Challenges

In de maand mei zijn de challenges enigzins aangepast. Het organiseren van activiteiten met meer mensen is nu niet toegestaan. Dus met gepaste afstand en het liefst zoveel mogelijk in de eigen leefomgeving aan de slag. 

 

In de tuin! Als je die bezit is het natuurlijk heel gemakkelijk om de biodiversiteit te verhogen.

Of in de straat. Heel veel boomspiegels hebben alleen een boom in de midden en daarom heen is er heel wat winst te halen.

 
Daag jezelf uit:
8 mei start via Facebook de Onkruidchallenge: tien dagen natuurvriendelijk tuinieren
Cindy de Jonge helpt met tuiniertips tijdens de onkruidchallenge.
https://www.roeg.tv/roeg-nieuws/onkruidchallenge-tien-dagen-natuurvriendelijk-tuinieren/
https://www.facebook.com/onzedrentscheaa/
Er is een spreekuur met onkruidcoach Cindy de Jonge uit Assen op woensdag 13 mei tussen 19.30 en 20.30 uur. Wie een goede natuurlijke tuiniertip heeft, maakt kans op een vlinderstruik. Kijk hoe je mee kunt doen aan het spreekuur en de winactie op www.chemievrijmaaktjeblij.nl.

Daag jezelf uit
Tegel eruit, plant erin!
Haal een tegel uit je tuin, gevel of schoolplein en plant er een plant in.

Adopteer in je eigen straat een boomspiegel en zet er planten/ bloemen in waar bijen en vlinders blij van worden. Werk aanstekelijk en laat de buurt weten waarmee je bezig bent. Vraag of meer mensen dit willen doen en overleg met de eigen gemeente over onderhoud aan boomspiegels. 
Maak een snelweg voor bij en vlinder met verschillende pitsstops! 

Daag je straat uit
In de straat waar ik woon hebben we een buurtapp waar de meeste buurtbewoners wel inzitten. Mocht je zoiets in je eigen straat hebben dan kun je proberen om de buurtbewoners te mobiliseren en uit te dagen om een insectenhotel te gaan maken. Je kunt voorbeelden delen, materiaal klaarleggen of ruilen van materiaal. Voor de kinderen is dit een leuke afwisseling nu ze minder naar school gaan.

Daag je omgeving uit
Laat samen een stukje van je buurt zo veel mogelijk verwilderen. Geen bestrijdingsmiddelen gebruiken en niet wieden.

Als je dit wilt doen doe het dan zeker in overleg met de gemeente anders is het werk wat je er misschien in gaat stoppen al snel voor niets. 
Wat verandert er?

Extra: Met stoepkrijt aandacht vragen voor de plantjes tussen de tegels
Het idee om wilde planten een naam te geven waar ze ook zijn - wat in Frankrijk is begonnen - is viraal gegaan, met mensen die aan het chalking zijn en hun afbeeldingen delen op sociale media. Meer dan 127.000 mensen vonden een foto van gekalkte boomnamen in een buitenwijk van Londen leuk, terwijl een video van botanicus Boris Presseq van het natuurhistorisch museum van Toulouse die namen oproept om straatbloemen in de Franse stad te benadrukken, 7 miljoen keer is bekeken. 

Doe je mee? 
https://www.theguardian.com/environment/2020/may/01/not-just-weeds-how-rebel-botanists-are-using-graffiti-to-name-forgotten-flora-aoe?