Tegel eruit....
Ja hoor, ik zag het en kreeg gelijk jeuk. Niet van een beestje, nee, van gemaaide bermen. Dat roept enige weerstand op. En niet alleen bij mij, het roept bij meer mensen weerstand op. Onbegrip is ook een goed woord in dit geval. De bermen, vooral waar zoveel eiken staan, worden gemaaid op het moment dat de epr weer van zich laat horen. Inmiddels is echt wel duidelijk dat ondergroei zo belangrijk is voor de natuurlijke bestrijding van de epr dat het alleen maar vragen oproept als er zo vroeg, begin juni, na een hele lange droge periode de machines langs de bermen scheuren om alles weg te halen. Heel veel bloemen zijn nog niet tot bloei gekomen, hebben nog geen zaad kunnen zetten. Veel grassen bieden de perfecte schuilplaats voor de natuurlijke vijand van de epr. De bloemen zijn hard nodig omdat dit voedsel biedt voor onder andere de sluipwesp. Maar er speelt nog een andere rol, die van het aanzicht. Een ritje door Drenthe laat de diversiteit in maaibeleid zien. Rijkswaterstaat maait sinds vorig jaar niet twee keer de hele berm maar doet dit met nieuw inzicht nu gefaseerd. In het najaar wordt alles gemaaid, nu wordt er een meter uit de kant gemaaid. De bermen blijven aantrekkelijk voor alle insecten maar ook voor mensen. Het ziet er gewoon mooier uit.

IVN Hoogeveen Grietje Loof EPR‘Ho, dat vind jij!’
Dan kijk ik verbaasd, hoe kun je dit nu niet mooi vinden. Maar het geeft wel gelijk het verschil aan. De een houdt van strak, glad, netjes, geen grasje te lang, geen stoepplantje tussen de tegels. Of de tuin vol steen, en met geluk hier en daar een struikje en wat plantenbakken met plantjes. Of de bijen er blij mee zijn is een ander verhaal. De ander kijkt naar wat de beestjes nodig hebben. Zorgt voor een altijd bloeiende tuin, rommelhoekjes, een egelsnelweg en kijkt ‘moeilijk’ als de grasmaaier in de straat rondrijdt.
Nu maakte ik mij dus druk om de gemaaide bermen en al die eikenbomen met linten getooid. Het zit zo, heb je als eik een lint verdient dan sta je in de picture en krijg je bezoek van mannen in witte pakken. Zij gaan de epr nesten met een stofzuiger te lijf en verwijderen daarna de linten!
De gemeente heeft er nog een klein budget voor uitgetrokken en daarna is het op. Dan kun je klagen en roepen maar dat heeft weinig zin. Wat zin heeft is je afvragen hoe het zover heeft kunnen komen en wat je er zelf aan kunt doen.
Als je de nieuwsberichten een beetje leest dan weet je dat Hoogeveen in de top 10 staat met versteende tuinen. Of verstening in het algemeen. In de zomer veroorzaakt het aardig wat hittestress en er valt geen insect te vinden! Dat doen we toch heel goed met elkaar. Tussen Rotterdam en Amsterdam is het NK Tegelwippen momenteel. Dat is een tegel eruit, plant erin. Of zoveel mogelijk geveltuinen aanleggen. Ik zie voor Hoogeveen nog veel kansen liggen. De jeuk gaat ook nog niet over, de verdraaide epr zit echt overal!

Normaal zeg ik ‘En nu naar buiten, want daar gebeurt het’. Nu zeg ik …. Naar buiten, naar buiten, maar pas op voor de plaagbeestjes.’

IVN Hoogeveen Grietje Loof EPRDag van de Biodiversiteit
18 mei wereldplantendag, 20 mei wereld bijendag, 22 mei dag van Biodiversiteit.  Mei is de maand waarin heel veel gebeurt in de Natuur. Nagenoeg alle trekvogels zijn terug om aan hun nest te beginnen, het blad zit aan de bomen, groener wordt het niet. Bijtjes werken in mei keihard. Alles loopt uit, de eerste vruchten worden zichtbaar en als ijsheiligen voorbij is dan lijkt de lente het hoogtepunt te bereiken. Mei, de mooiste maand in de lente.
Zachte ooievaarsbek, heermoes, hondsdraf, kandelaartje, kleine varkenskers, kluwenhoornbloem, winterpostelein. Ken jij ze? Stoepplantjes, te vinden in heel Nederland. Nu gemeentes op een andere manier ‘onkruid’ bestrijden zien we steeds meer verschillende plantjes hun kans grijpen. Tussen stenen, vergeten hoekjes, rondom bomen, langs stoepranden. Helaas vinden heel veel mensen het slordig staan. Dat is zo jammer want juist in een straat met veel steen, zonder groen, wordt het in de zomer erg heet, kan het water slecht weg en hebben insecten er niets te zoeken. Soms staan plantjes in de weg, maar vaak niet. Het is heel leuk om wat beter naar de stoepplantjes te kijken en ze te benoemen. Geef ze een naam. We wandelen wat af deze maanden, om in beweging te blijven, ons goed te voelen, om het hoofd te legen. Longen vol frisse lucht! Om van de Natuur te genieten hoef je niet direct naar het bos te rijden, stap de deur uit en kijk eens hoeveel plantjes er groeien rondom een lantaarnpaal of in de goot. Stoepplantjes vergroten de biodiversiteit.
In de maand mei ben ik de IVN-duurzaamheids-ambassadeur met het thema biodiversiteit. In deze maand probeer ik met tips en uitdagingen mensen te bereiken die graag meer willen doen voor de biodiversiteit. Het is gemakkelijk om dichtbij huis, in eigen tuin, straat of groen in de buurt iets te doen om de biodiversiteit te verhogen. De tegel eruit, plant erin kennen we inmiddels allemaal wel. Er zijn in winkels complete verpakkingen te koop waarbij je de plek van de tegel direct kunt vullen met aarde en zaadjes. Een beetje water erbij en afwachten maar. Wat je ook zou kunnen doen is een boomspiegel adopteren. Misschien even overleggen met de wijkbeheerder zodat jouw noeste arbeid, om er een klein tuintje van te maken, niet weg geschoffeld wordt. Het mag, je mag in je eigen leefomgeving aan de slag om de biodiversiteit te verhogen. Neem een krijtje mee als je aan de wandel gaat en benoem de stoepplantjes zodat een andere wandelaar ook bewuster wordt van de plantjes, strooi een zonnebloemzaadje op de plek waarvan jij denkt, ‘Daar heeft helemaal niemand last van’.

Wil je meer lezen over het thema en de uitdagingen in de maand mei. Alles is te vinden op onze website: https://www.ivn.nl/afdeling/hoogeveen/nieuws/biodiversiteit-challenges
Het is 22 mei, de dag van de biodiversiteit. Mag ik jou uitdagen?

IVN Hoogeveen Grietje Loof biodiversiteit

Het land van Anders
Als ik omhoogkijk zie ik een strakblauwe lucht. Eentje die de afgelopen weken wel vaker te zien was. Strakblauw, geen streep te bekennen. Geen zweefvliegtuigen, geen parachutesprongen, gewoon niks. Alleen blauw. Eerst had ik het niet eens door. Wat mij eerder opviel was de stilte en de grote hoeveelheid vogelgeluiden. Een heerlijke lente, lekker met het zonnetje erbij. Geen vuiltje aan de lucht. Zelfs dat is letterlijk meetbaar. Zo zijn we de lente begonnen. Dat prachtige seizoen vol verwachting. Maar toch.
Als activiteitencoördinator bij IVN Hoogeveen stroomde de anders zo volle agenda in een dag leeg. Het zal anderen niet anders zijn vergaan. Al die mooie Natuuractiviteiten voor jong en oud worden stopgezet. Niet eerst uitgesteld, voor later in het jaar, omdat er geen enkel zicht is op een tijd waarin alles weer kan. Elke dag nieuwe informatie, elke dag nieuwe inzichten. Voor mij is één inzicht het allerbelangrijkste. Het inzicht dat we allemaal met vakantie naar het land van Anders mogen. Het land van Anders is dichtbij, de achtertuin, de voortuin, het balkonnetje, het park om de hoek of een stukje bos in de buurt. Het land van Anders mogen we nu van dichtbij bekijken terwijl we elkaar de ruimte gunnen. Hoe heerlijk is dat. De Natuur dichtbij en wat nog mooier is, we hebben nu wel de tijd om ervan te genieten en ook om er anders naar te kijken. Wat mag je je dan gelukkig prijzen dat je hier woont. Dat er gelukkig nog Natuur is om volop van te genieten. In het land van Anders is nog genoeg aan de hand en daar kunnen we nu ook heel mooi mee aan de slag. Een rommelhoekje maken in de tuin, goed voor allerlei insecten, vogels en egels. Een insectenhotel bouwen en op een warme beschutte plek ophangen. De wilde bijen zijn er geweldig blij mee. Zij houden van het land van Anders. Natuurlijk vergeten we niet dat er nectar nodig is voor al die bijtjes, hommels en vlinders. Dus, bloemen, in ieder hoekje en gaatje kun je bloemenzaadjes strooien. Het liefst natuurlijk met plantenzaadjes die hier horen en die duurzaam gewonnen zijn. In het land van Anders mag het ook echt anders. Biodiversiteit hoog in het vaandel. Terug naar een tijd waarin het jachtige jagen voorbij is en we weer waarderen wat we hebben. Misschien vinden we de verbondenheid met de Natuur terug. We mogen samen genieten van de strakblauwe lucht, de vlinders en bijtjes. In het land van Anders kunnen we samen wonen met alles wat leeft.

IVN Hoogeveen Grietje Loof lucht

Alles wat waarde heeft
Meestal, als ik weer aan de beurt ben om een stukje voor de krant te schrijven, vraag ik via facebook ‘waar zal Grietje over schrijven?’ Niet dat ik zelf geen ideeën heb, die heb ik genoeg. Maar ik vind het leuk om te horen waar andere mensen belangstelling naar hebben. Want ze lezen al mijn verhalen wel of ze zien wat mij bezighoudt. Altijd gerelateerd aan een gezonde leefomgeving, altijd bezig in het groen om mensen proberen mee te krijgen in die tocht naar een gezonde buurt. Daar waar het kaal is een zaadje planten! Zo schreef ik dus afgelopen vrijdag ‘Waar zal ik eens over schrijven’. Er kwam een mengelmoes aan berichten mijn kant op. Madeliefjes, niet over het virus, wel over het virus, niet over poep van huisdieren, wel over poep van huisdieren en wat het met een virus te maken kan hebben. Over de buitenlesdag van 7 april of over groen leren. Waarom al die zwanen in Friesland afgeschoten mogen worden tot de lentekriebels, het ontluikende groen en een 1 aprilgrap. Ik vind het leuk, bedenk dan gelijk wat ik aan mogelijkheden zie, waar mijn eigen passie ligt en wat ik van sommige dingen afweet. Ik ben geen viroloog, geen poepspecialist, geen leerkracht of jager van zwanen. Ik weet maar kleine beetjes van grote dingen. En ik gebruik mijn boerenverstand, mijn gevoel en mijn dikke teen. Maar dan moet ik ineens toch de boodschappen doen, eerst dat en dan maar eens schrijven. Ik fiets door het park wat half af is. Vergis ik me nu of lijkt het schoner? Gewoon minder hondenpoep? Dat zou fijn zijn. Ik stap nog net niet af. Even verder zie ik drie eenden. Zij zwemmen een beetje rond in een grote plas water. Nu stap ik af en maak een foto. Gekke eenden, zo in een plas water. Als ik terugfiets, met de boodschappen in de mand, weet ik ineens waar ik over ga schrijven. Ik heb er al zo vaak over geschreven. Als Supporter en Reporter van Schoon, als IVN-er, bezorgde burger. Nog steeds is het nodig dat ik erover schrijf. Het is nog begin lente, ontluikend groen aan de struiken. Wat er nu tussen het groen ligt, dat hoort er niet. Het is zoveel troep. Onvoorstelbaar veel plastic en blik, gewapper in allerlei kleurtjes. Ik schrik altijd weer van al die rotzooi. Wij, mensen, wij zijn de veroorzaker van al dit. En 21 maart is het de landelijke Opschoondag! Ook overal in Hoogeveen. Doe je mee?
https://www.supportervanschoon.nl/landelijke-opschoondag/


IVN Hoogeveen Grietje Loof afvalEen boom opzetten!
Er is veel te doen over CO2. Heel veel. Het verstoorde klimaat, de klimaatdoelen, de voor en tegenmensen. Boeren, burgers, buitenlui, er is veel te doen. Dat kan op heel veel gebieden inmiddels. Plant een boom, maak een levende tuin. Pak vaker de fiets of de trein. Vlieg minder of vermijd vliegreizen. Eet meer plant en minder dier, voorkom voedselverspilling, doe langer met kleding of draag tweedehands. Wees energiezuinig, wek je eigen zonnestroom op of voorkom hittestress en maak een sedumdak. Ga zo maar door, wij kunnen het verschil maken. Zeg nu zelf, voor elk wat wils. En alles bij elkaar zorgt ervoor dat de CO2 discussie nog lang gevoerd zal worden maar ook dat het langzaam beter gaat. Met het klimaat. Nee, het gaat niet slecht met het klimaat, dat kan ik ook schrijven. We verliezen dan misschien 500 dier, insect en plantensoorten, we krijgen er 1000 voor terug. Met alle gevolgen van dien, niet alles is leuk. Want je kunt er ziek van worden, jeuk van krijgen. Dat soort dingen in de Natuur, dat is niet zo aantrekkelijk en dat heeft wel met het veranderende klimaat te maken. Neem als voorbeeld de eikenprocessierups. Daar heeft iedereen inmiddels genoeg over gehoord of gelezen. We weten wat we ertegen kunnen doen toch? Vooral zorgen voor meer ondergroei langs weg en pad. Beter bermbeheer. Niet alles tegelijk afmaaien zodra het boven de grond komt. Goed voor beestjes, plaagbeestjes maar ook bijen en vlinders. Natuurlijk kunnen we ook nestkastjes ophangen, daarmee help je een vogeltje! En het vogeltje helpt weer tegen de invasie van de eikenprocessierups. Er moet echt eerst balans komen in vraag en aanbod, dat hebben we de afgelopen jaren systematisch afgebroken, nu is het tijd voor herstel. 
Ik heb eens gekeken naar de aantallen. In Hoogeveen met een totale oppervlakte van 2.764 hectare, waarvan 2.677 land en 87 water (100 hectare is 1 km2). Met 22.480 unieke adressen. Er wonen 18.002 huishoudens en er zijn in totaal 18.690 woningen. (bron: allecijfers.nl)

Als nu de helft van de huishoudens in Hoogeveen een boom zou planten? Dat zijn 9345 bomen extra in Hoogeveen. Het hoeft niet eens in je eigen tuin, je zou ook samen met de buren in je straat ergens een boom of meerdere bomen kunnen gaan planten. In overleg met de gemeente is er vast veel mogelijk. 9345 extra bomen. Wat doet dat met de CO2?
Bomen halen CO2 uit de lucht en vormen die via fotosynthese om tot zuurstof en plantmateriaal. Fotosynthese is het proces waarbij planten, onder invloed van zonlicht, water en koolstofdioxide omzetten in glucose en zuurstof.
Dat noemen we een win, win situatie. Daar kun je een boom over opzetten, maar het idee is zo gek nog niet.
Doe je mee? Plant een boom!

IVN Hoogeveen Grietje Loof tiny forest2020, het duurzame jaar
Het ligt aan onze voeten, het nieuwe jaar. Opgerold in een trommeltje om af en toe een hapje te nemen. (Dat nieuwjaarsrolletjes geen lang leven beschoren is dat mag duidelijk zijn) Dat nieuwe jaar biedt kansen. En als we dat willen zien dan kan het maar zo eens een heel mooi jaar worden. In januari starten we met de tuinvogeltelling, al heel wat jaartjes komen de getallen binnen bij de Vogelbescherming. Een telling die laat zien dat het achteruit gaat met de tuinvogels. Daarom organiseren we graag ‘Vogels in de Winter’ activiteiten. Zo kunnen we toch iets doen voor vogels, ook met het oog op de plaagsoorten die in de zomer ons leven best kunnen verstieren, denk aan de eikenprocessierups en de mug. In het kader van Duurzaamheid is er in februari de warme truiendag. In maart wordt het al drukker in de agenda, de week van de Lentekriebels, de Boomfeestdag, Wereldwaterdag, Landelijke Opschoondag, een bijenwerkdag of Earth hour, er is veel te doen, de Lente is begonnen. Ik denk dat ik over drie maand maar weer ga schrijven over het volgende seizoen want anders haakt iedereen af en dat is nu juist niet de bedoeling. Dit nieuwe jaar geeft dus heel veel kansen om naar buiten te gaan, lekker buiten bezig, zorgen voor meer biodiversiteit, oog hebben voor de Aarde en alles wat leeft. In 2019 is zoveel schrikbarend nieuws over de Natuur bij ons binnengekomen dat je er echt niet meer om heen kunt. ‘Natuur herstelt zich wel, Natuur is krachtig en flexibel’, hoor ik regelmatig. En dat is ook zo, we hoeven ons geen zorgen te maken over de Natuur. Natuurlijk gaan we ons geen zorgen maken, we gaan ermee aan de slag. In het jaar 2020. De Groene Jaarkalender kun je vinden op internet. https://www.ivn.nl/groenejaarkalender2020. Iedereen weet dan ook gelijk wat er allemaal te doen is. IVN landelijk bestaat in 2020, 60 jaar, IVN Hoogeveen bestaat in 2020, 35 jaar en we hebben in 2020 iedere maand een ambassadeur Duurzaamheid. Iedere maand bij IVN een ander thema wat besproken wordt, zo komt er informatie over een bepaald onderwerp en valt er dus veel te leren en te lezen. IVN, Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid. We geven cursussen, bijvoorbeeld de cursus Jeugdbegeleider/Natuurouder die 14 januari start. Of de Natuurgidsenopleiding die eind januari in Assen van start gaat. Bij IVN hoeven we niet stil te zitten, dat doet de Natuur ook niet!

IVN wenst iedereen een inspirerend en groen 2020 toe en graag tot ziens bij een van onze leuke Natuuractiviteiten.

IVN Hoogeveen duurzaam jaarStadspark, de groene longen van de stad
Ik knipper nog een keertje met de ogen. Iedere keer als ik het woord Stadspark lees dan denk ik aan Amsterdam met het Vondelpark of het Sonsbeekpark in Arnhem. En als ik nog een keer met de ogen knipper dan zie ik het park bij mij om de hoek. De downburst van toen heb ik nog vers in het geheugen. Een op het netvlies gebrande herinnering en een park in puin. Het woord stadspark werd niet gebezigd. Het gaat over het park Dwingeland. Wessels Boer schonk in 1928 een terrein van circa 1 hectare aan de gemeente Hoogeveen, met de bepaling dat het voorste gedeelte ervan nooit bebouwd mag worden en voor altijd de bestemming "park" moet krijgen. Het is het oudste park van Hoogeveen. (bron: wikipedia) In 2007 werd het park voor de helft verwoest door de downburst. Daarna volgde de brand in de sporthal, de afbraak van de school Mavo Dwingeland, wel een basisschool of toch geen plek voor een basisschool. In de zuidhoek werd van alles afgebroken, een parkeergarage kwam en er werd weer gebouwd en gewoond. En iedereen zit er met een ander belang. Het park werd iets groter, anders.
In 2015 kwam er een plan op tafel, Stadspark Dwingeland. Er werd grootst gedacht, dat mag. Er werd actiegevoerd tegen geplande bouw, dat mag. Er werd hier en daar wel wat geroepen maar het park werd platgewalst, het werd kaal, woest en ledig. Het is Natuurlijk zo dat je eerst moet afbreken voor je kunt opbouwen. Ik heb de plannen en filmpjes voorbij zien komen en zie nog steeds niet waarin dit park de omslag naar stadspark kan maken. In mijn tuin werd het na de afbraak aardig wat rustiger. Waar moeten mussen, merels, egels en al het andere grut naar toe vluchten als alle struikgewas uit het park ineens verdwijnt. Het was een kaalslag zo vlak voor de winter. Inmiddels twee winters verder, het is nog steeds kaal, wel half ingericht maar het park zoals op de plaatjes is er nog lang niet. Ik ben niet ongeduldig, ik ben realistisch. Ik werk samen met kinderen uit deze wijk, de wijk waar ze wonen, rondom het park, daar waar ze naar school gaan. Deze basisschoolkinderen zijn geboren na 2007, zij hebben het park nooit gekend als een fijne, veilige plek. De kinderen die hier nu wonen en naar school gaan, zij willen geen stadspark met 12 evenementen, ze willen een park waar je Natuurlijk kunt spelen. Waar bomen zijn om in te klimmen, een park waar ze trots op zijn, waar ze ook later met warme gevoelens aan terug denken. Stadspark Dwingeland, de groene longen van de stad. Mijn hart gaat harder kloppen als ik denk dat deze groene longen voor kinderen ook de veilige speelplek wordt.

IVN Hoogeveen Grietje Loof stadspark

De vulling
Het is ruim een maand geleden dat ik schreef over de bakken met zwarte grond in de Hoofdstraat. Zwarte grond en verder niets. Een zomer lang. In de krant werd aangekondigd dat het inplanten zou starten zodra er weer voldoende planten beschikbaar waren en ik schreef een brief naar het college van Hoogeveen met een kritische vraag over de grote leegte in de Hoofdstraat en het wapen van Hoogeveen waar de bijtjes een prominente plaats innemen. Tegelijkertijd wordt bekend dat Hoogeveen een van de 15 genomineerde gemeentes is voor ‘Bijvriendelijke Gemeente’. Die titel moet je natuurlijk wel verdienen. Maar eerst eens terug naar de bakken in de Hoofstraat. Het is 12 september en de dames van WEST beplantingsadvies staan in de zwarte grond en zetten alle potten met planten in het juiste patroon zodat ze zo de grond in kunnen. Er is goed over nagedacht, dat zie ik zo. We komen in gesprek, dat is al heel erg leuk vind ik zelf. Ik heb kritisch gesproken en zie nu hoe het gaat worden. Ik vind het ook heel stoer dat twee dames dit met zoveel passie uitvoeren. Ze hebben ook de Hoofdstraat in de Wijk ingericht en misschien heeft u het gezien. Insecten en vlinders worden er wel blij van. En dat niet alleen, mensen ook! Een week eerder zijn de bloembollen, Tulipa 'Ballarina', Narcis Holland Sensation en Allium atropurpureum geplant. Daar overheen is een laag lavasteentjes aangebracht die ervoor gaat zorgen dat de planten voldoende vocht houden, de warmte in de bodem blijft en dat onkruiden minder kans krijgen. De bollen zijn voor de bloei in het voorjaar, de rest van de beplanting bestaat voor een deel uit grassen, die passen goed in het straatbeeld, en veel bloeiende planten. Die zijn met zorg gekozen en bloeien tot de winter er een einde aan maakt. Het zijn geen inheemse planten, dat is een bewuste keuze en wat we straks gaan zien is een kleurrijk mengsel. Misschien heeft u de Tuinen van Appeltern ooit bezocht, daar is de Oranjetuin ingericht door dezelfde dames. Geum 'Prinses Juliana, Aster (D) 'Jenny', Euphorbia polychroma, Penstemon 'Andenken an F. Hahn', het wordt een vrolijke boel in de Hoofdstraat. Dat mag ook wel, want zeg nu zelf, het is toch lang genoeg kaal geweest. De boomhazelaars die middenin de zomer zijn gesnoeid lopen gelukkig weer uit en de plantjes zitten in de bakken.

21 september is het Wereld Schoonmaakdag, World Cleanup Day, ook in Hoogeveen. Wat zou het geweldig zijn als wij samen er ook voor zorgen dat het in de Hoofdstraat schoon wordt en blijft. Laten we trots zijn op ons centrum, een schoon centrum. Ik ben Supporter van een schone winkelstraat! En u?

IVN Hoogeveen Grietje Loof HoofdstraatDe zwarte grond
Het is komkommertijd en in de krant staat niet veel bijzonders te lezen. Iets over een snoek en iets over snoei. Mijn aandacht werd gevangen toen ik langs de Hoofdstraat fietste en zag hoe de bomen gesnoeid werden. Iets waar ik hartje zomer met temperaturen van boven de 25 graden nu niet direct op had gerekend. Dat er een bak water gevuld zou worden wel, maar dat van snoeien, dat begreep ik even niet. De snoei had een reden en die werd in een persbericht uitgelegd. Het had anders gekund maar de hitte en droogte spelen iedereen parten, ook de bomen.
Aangezien ik een dag eerder weer eens verdrietig werd van de bloembakken, gevuld met zwarte grond, op de Hoofdstraat, moest ik er wel een stukje over schrijven op facebook. Het werd gedeeld, het werd begrepen en menigeen had er iets over te zeggen. De gemeente had in een persbericht uitgelegd over de lege bloembakken met zwarte grond. De bakken blijven zwart tot in september want er is plantenschaarste en het heeft geen zin om een tijdelijke oplossing te verzinnen. Het wachten is op een samenstelling van bijzondere planten, gevarieerd en met een combinatie van bladtexturen en langdurige bloei. Dan komt de Hoofdstraat tot leven.
De gemeente is in mei uitgeroepen tot Bijvriendelijke gemeente en de wethouder heeft de daarbij behorende borden uitgereikt aan de werkgroepen van Zuiderpark en Steenbergerpark. Een belangrijke factor voor het verkrijgen van de titel Bijvriendelijke gemeente, vormt de actieve samenwerking met vele bewoners, IVN en Landschapsbeheer Drenthe. Zij leveren een grote bijdrage aan de bevordering van biodiversiteit binnen de gemeente.
Voor het centrum van Hoogeveen, waar de bloembakken vol bruikbare grond zit, gelden andere regels? Daar wachten ze tot de planten beschikbaar zijn. We hadden met gemak een wedstrijd kunnen uitschrijven ‘Wie verbouwd de hoogste zonnebloem in het centrum’. Of gewoon een-jarigen voor bij, vlinder en de mens. Nee, de bakken blijven leeg tot in september en dat is het dan. Het roept toch iets van een gevoel op, iets van burgerlijke ongehoorzaamheid of ‘guerrilla gardening’. In mijn gedachten is alles gevuld met allerlei zaadjes van bloemen die zelfs nu nog tot volle wasdom gaan komen. Gewoon omdat de grond er is, de biodiversiteit ook voor het centrum geldt en omdat mensen nu eenmaal genieten van kleurige fleurige bloemen. De verbazing over de lege bloembakken en de dag erna over de snoei van de bomen en daarna over het leegvissen van de plas bij Schoonhoven, dat alles leert mij weer dat de mens heel ver van de Natuur is verwijderd. Terwijl wij Natuur zijn.
Gaat het al regenen?

IVN Hoogeveen Grietje Loof zwarte grondHulp gezocht
Er komt steeds meer vraag naar Jeugdbegeleiders en Natuurouders. Vooral in de naschoolse uren. Met het veranderen van de schooltijden, een continue rooster en steeds meer druk op het presteren, is het na schooltijd leuk om op een andere manier bezig te zijn. Een van die bezigheden kan in de Natuur. De vraag van de Smederijen om voor Actief Jong Hoogeveen mee te helpen aan het invullen van naschoolse activiteiten ligt er. En dat steeds vaker. Bij IVN willen we wel, maar hebben we simpelweg te weinig mensen.
Wij zijn ermee aan de slag gegaan. De eerste cursus Natuurouder/Jeugdbegeleider, georganiseerd door IVN in samenwerking met de Smederijen, ging in mei van start en op 6 juli werden de eindopdrachten uitgevoerd en daarna volgde de certificering. Hulde voor de 9 mensen die hieraan meegedaan hebben. En nu, hoe gaat het nu verder.
Eerst maar eens genieten van een zomervakantie en daarna aan de slag. Gericht aan de slag. Natuurouders en Jeugdbegeleiders leren tijdens de cursus om een activiteit op te zetten en uit te voeren. Alle facetten worden besproken, alle scenario’s komen voorbij. En wat we in het begin hebben gezegd ‘Natuurkennis is niet het eerste wat we vragen’, zo kwam tijdens de cursus iedereen er wel achter dat we al veel meer kennis in huis hebben over Natuur dan eerst gedacht. Wat is er ook veel geleerd over Natuur in de acht dagdelen die we bij elkaar waren. Iedere les verzorgde een van de cursisten een Natuurmoment, op die manier verbreed je de kennis, spreek je voor een groep, verzorg je een activiteit die je uit kunt bouwen om te gebruiken als je met een groep kinderen op pad bent. De feedback, tips en tops ze maken iedereen sterker! De groep groeit, als teamlid zie ik het gebeuren en het is elke keer weer mooi om te zien.
Natuurouders kunnen op verschillende manieren ingezet worden. Zowel op de school om te ondersteunen bij Natuurlessen als bij naschoolse activiteiten, zoals die een aantal keer per jaar door de Smederijen en Actief Jong Hoogeveen, worden aangeboden. Ze zijn dus belangrijk. Voor IVN betekent dit dat we vaker ja kunnen zeggen als er om Natuurlessen gevraagd wordt. De eerste 9 Natuurouders/Jeugdbegeleiders zijn nu klaar. Een aantal gaat in Hoogeveen aan de slag. Als er nu gevraagd wordt of we klaar zijn met cursus geven, dan zeggen we nee. Zeker met de kennis van nu en een aantal verzoeken van mensen die ook mee willen doen gaan we zo snel mogelijk weer een cursus organiseren. Mocht je belangstelling hebben laat het weten. Onze kinderen, in de dorpen en Hoogeveen, willen heel graag de Natuur in, samen met mensen die dit ook belangrijk vinden en zich daarvoor in willen zetten! Natuurouders en Jeugdbegeleiders, bij IVN kunnen we niet zonder.

IVN Hoogeveen cursusZe dansen in mijn tuin!
Eigenlijk heb ik maar een ieniemienie tuintje voor het huis. Niet keurig aangeharkt, voor een hark is geen ruimte. Ook niet voor een schoffel want alles wat er groeit mag er zijn en als ik het teveel vind dan heb ik een paar handen aan het lijf die kunnen wieden.
‘Je weet eigenlijk niet wat onkruid is en wat geen onkruid is’, zei iemand ooit tegen mij. Het deed een beetje pijn aan mijn groene hart. Dat niet iedereen van mijn manier van tuinieren houdt dat kan ik snappen maar om nu wat meewarig naar mijn tuintje te kijken en dan zeggen dat je het verschil bijna niet ziet tussen onkruid en dat wat voor een ‘gewone’ plant door kan gaan dat gaat mij te ver. Ik keek met hem mee en kwam tot de conclusie dat het wel mee viel. ‘Hier kun je lekkere pesto van maken’, zei ik, en greep wat vers zevenblad uit de tuin. De ogen werden iets groter er verscheen een zuinig lachje en het ontlokte een opmerking….
‘Ja, dat zal!
Ik lachte uitbundig en zei dat ik ontzettend blij ben met mijn kleine friemeltuintje en dat de bijtjes, vlinders en andere insecten er ook blij mee zijn. Als ik tuintjes zie waarvan de bodem keurig aangeharkt is dan word ik wel een beetje droevig. Die mooie zwarte grond, daar past perfect een plantje bij. Zo een die goed is voor bij en vlinder. Waar je zelf blij van wordt als je een poosje gaat zitten kijken. Alleen naar zwarte grond kijken ben je snel klaar mee. Maar als er iets groeit en bloeit is er veel meer te zien. De tuinen bij onze huizen kunnen juist mooi op elkaar aansluiten en ervoor zorgen dat bijen, vlinders en insecten voldoende te eten hebben. Als insecten te eten hebben in de tuin dan hebben vogeltjes ook te eten. Het een heeft toch echt invloed op het ander. In stenen tuinen hebben beestjes niets te zoeken. De actie ‘steen eruit, plant erin’, zoals dit voorjaar door diverse tuincentra werd gehouden leverde toch heel veel stenen op. Ook de actie van de grootgrutter over de insecten sloot er mooi bij aan. Hoe kun je iets duidelijk maken? Door actie te maken! We kunnen er niet meer omheen, het gaat slecht met de insecten, de bij, de vlinder. En dan gebruiken we heel graag het woord ‘Biodiversiteit’. Wat is er nu belangrijk? Niets anders dan te zorgen voor alles wat leeft en groeit zodat er voor de toekomst NATUURlijk ook genoeg te genieten (over)blijft. Bij mij in het kleine tuintje is het een drukte van belang en dansen de klaprozen door de bezoekjes van de bij.

En nu naar buiten want daar gebeurt het!

IVN HGV Grietje Loof tuinGewild groei
‘Ik noem het gewild groei’, schrijf ik weleens bij een foto van een plantje wat tussen de tegels omhoogkomt. Gewild groei. Het woord zegt alles, het staat voor spontane vegetatie, plantjes die groeien op plekken wat normaal gesproken geen plek is voor een bloempje. Tussen de stenen, langs stoepranden. Voorbij fladderende vlinders, bijen en andere insecten zijn wel blij met gewild groei. Dat is hun McDonald’s, kunnen ze even bijtanken. Zie het maar zo, dan zie je iets moois in plaats van dat je denkt dat het onkruid is. Vanuit mijn voortuintje ontsnapt weleens iets richting stoep. Zelfs blauwe druifjes doen dat, de zaadjes verspreiden zich graag en daar begint de strijd tegen de elementen. In dit geval geen regen, weer of wind, maar harde borstels en apparaten die met hitte de stoeptegels schoonhouden van (on)gewild groei. Maar wacht eens even, daar hebben we natuurlijk wel een punt. Niet alle hoekjes en gaatjes zijn geschikt voor gewild groei. Als je de natuur haar gang laat gaan dan groeit de straat dicht. Zo’n vaart zal het ook niet direct lopen maar het geeft wel te denken. Niet iedereen woont in een straat waar veel groen te vinden is, soms is het alleen stoep, parkeerplaats en straat. Zo is het eigenlijk ook in mijn eigen straat en ik koester ieder plantje wat toch zomaar ergens buiten de lijntjes het groene verschil wil laten zien. Groen versus grijs. Er is al grijs genoeg. Wat kleur brengt in de straat zijn de tuinen met veel bloeiende planten en heesters, of bomen als de tuin een keer zo groot is. Wat ook kleur brengt zijn toch wel de fladderaars en zoemers van bloem naar bloem. Dat kan alleen maar als wij allemaal een handje gaan helpen. Als wij met elkaar gaan zorgen voor meer gewild groei. Niet denken dat het straatje alleen netjes is als je het behandeld met de onkruidborstel, of nog erger, met middelen die ervoor zorgen dat de groei stopt van de plantjes en waarmee je ook de bodembeestjes om zeep helpt, uiteindelijk  komt dat zelfs terug in het grondwater. Dat willen we toch niet, we zijn toch niet bang om onze handen te gebruiken en aan de slag te gaan met een onkruidborstel. Haal niet alles weg, maak een hoekje waar vlinders, bijtjes en andere insecten even kunnen tanken. Zeg nu zelf, we worden toch allemaal blij van al die vrolijke fladderaars die we zo hard nodig hebben om alles wat groeit en vrucht draagt in stand te houden. We kunnen er niet zonder, al beseffen we dat heel erg laat.

Ik ben ambassadeur van gewildgroei.
http://gewildgroei.nl/

IVN Hoogeveen Grietje Loof gewild groeiJe mag een boompje planten 
Het stimuleert de biodiversiteit, brengt natuurbeleving, vergroot de waterbergingscapaciteit, verbetert de luchtkwaliteit, gaat hittestress tegen en heeft een positief effect op de gezondheid. Je zult het maar in je eigen leefomgeving treffen dan prijs je je gelukkig. Bomen, veel bomen. Vrijdag 15 februari hebben 100 leerlingen van obs de Schuthoek samen met IVN-vrijwilligers 900 boompjes geplant. En de reden dat dit gedaan is, die staat hierboven te lezen. Leerlingen vertellen over Co2 en zuurstof en dat we zonder niet kunnen leven. Hoe mooi is het dan dat we met elkaar praten over hoe belangrijk bomen zijn. Een van de vrijwilligers zei, ‘Ik kan me nog herinneringen dat ik met de klas een boom mocht planten, dat is misschien wel 60 jaar geleden’. In 1957 was de eerste Boomplantdag, sinds 1980 is het Stichting Nationale Boomfeestdag. Zestig jaar geleden en nog weet je het. Het is dus iets wat je bijblijft als je als kind ooit een boom hebt geplant. Laat ieder kind een boom planten, dat is een mooie wens. Verbinding maken met de aarde door een boom te planten. Je raakt meer betrokken bij de natuur, helemaal in een tijd als deze waarin kinderen ook leren hoe belangrijk het is om goed voor de natuur te zorgen. De 900 boompjes zijn geplant volgens het tiny forest concept. IVN heeft via de postcodeloterij een bedrag gekregen om deze kleine bosjes overal in het land te laten verschijnen en in Hoogeveen is de eerste geplant op het terrein van Paviljoen Nijstad. Er verschijnt een buitenlokaal en een plantenkas naast de tiny forest en we hopen natuurlijk dat heel veel kinderen in de toekomst hier gebruik van gaan maken en hun ouders meenemen naar deze plek om te ontwikkelingen te volgen. Het smaakt wel naar meer ‘kleine bossies’ in Hoogeveen. Er verdwijnen momenteel in rap tempo ontzettend veel bomen en struiken in Hoogeveen overal wordt gesnoeid en gezaagd. Op sommige plekken kun je echt spreken van kaalslag en al heeft de gemeente het plan om voor iedere boom die verdwijnt een nieuwe te plaatsen, momenteel verdwijnen er zoveel bomen dat het haast onmogelijk lijkt om alles te vervangen. Er zijn verschillende redenen waarom bomen verdwijnen. De essentaksterfte zorgt voor kaalslag onder de essen maar er zijn ook bomen die moeten wijken omdat de wortels het wegdek beschadigen. Daarom spreek ik toch maar weer die wens uit. Laat kinderen een boom planten en maak in Hoogeveen meerder tiny forests. We weten het inmiddels. Het stimuleert de biodiversiteit, brengt natuurbeleving, vergroot de waterbergingscapaciteit, verbetert de luchtkwaliteit, gaat hittestress tegen en heeft een positief effect op de gezondheid.

Meer weten over de tiny forest, check onze website.

IVN Hoogeveen Grietje Loof tiny forestKleinzoon is vandaag (18 januari) jarig. Hij is nu 13 jaar en ik zei tegen hem ‘Je bent te klein voor volwassen zaken en te groot voor kinderdingen. Met andere woorden een ‘lastige’ leeftijd. Maar is dat ook echt zo. Want hij doet net als alle andere 13-jarigen zijn best op school, sport graag en vermaakt zich eindeloos met spelletjes op de computer. Daarbij is hij natuurlijk mijn kleinzoon en voor mij is hij gewoon de belangrijkste 13-jarige die je maar kunt bedenken. Waarom ik dit schrijf? Omdat kleinzoon een Junior Rangers is. Als je naar het voortgezet onderwijs gaat dan mag je ook deel gaan nemen aan het mooie programma van de Junior Rangers. In Drenthe zijn twee groepen, een in het Drents-Friese Wold en ‘onze’ groep in het Dwingelderveld. Het is een programma voor jongeren van 12 tot en met 18 jaar. Kleinzoon heeft zoals heel veel kinderen uit Hoogeveen deelgenomen aan ons jeugdprogramma. Een aantal jaren geleden was de vraag aan de jeugd ‘wat willen jullie?’. Daar wisten ze wel een antwoord op. Ze wilden niet stoppen want ze vonden de activiteiten in de natuur heel erg leuk. Het was dus tijd voor actie en zo is de groep Junior Rangers Dwingelderveld ontstaan. Inmiddels zijn ze halverwege het vierde jaar en kleinzoon zit erbij. De groep jongeren is redelijk constant, natuurlijk zijn er jongeren die afscheid nemen, maar gelukkig zijn er ook steeds nieuwe aanmeldingen. Acht keer in het jaar komen ze bij elkaar en hadden ze begin oktober een kampweekend bij Taribush. Een geweldige locatie in de natuur en vlakbij het JR-adoptieterrein. Ze houden werkochtenden bij Natuurmonumenten en SBB. Hebben uitwisselingen met andere JR-groepen en leren iedere keer iets nieuws. Het JR-programma is in 2002 van start gegaan in Europa en inmiddels zijn er groepen actief in 19 verschillende landen. Ongeveer 5000 jongeren doen mee met het project. Eigenlijk ben ik trots op al die jongeren, zij zijn de natuurbeschermers van de toekomst. En het past perfect bij datgene waar IVN voor staat. Leren over de Natuur, doorgeven van de kennis. Mocht je mee willen doen of ken je iemand die dit heel erg leuk zou vinden. Aanmelden kan altijd, stuur een mailtje naar IVN Hoogeveen en wij helpen je graag verder. Of het een lastige leeftijd is? Ik denk het niet, je zult maar 13 zijn en dan deelnemen aan het JR-programma. Dat is toch geweldig!

IVN Hoogeveen Grietje Loof JROmdat we het zelf beter weten.
‘De natuur herstelt zich altijd’, zo wordt beweerd. En ‘De natuur staat onder druk’, zo wordt ook geroepen. Deze twee zinnen lopen niet synchroon, ze spreken elkaar tegen. Waarom zou de natuur onder druk staan terwijl de natuur zich altijd herstelt.
Na een ochtend bijgewoond te hebben over invasieve exoten denk ik eerder dat ‘natuur, de natuur inpakt’. De invasie is compleet en niet meer te stuiten. Kijk maar naar de eikenprocessierups. De mens is al meer dan 20 jaar bezig om die invasie tegen te houden. Inmiddels hebben we wel geleerd dat tegenhouden niet meer werkt maar de we er beter aan doen om ervoor te zorgen dat we gaan samenwerken met de natuur om ervoor te zorgen dat de biodiversiteit vergroot wordt zodat natuurlijke vijanden toenemen. De natuur staat onder druk omdat het evenwicht eruit is. En daarvan herstelt de natuur zich maar moeizaam. Net de afgelopen week stond er een schrijven, in het NRC, over Ben Koks, een vogelbeschermer die voor even naar Nederland kwam om de Heimans en Thijsseprijs in ontvangst te nemen. Een prijs die eens in de twee jaar uitgereikt wordt aan iemand die zich ‘bijzonder verdienstelijk’ heeft gemaakt voor de natuur. Een bevlogen mens, dat hoef ik verder niet uit te leggen. Kritisch ook, een natuurmens in elke vezel. Hij heeft zijn sporen verdiend en moet nu concluderen dat de boel toch naar de gallemiezen gaat. Hij zegt dat vogels het verliezen van de economie. Ik durf hier wel te stellen dat de natuur zo onder druk staat en dat alles het gaat verliezen van de economie. Het roer zou in heel Nederland om moeten. Nederland zou nee moeten zeggen tegen stikstof, fosfaat, fijnstof, glyfosaat. Om in Urgenda taal (http://www.urgenda.nl/) te spreken. Anders wonen, anders van A naar B, anders eten, anders produceren, anders energie opwekken. U en ik weten dat het water aan de lippen staat. Dus gaan we massaal op zoek naar mogelijkheden om anders te eten, te wonen, de reizen, te produceren en plaatsen we zonnepanelen op het dak. Zonnepanelen worden breed geaccepteerd. Alleen staat de natuur ons in de weg. Die dikke bomen die houden de zonnestralen tegen. En omdat de gemeente gelukkig niet mee wil werken om gezonde bomen te kappen, zodat de zon de zonnepanelen kan raken, spelen we zelf voor rechter. We nemen zogezegd het recht in eigen hand en zorgen we ervoor dat de lastpak, een gezonde eik van amper 30 jaar, het loodje legt!
De natuur herstelt zich altijd, wordt gezegd. En de natuur staat onder druk, zo wordt ook geroepen. Ik zeg dat de mens de grootste vijand is van alles wat natuur is en dat we, als we zo doorgaan alles verliezen! Ook onze bron van leven. Zuurstof!

IVN Hoogeveen Grietje Loof stamWaarnemingen tijdens de vakantie
Alles ingepakt en mee. We gaan op vakantie. Alles is klaar en geregeld, we kunnen gaan. Heerlijk, we hebben er zoveel zin in. Vakantie, als het een keer zover is kun je niet meer wachten. Er komt een mailtje binnen ‘of ik eraan wil denken dat er voor de komende week een stukje voor de krant geschreven wordt’. ‘Oeps, overal aan gedacht behalve aan een stukje voor de krant’. Ik meld het maar even. ‘Een waarneming op het vakantieadres mag ook’, is het antwoord.

Op het moment dat we aankomen met al onze spullen zie ik al vlinders. Waar ik dus al heel blij van word, want de eerste vlinder die ik zie is een kleine vuurvlinder. Volgens mij heb ik dat al eens eerder geroepen. Koolwitje, atalanta, kleine vuurvlinder, verschillende soorten bijen en een bruin zandoogje. Allemaal bij elkaar, naast elkaar. Snoepen van de bloeiende braam. De tent komt in de benen en het tijdelijke huis wordt ingericht. Het is heerlijk weer en het plekje op de camping is subliem te noemen. Een broodje met eigengemaakte bramenjam laat zich smaken. Ondertussen fladdert er van alles voorbij. Kleine en grote libellen, ik breng ze niet zomaar op naam. Dat vereist enige studie die ik dus niet onderhoud. Alles is per slot de moeite waard en ik kan echt niet alles onthouden. Gelukkig brengen de verschillende appjes op de telefoon regelmatig soelaas. Een roodborstje kwettert in de bosjes en laat zich af en toe zien. Een koolmees met een prachtige stropdas hipt door de takken en een mooie vink komt dichterbij. Dat is een ander exemplaar dan thuis, deze heeft een prachtige grijze kop. Hoog in de lucht cirkelt een buizerd, de roep is onmiskenbaar. Als ik een rondje over de camping loop kom ik oog in oog met de jonkies van de boerenzwaluw en struikel ik bijna over de jonge konijntjes. Dat zijn er zoveel dit jaar. In het gebouwtje van de boswachter, daar waar je kunt schuilen als het slecht weer is of als je de tent even uit wilt, kijk ik mijn ogen uit. Geen diertje te vinden. Ja, op de spin en de mier na dan. Het is de mens die hier heeft huisgehouden. Mensen die vakantie hebben gevierd en weer naar huis zijn. Zij hebben het echt gevierd en de restjes van het feest laten ze achter op de tafel bij de boswachter. Restjes saus in allerlei smaken, voortenten, grondzeilen, waspoeder, koelelementen, mayonaise, filterhouder, kaarsjes, stoffer, jerrycan voor 10 liter water, halvarine, bestek, allerlei soorten kinderspeelgoed, campingstoeltjes, slippers, lampjes en lampolie. Alles achtergelaten voor de ander om er ook een feest mee te bouwen.

‘Er zit een grote vlinder achter je’.

Ik schrik op uit de mijmering over feestvierende vakantiegangers en hun achtergelaten attributen en ben weer waar ik wil zijn. Buiten, in de natuur. Genieten van september.

IVN Hoogeveen Grietje Loof bramenNatuur op vakantie
De vakantie is begonnen, de school is dicht. Hangmat in de boom, luie modus aan. Het is wel een heerlijke tijd, kinderen 6 weken niet naar school, het leek me, toen onze kinderen klein waren, altijd zo lang duren maar voor ik er erg in had was het weer voorbij. Uiteindelijk is dan iedereen uitgerust en begint het schoolleven weer van voor af aan. Een groep hoger of voor het eerst naar het voortgezet onderwijs. We hebben wel wat bedacht om iedereen goed bezig te houden! En daar is IVN ook heel goed in. Met leuke thema’s en projecten proberen de IVN beroepskrachten de leerkrachten van het basisonderwijs zoveel mogelijk over de natuur te leren zodat zij dit weer uit kunnen dragen naar de kinderen. En nu even niet. Rust, pauze, uitrusten!
Hoe zit dat dan in de natuur? Is daar ook een moment van rust of gaat het altijd maar door. Bij gunstig weer groeit gras altijd. Ook tussen de tegels. Dat er in Brabant in een gemeente gesproken wordt over tuintegeltaks is niet eens zo gek. Dat heeft niet direct te maken met ‘gewildgroei’ tussen de tegels maar meer met het feit dat tegels geen water opnemen en grassprieten wel. Dus, tuintegeltaks opleggen om ervoor te zorgen dat mensen bewuster gaan kiezen voor minder tegels en meer groen. Grassen hebben eigenlijk nooit vakantie, ze groeien hooguit iets minder hard in de winter. Planten doen het anders. Die groeien, bloeien, maken zaden en verdwijnen weer tot volgend jaar. Ondertussen kunnen wij van al die facetten genieten. Lentegroen, zomerbloei, herfstzaden… kale takken. Ergens klinkt dat laatste toch als een vakantie. Opladen voor een nieuw seizoen. Kijk ik nu naar de merel in de tuin dan zie ik dat die hard aan vakantie toe is. De verenpracht is een voddebaal geworden en de zang is gestopt. Het is sowieso stiller in de tuin. Gierzwaluwen gieren nog wel, koolmees en pimpelmees zijn klaar met de jongen en hebben ze de deur uitgejaagd, de bijtjes zoemen, de vlinders fladderen. Dat geeft bijna geen geluid, ze zijn er gewoon en snoepen van de nectar van de mooiste bloemen. In ‘onze’ vakantietijd is het voor vlinders hard werken, waar wij dan weer volop van genieten. Iedereen geniet van die prachtige kleurige fladderaars. In de tuin van het IVN Struunhuus ontwaar ik dit jaar voor het eerst een kleine vuurvlinder. Ik merk dat ik er heel blij van word. Gewoon net zo blij als toen ik in Bretagne voor het eerst een koninginnenpage zag. Dan begin ik te mijmeren over vakantie.
Fijne vakantie en geniet van wat de natuur te bieden heeft.

IVN Hoogeveen vuurvlinder100 dagen
Op het moment van lezen duurt het nog 12 dagen. Dan zijn de 100 dagen voorbij. Zoals alle dagen vlogen die 100 dagen ook voorbij. Het zit er bijna op, het 100-100-100 dagenproject in Hoogeveen. Alle deelnemers gaan dit samen afsluiten en ik ben wel heel benieuwd naar het uiteindelijke resultaat. Tot nu toe staat de afvalmeter van de deelnemers op 0.6 kg restafval en het totale plaatje landelijk, maar ook in Hoogeveen, op 9 kilo afval. Dan praten we over een gemiddelde storting per week. Ik had vorige week moeten wegen want het restafval werd gehaald. Maar er zat bijna niks in de afvalbak dus we sparen nog 14 dagen langer. Ik ben benieuwd of ik de 500 gram ga halen. Ondertussen is er bij de Gemeente Hoogeveen de discussie gaande over de frequentie van het ophalen van het restafval. Iets wat u en mij aangaat natuurlijk. Wij willen toch allemaal meewerken aan een schonere en betere toekomst. Dat kan toch gemakkelijk in deze tijd. Tegenwoordig is voor iedere grondstof wel iets te bedenken waar het opnieuw voor te gebruiken is. Het cradle to cradle concept (van wieg tot wieg). Je haalt iets uit de bodem, maakt iets, gebruikt het en gaat het dan hergebruiken. Hout wordt papier, wordt karton, wordt gebruikt door fabrikant, consument, distributiecentrum, winkelbedrijven, wordt oud-papier en gaat weer terug naar de papierfabriek om opnieuw te gebruiken. Consuminderen en hergebruiken. Als je minder koopt hoef je minder weg te gooien. Afval beter scheiden resulteert in meer grondstoffen om te hergebruiken. Na al die jaren van halen, gebruiken en weggooien, kunnen we nu ook brengen en hergebruiken toevoegen. Ik kan me dan ook niet voorstellen dat je hier niet aan mee wilt doen. Het is helemaal niet zo erg ingewikkeld, dat heb ik wel gemerkt de afgelopen 88 dagen. Het heeft me aan het denken gezet en ik heb acties ondernomen omdat ik door te leren van anderen zelf anders ben gaan ‘gebruiken’. Minder plastics, vooral dat. Mijn stoffen broodzakken doen het goed, de bakjes die ik meeneem naar de markt en dan vooral de verwonderde blikken ‘Neem je eigen bakjes mee? Ja, zo kan het ook’. En ‘nooit over nagedacht’. Ook dat is een zin die ik steeds weer hoor. Dat is het gewoon, we denken er niet meer over na dat het ook anders kan. ‘We zijn erin gerommeld’ zei iemand die een woord zocht voor de manier waarop wij plastic in ons leven hebben toegelaten zonder er verder over na te denken. Want zeg nu zelf, plastic is reuze handig! Maar dan moeten we er wel goed mee omgaan.

Doet u ook mee? Met grondstoffen scheiden?

IVN Hoogeveen Grietje Loof broodIn de Top 10!
‘Bij wie van jullie staat de brandnetel in de Top 10 als het om een gewenste tuinplant gaat?’.
Voorzichtig gaat er een vinger omhoog. We staan met de natuurgidsen in een prachtig stukje natuur vlakbij Hoogeveen. Natuurgidsen in opleiding, de opleiding die ze volgen sinds januari. We hebben de theorieavonden in Ruinen, in het bezoekerscentrum en de praktijk speelt zich buiten af. Ergens in een van de prachtige natuurgebieden die we in onze buurt hebben. Vandaag zijn we in de buurt van de VAM-berg, bij iedereen in Nederland en ook ver daarbuiten bekend als je van (race)fietsen houdt, in het beekdal van het Oude Diep. Er valt veel te vertellen over het gebied. Het ontstaan, de natuur die ontzettend onder druk kwam te staan en die nu heel mooi aan het herstellen is. Wel jammer dat we overal in de omgeving plastic afval vinden. Of grindtegels en kapotte tuinstoelen die hun leven verder moeten slijten tussen de grassen. Maar dat terzijde, afval is een ander hoofdstuk. De cursisten hebben 2 weken geleden kennis gemaakt met het gebied en de planten die er groeien. Vandaag gaan ze met de vergaarde kennis een mini-excursie geven aan de andere cursisten. Elke cursist heeft een plantje gekozen, allemaal een andere en zo kregen we vanmorgen heel wat mooie dingen voorgeschoteld.
Look zonder look, kruipend zenegroen, smalle weegbree, kleefkruid en de brandnetel.  ‘Bij wie van jullie staat de brandnetel in de Top 10?’ Niet echt, niet direct. Een voorzichtige vinger gaat omhoog. ‘Het is een belangrijke plant, daarom staat hij wel bij mij in de top 10’. De brandnetel is niet geliefd bij de mensen, en maar om een reden. Je krijgt er geheid last van als je ermee in aanraking komt. Daarom groeit er ook altijd weegbree in de buurt, dan kun je de brand uit de geïrriteerde huid halen. De brandnetel houdt van stikstofrijke, humus houdende grond zoals in ruderaal terrein, plaatsen waar veel verstoring is in en op de bodem. Bedenk maar eens wat er gebeurt als je altijd het gemaaide gras van het gazon over de schutting zou gooien. Dan creëer je vanzelf een prachtige bodem voor brandnetels. Vlinders hoeven niet lang na te denken, de brandnetel is de populairste waardplant. Een waardplant is de plant waar vlinders eitjes op afzetten en waarvan de rupsen eten. Alleen daarom al verdient de brandnetel een plekje in de iedere tuin. Maar dan wel zo dat niemand er last van heeft. Dat de brandnetel over een rijke geschiedenis kan spreken bewijzen wel de vele verhalen en recepten die er zijn.
‘Bij wie van jullie staat de brandnetel in de Top 10?’. ‘Wel bij mij’, zei ik. En ik hou ook van brandnetelkaas. (maar dat vertel ik hier pas)

IVN Hoogeveen Grietje Loof Landkaartje‘Ten noorden van het natuurgebied de Oude Kene zijn grasland en maïsstoppelland doodgespoten’, lees ik. Ik herinner mij de noodkreet uit de krant van 28 maart. ‘Alarm over water: ‘Maak Drentse landbouw duurzaam’. Landbouw in Drenthe is hekkensluiter in Nederland als het over verduurzaming gaat. Het oppervlaktewater bevat 74 verschillende bestrijdingsmiddelen en de helft ervan is zeer gevaarlijk. Smilde, Oosterhesselen, Erica, Bargercompascum, Hoogeveen en Klazienaveen staan bovenaan in de lijst als het gaat over het belasten van het oppervlaktewater. Ik las dat stuk met afgrijzen, ik zie de akkers en weilanden van groen ineens naar geel en oranje veranderen. Op Facebook komen nog meer alarmerende berichten voorbij en ik zie de foto’s.
Als boerendochter komen bij mij toch heel wat andere dingen omhoog als ik het over ‘het land bewerken heb’. Als klein meidje slingerde ik mijn eigen paadjes door het hoge gras, nooit een teek opgelopen, maar wel duizenden paardenbloemen, pinksterbloemen en boterbloemen geplukt. Blikken vol bloemen in mijn eigen bloemenwinkeltje uit het weiland voor het huis. Bermen vol fluitenkruid en madeliefjes. In die tijd was het gras groen en pas geel als het hooi gedroogd was. Ten noorden van het natuurgebied de Oude Kene zijn grasland en maïsstoppelland doodgespoten. Er is dus geen kans voor weidevogels om te overleven maar ook niet voor andere vogels en zelfs zoogdieren die afhankelijk zijn van bodemleven. Ik herinner mij de noodkreet uit de krant van 20 maart ‘Natuurmonumenten slaat alarm over weidevogel’. Alarm, alweer alarm. En weer gaat het over verduurzamen van de akkerbouw en de groene weides. Samen met een vriendin rijd ik door ons mooie landje, we stoppen de auto als we ineens een kievit ontwaren. Het geluid van de kievit, de grutto, de veldleeuwerik, het geel van de paardenbloem, het Brusselse kant van het fluitenkruid, het liefelijke speenkruid. Als een kind zo blij worden we beiden van dit moois in de natuur en we praten erover. Wij willen er samen een beschermende deken overheen leggen. ‘Bij ons ben je veilig’. Maar niets is minder waar.
De das, otter, bever, vleermuis, grutto, kievit, bij, vlinder, ree en vos. Niet te noemen zoveel dieren en diertjes, vogels en insecten die het zwaar hebben in onze prachtige groene provincie. Daar waar de mens wil wandelen en recreëren organiseren we een vervuilde bodem, vervuilen we het oppervlaktewater en graven we ons eigen graf. Wie wil hier straks nog wonen? De kievit en grutto in ieder geval niet!

Het zal zo’n vaart niet lopen denk je misschien. Als je winkelt koop je niet de rotte appel maar het schone fruit. Waarom willen we dan wel drinken en eten van vervuilde bodem en verontreinigd water. Het kost ons als consument nu al veel geld, het wordt alleen maar duurder en de natuur verkeerd in de alarmfase. Zover hebben we het laten komen.

IVN Hoogeveen Oude Kene Hero MoorlaFoto: Hero Moorlag  

100-100-100 in Hoogeveen
Eigenlijk zat ik er al een tijdje op te wachten. Ergens tijdens een gesprek had ik erover gehoord. ‘Mooi, zei ik toen, mooi dat het ook naar Hoogeveen komt, dan meld ik mij direct aan.’ Het duurde nog maanden en ineens stond het in de krant. Het ‘100-100-100-project’ start in Hoogeveen, aanmelden kan tot 18 maart en de startdatum is 3 april. 100 Gezinnen, 100 dagen, 100% restafvalvrij. Ik vulde mijn naam direct in, ik had het toch al geroepen. Nog geen 24 uur later belde het Dagblad van het Noorden. Ze hadden mijn naam even gegoogeld en ‘we zijn aan het juiste adres’, zei de interviewer. Voorzitter van IVN, groen lintje, betrokken, duurzaam. Maar hij wilde nog meer weten en zo stond er een dag later een stukje in de krant. Het is begin februari. De Gemeente Hoogeveen gunt de burger ruim de tijd om na te denken of men eraan toe is om mee te doen met dit project. Ondertussen merk ik dat ik, ondanks dat ik best al heel goed op let, nog kritischer ga kijken naar het afval. En erover lezen is ook een geweldige eyeopener. Er zijn per slot al heel wat gemeenten in het land die gestart zijn met dit project en al heel veel mensen gaan aanzienlijk bewuster om met de grondstoffen die ongemerkt ons huis binnenkomen en vaak via de afvalbak ons huis weer verlaten. Het begon ooit met een leeg rolletje van het toiletpapier. Er staat een afvalbakje in de badkamer en daar verdwijnt zo’n rolletje in. Maar dat lege rolletje hoort niet in het afvalbakje in de badkamer, het is een grondstof die hergebruikt kan worden. Zo zijn er heel veel grondstoffen die er echt toe doen. Wat je niet mee naar huis neemt hoef je ook niet weg te gooien, dat is er ook eentje die ertoe doet. Nadenken of het ook anders kan. ‘Waarom liggen er bij de groenten nog steeds plastic zakjes’, vroeg iemand aan mij. ‘Omdat wij van gemak houden en altijd de zakjes pakken’, maar ik vulde gelijk aan, ‘Ik neem altijd mijn eigen tasjes mee en gebruik ze altijd opnieuw’. Zolang wij niet kritisch zijn naar onszelf, blijven we doen wat we altijd deden. We kiezen voor gemak zonder na te denken. Toch kunnen wij het verschil maken! Maar zijn we ons daar wel bewust van?
Als u dit leest zijn de verkiezingen net geweest. Duurzaamheid, milieu, energie stonden niet bovenaan de agenda tijdens de campagnes. De stemmen zijn geteld. Ik hoop dat u heeft gestemd met een groen hart, met een blik naar de toekomst, en met zorg voor de Aarde. Daarom doe ik mee aan het 100-100-100 project en ik hoop dat u ook meedoet.  http://www.hoogeveen.100-100-100.nl  

IVN Hoogeveen 100-100-100Vanuit het Struunhuus
Nestkastjes bouwen, pinda’s rijgen, zaadsilo’s maken of een held op stokken in de benen helpen, IVN-vrijwilligers en onze jeugdleden draaien hun hand er niet voor om. Als alles in de voorbereiding goed gaat dan is het gewoon een feestje om eraan mee te werken.
In januari is het al jarenlang de gewoonte om een activiteit ‘vogels in de winter’ uit te voeren met de jeugdgroepen. Dit jaar krijgt de activiteit nog meer aandacht dan anders. In 2017 is bij IVN het project ‘Vogelvriendelijk Hoogeveen’ van start gegaan. Iedereen in Hoogeveen en omgeving werd uitgenodigd een nestkastje te halen of te bouwen tijdens de workshops die op 25 en 28 januari werden gehouden. Inmiddels zijn er meer dan 100 nestkastjes die hun weg hebben gevonden richting boom. Zo zijn er op zaterdag 4 februari langs de Krakeelsedijk 41 nestkastjes opgehangen. Hier is al jaren sprake van veel bomen waar de eikenprocessierups in zit. Rood/witte linten met de tekst ‘eikenprocessierups’ geven in de zomer aan dat ze er zitten. De gemeente heeft jarenlang geprobeerd de rupsen biologisch te bestrijden door het gebruik van insect-parasitaire aaltjes, nematoden. Veilig voor mens en dier, te combineren met natuurlijke vijanden, maar ook ontzettend duur. Waarom doet de gemeente dit, dat heeft maar één reden. Dezelfde reden als het snoeien van bomen, het maaien van gras, het snoeien van struiken langs druk gebruikte wegen, namelijk de veiligheid waarborgen. Goed zicht, veilig oversteken, geen dood hout wat ineens naar beneden valt en wat te denken van de brandharen van de eikenprocessierups. Veiligheid is de reden waarom gezocht wordt naar middelen die overlast tegengaan. Er wordt door de Gemeente Hoogeveen dan ook altijd gezocht naar een natuurlijke manier van bestrijden. Zo zijn we dus gestart met de nestkastjes. Er zijn nog groepen die aan de slag gaan met het bouwen en ophangen van de kastjes, onder andere in Fluitenberg en Nieuwlande.
Wij gaan nu eerst plannen maken voor korte cursussen waarin onze eigen leefomgeving centraal komt te staan. Welke vogels kunnen we in onze plannen betrekken, welke planten zijn belangrijk om meer vogels, insecten, vlinders en bijen in de tuin te krijgen. Natuurlijk gaan we ook op pad, op die manier zie je direct wat de mogelijkheden zijn en waar je op kunt letten. Vaak is het onwetendheid waardoor een klein systeem in de natuur verstoord wordt. Daar willen we aan werken. Is de interesse gewekt? Neem dan eens contact met ons op. https://www.ivn.nl/afdeling/hoogeveen

Adopteer een nestkast voor de koolmees
Je kent ze wel, de rood/witte linten om de eikenbomen langs fietspaden en lanen. Was het een aantal jaren geleden een probleem in Brabant en Limburg, tegenwoordig komt het overal voor. Hoogeveen ontkomt er ook niet aan, de eik hoort immers in ons landschap. De linten om de boom geven aan waar de nesten van de eikenprocessierups zitten. De rups kan voor veel ellende zorgen door zijn brandharen, die bij mens en dier behoorlijke irritaties teweeg kunnen brengen. De gemeente trok de afgelopen jaren al aardig wat geld uit om de rups te bestrijden maar inmiddels is wel duidelijk dat die aanpak nog niet echt effectief is en veel geld blijft kosten. De invasie van de eikenprocessierups is niet te stoppen maar wel in te perken door ander beheer.
Een tijdje geleden stelde de gemeente ons de vraag; ‘IVN kunnen we samen de schouders zetten onder het op natuurlijke wijze bestrijden van de eikenprocessierups?’. Een vraag die wij graag beantwoorden met een ‘ja’. Zo starten we in januari 2017 met het project ‘Vogelvriendelijk Hoogeveen’. De laatste week van januari staan we klaar bij het IVN Struunhuus in het Steenbergerpark om iedereen te helpen met het bouwen van nestkasten, speciaal voor de koolmees. Dat is de vogel die inmiddels gewend is aan de harige rups en als we de nestkasten in de buurt van eiken of zelfs in de eikenboom hangen is de koolmees de eerste natuurlijke bestrijder van de rups. De rups heeft nog meer te vrezen, hij dient als voedsel voor vogels maar als hij eenmaal is ontpopt tot een nachtvlinder komt de vleermuis die weer smult van deze mot. We gaan dus ook kijken of we iets kunnen doen aan de leefomgeving van de vleermuis om hem in de strijd tegen verdere verspreiding van de eikenprocessierups te betrekken. In 2017 zetten we activiteiten als workshops, lezingen en excursies op de agenda, die allemaal draaien om de natuurlijke bestrijding van de eikenprocessierups. Waar worden vogels, vleermuizen en insecten blij van, wie zijn de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups en vooral, waar kunnen wij een bijdrage leveren in de natuurlijke bestrijding van de rups. Op 25 en 28 januari kun je een nestkast komen maken of gewoon bij het Struunhuus ophalen om zelf thuis te maken. We delen deze nestkasten uit in combinatie met een goodiebag waarin alle informatie over genoemde onderwerpen zit. Tegelijkertijd vragen we iedereen mee te doen aan de tuinvogeltelling die in het laatste weekend van januari plaats vindt. Het gaat niet echt goed met de tuin- en stadsvogels, extra aandacht is hier hard nodig.
Doe je mee om onze leefomgeving vogelvriendelijker in te richten.
Meer info is te vinden op de website van IVN Hoogeveen.

Seizoenen geven ons het voorbeeld
December op de kalender. De natuur trekt zich langzaam terug, de blaadjes zijn nog steeds niet allemaal van de bomen gevallen maar aan alles is te zien dat de winter dichterbij komt.
In december gaan wij mensen op zoek naar elkaar. Samen vieren, gezellig samen eten, bij elkaar zitten en praten over het afgelopen jaar. Wat hebben we gedaan, hoe was de vakantie, welke plannen gaan we nu weer maken voor de zomer die zeker weer komt. December op de kalender, het heeft iets weemoedigs en is ook verwachtingsvol. Afsluiten en opnieuw beginnen. Wat mooi dat de seizoenen het ons als voorbeeld meegeven en dat de natuur zich terugtrekt om straks nog uitbundiger dan het jaar ervoor te laten zien hoe prachtig ze is en dat wij mensen naar binnen keren en straks met veel bombarie het nieuwe jaar inluiden. Heerlijk dat dit zo werkt, vooral het samenzijn. In de natuur speelt zich totaal iets anders af, de roodborst die niemand anders op de voedertafel duldt, al helemaal geen andere roodborst, de sperwer die ineens uit het niets voorbij schiet en alweer een mus te pakken heeft. In het park om de hoek verdwijnen de besjes aan de struiken als sneeuw voor de zon. Op een heldere dag hoor je in het bos wel vogeltjes maar het zijn ingetogen geluiden. Zelfs de gaai bindt in, alles wordt stiller, alle energie wordt gebruikt om te overleven, de winter komt eraan.
In de tuin staat de voedertafel al klaar, het is er nog heel rustig. De herfst heeft voor voldoende voedsel gezorgd. Wat me wel opvalt is dat er steeds minder vogels zijn, de grote jongens, ekster en kauw lijken het beter te doen dan alle kleinere tuin- en stadsvogels. Alarmerende berichten over de weidevogels komen binnen via krant en media. Er is iets aan de hand en het tij lijkt nog niet gekeerd. We kunnen als mens weinig doen aan een koud voorjaar of een verregende zomer. We hebben weinig tot geen invloed op een rijke oogst van bessen en noten. We hebben totaal niets te zeggen over de seizoenen. Maar we kunnen wel degelijk de handen uit de mouwen steken. Laten we ons eens verdiepen, hoe onze eigen leefomgeving vriendelijker te maken voor vogel, vleermuis, vlinder, bij en alle andere diertjes. Als wij met elkaar in de winter plannen maken en die vervolgens in het nieuwe jaar uitvoeren, geven we meer ruimte aan alles wat leeft, bloeit en groeit.
December op de kalender, veel liefde voor elkaar en proost op een groene toekomst!

Rijk bodemleven schreeuwt om afgevallen blad
‘Het buldert… ‘, zo begon de afgelopen week de Vogelbescherming aan het verhaal over bladblazers. Mijn aandacht was gelijk gevangen. Bladblazers zijn namelijk dingen waar ik allergisch voor ben. Iets waarvan ik kromme tenen krijg. Bladblazers, de slechtste uitvinding ooit. Lawaai en nutteloos geblaas. De kreet van de Vogelbescherming gaat er vooral over dat met de bladblazer heel veel nuttige bladeren in de container verdwijnen. Het blad van de bomen in de omgeving van de tuin maakt een winterdek op de planten die zo onderhand zijn uitgebloeid. Egels zoeken hun winterslaapplaats en allerlei andere beestjes kunnen prima overwinteren onder het bladerdek. Er valt iets te zeggen over blad op een pad of als het als een dikke deken over het gazon valt. Overal valt wel iets over te zeggen. Als er dan toch blad geruimd moet worden, waarom valt de keuze dan op de bladblazer, wat is er mis met de hark en bezem. Lekker bezig zijn in de tuin, dichtbij de aarde en ineens iets ontdekken in de natuur wat je nog niet eerder had ontdekt. De geur van de herfst, de kleur van de herfst, een merel op een afstandje die net zo druk bezig is met de blaadjes als jij doet met de bezem. Er zit voedsel onder de rottende blaadjes, insecten, wormpjes, spinnen. Een rijk bodemleven schreeuwt om afgevallen blad.
Het is trouwens een bijzonderheid dat er eind oktober nog zoveel blad aan de bomen zit, dat de bladeren nog voor het grootste deel groen zijn. Een aantal jaren geleden was de krentenboom in mijn tuin eind augustus roodgekleurd en begin september kaal. Als een van de eersten luidt de krentenboom de herfst in. Nu, eind oktober, zit het blad roodgekleurd, klaar om te vallen, nog aan de boom, maar als het straks valt, blijft het liggen. Dan komt de merel voorbij om tussen de blaadjes voedsel te vinden en de roodborst wil ook zeker het blad omkeren voor een lekker hapje. In het voorjaar is er maar weinig over van al het blad en heeft het de vogeltjes, die insecten op het menu hebben staan, door de winter geholpen, de kriebelbeestjes hebben zich eronder kunnen verstoppen en de bodem is er rijker door geworden. Mensen zijn van het ‘opruimerige’, keurig aangeharkte perkjes en schoongeveegde straatjes. Maar vogels en kriebelbeestjes houden van rommelhoekjes. Als we nu met het keurig aangeharkte blad in een hoekje van de tuin een rommelhoekje maken dan komen er meer vogels in de tuin en verdwijnt het voedsel voor bodem en dier niet in de container. Een win-win situatie die zo simpel is. En natuurlijk zonder de herrie van de bladblazer!
Meer weten over vogels in de tuin, kijk eens op de website van de Vogelbescherming. https://www.vogelbescherming.nl


Het mooie aan herfst, je kunt oogsten
Op het aanrecht lag dit voorjaar een zakje met zaadjes. Niks bijzonders zo op het eerste gezicht, ik ben een verzamelaar. Maar dit zakje had een boodschap. Een heel klein briefje vergezelde de zaadjes. ‘Zaadjes van eetbare viooltjes’. Het was nog te vroeg om het buiten te zaaien dus het bleef even liggen. Tot het moment dat ik echt gedacht heb, ‘Nu kan het, de zaadjes mogen de grond in’. Inmiddels stond het aanrecht vol met potjes van de grootgrutter. De eerste sprietjes van rucola en rode biet kwamen al boven de grond.
Ik vul een mooie pot met potgrond, strooi de zaadjes uit het zakje voorzichtig over de aarde en probeer ervoor te zorgen dat de zaadjes net onder de aarde verdwijnen. Water, zon, licht, lucht, kom maar op, ik wil die eetbare viooltjes weleens proeven.
De rucola schiet door, de rode biet is slakkenvoer en de viooltjes laten zich niet zien. ‘Geduld, Grietje, geduld, het gaat vast gebeuren.’
Dan zit er ineens een merel te broeden in de tuin, de eitjes komen uit en pa en ma merel halen de hele tuin overhoop om vooral veel lekkere hapjes tevoorschijn te toveren voor hun kroost. Mijn mini-viooltjestuintje wordt compleet omgewoeld en ik weet niet eens meer of ik dan blij moet zijn (hoera, er broeden merels in de tuin) of verdrietig (ach en wee, nu kan ik nog geen kennismaken met de eetbare viooltjes).
Hoe dan ook, ik stort me op andere zaken, zie dat de tomaat de eerste vruchtjes vormt en dat er augurken aan de struik groeien.
Elke keer als ik in de tuin ben werp ik een blik op de pot met omgewoelde aarde. Er verschijnen groene puntjes, ze verdwijnen ook weer. Er verschijnen blaadjes die verdacht veel op een blaadje van een viooltje lijken. Het duurt en duurt en als ik na een lange ziekenhuisopname weer thuis ben en door de tuin loop, vallen me twee dingen op. Of nee, drie dingen vallen me op. De zaadjes van de eetbare viooltjes hebben één plantje voorgebracht, de bloempjes zijn uitgebloeid, er valt dus niets meer te proeven. Tussen de tegels hebben andere viooltjes voedzame aarde gevonden en ze trekken zich niets aan van de tuinregels die ik heb verzonnen. Namelijk niet tussen de stenen gaan groeien, dan ga je eraan. Deze laat ik staan, je kunt namelijk alle viooltjes eten als je zeker weet dat ze niet met gif bespoten zijn. Dus, heb ik toch eetbare viooltjes.
En het derde ding, het is herfst, het is heel hard herfst aan het worden in de tuin.
De zaadjes zijn geoogst, dat is het mooie aan herfst, je kunt oogsten.

De Junior Rangers van het Dwingelderveld
Sinds september 2015 heeft IVN in het Nationaal Park Dwingelderveld een groep aspirant Junior Rangers. 12 jongeren uit de omgeving van Hoogeveen en de Wolden. Inmiddels zijn er in Nederland 4 Europarc Junior Rangers groepen actief. Het Junior Rangers project sluit aan op het Europarc project en dat is de koepelorganisatie van alle Nationale Parken in Europa en andere beschermde gebieden. Het project is in 2002 gestart en inmiddels in 75 Europese gebieden en in 15 landen actief. Ieder jaar zijn er uitwisselingen tussen verschillende groepen in Europa maar ook in het Caraïbisch Nederland. Junior Rangers in Europa ontmoeten elkaar tijdens het internationale kamp. In 2016 is dit kamp in Letland.
Je kunt aspirant Junior Ranger worden zodra je naar het voortgezet onderwijs gaat. Het is voor jeugd van 12 tot ongeveer 18 jaar. IVN heeft ook andere activiteiten voor jongeren van 12 tot 30 jaar, de IVN Woeste Land academie biedt door het hele land hele leuke activiteiten aan waar jongeren aan mee kunnen doen.
Wat doen de aspirant Junior Rangers van het Dwingelderveld en wanneer zijn ze aspirant af? Vanaf september zijn we samen het gebied en de omgeving aan het verkennen. We kijken ook buiten de grenzen van het Nationaal Park en hebben meegewerkt aan de Natuurwerkdag in het Spaarbankbos. Natuurlijk willen we iets leren en samen aan de slag maar we vergeten ook niet dat we lol maken met elkaar. Misschien wel het belangrijkste onderdeel om er een succesvolle groep van te maken. Onder leiding van de boswachter op zoek naar paddenstoelen en daarna een lekkere paddenstoelensoep maken, of proberen te ontdekken hoe oud een boom is. Aan de slag bij de Radiotelescoop waar de ‘adderwal’ weer van opslag wordt ontdaan of nestkastjes schoonmaken rondom het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten. Nieuwe nestkastjes ophangen en kennismaken met het beheer en onderhoud van alle grote natuurgebieden in Zuidwest-Drenthe. We zijn op zoek naar een plek waar we samen verantwoordelijk voor willen zijn. Samen beheren en samen leren. Aan het einde van het jaar sluiten we af met een kampweekend en tijdens dit weekend worden de eindpresentaties gegeven om daarna de Junior Ranger certificaat in ontvangst te nemen.
Ben je nieuwsgierig geworden en ga je straks naar het voortgezet onderwijs, kom dan kennismaken met de Junior Rangers Dwingelderveld op zaterdag 23 april om 10 uur bij het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten.

Zo wit als…..
IJzelvrij en straatschaatsen zijn in 2016 al helemaal ingeburgerd in het noorden van het land. De rest van het land had het nakijken, wij glibberden en gleden de eerst week van januari door de straten. Koning Winter hield ons in een ijzige greep, dansende elektriciteitsmasten en code rood. Pak aan, het is winter. Het duurde niet lang, net lang genoeg tot het warm water begon te regenen. Althans, daar leek het op. Het verdween als sneeuw voor de zon. Iedereen erop uit! Dan zie je hoe kwetsbaar je bent, het brood is op, de verse groenten of de zuivel. Er moest ingekocht worden en ‘een voorraadje aangelegd’, zo zei de weerman, er komt een nieuwe periode van winterweer aan’.
Ik vind winter mooi, echt fijn. Heerlijk binnen, lekker warm, wat vogeltjes kijken die van het lekkers in de tuin snoepen. Vogels tellen voor de jaarlijkse vogeltelling. Meer dan 26 mussen in de tuin, snoepend van de zaadjes of een likje pindakaas. Ekster, roodborst, vink en koolmees. Kauwtjes, tortels en de duiven, allemaal eten ze mee en ik tel en geef die telling door. Het is een komen en gaan, heerlijk toch die vrijheid in het vogelleven. Alle tuinen langs en overal een hapje halen. Geen kopzorg over een lege broodtrommel of koelkast. Wat een leven. Alhoewel, het was een slagveld in de tuin een tijdje terug. Dan begin je toch echt achter je oor te krabben, vogel zijn is ook niet alles. De sperwer had toegeslagen. Koolmees was het slachtoffer en hoe toepasselijk, de moord was gepleegd op het hakblok om het hout te kloven. Beelddenkers lezen nu niet verder, dit is teveel. Laten we Koning Winter er maar eens een laagje overheen laten leggen. Er kwam sneeuw en sneeuw bedekt alles. Lelijke dingen, zwerfvuil, hondenpoep, afval van het siervuurwerk wat echt nog overal ligt…. Sneeuw maakt je blij! Want het is schoon, schoon maakt je blij, want het is fris. Dat het glibberig kan zijn nemen we voor lief en weer trekken we er massaal op uit. Niet om een voorraadje eten aan te leggen maar om een voorraadje zon op de bol op te slaan, mooie beelden vast te leggen, te genieten! Koning Winter is aanwezig en wij genieten ervan, genieten met volle teugen want het is snel genoeg weer grauw en grijs. Trouwens, als de sneeuwpret voorbij is zullen we dan samen eens de rommel opruimen die overal in de natuur ligt? Zo jammer dat!