Hoensbroek
Bomen & Struiken
Op
zaterdag25sep202109:00

Bomen zitten ook graag lekker in hun vel

IVN Bomenfestival Limburg

 

Zaterdag 25 september van 09:00 tot 12:00 uur.

Startplaats: Bremersweg, Benzenrade, ter hoogte van de inrit van de Boerderij Huynen.
In 2021 organiseren IVN en partnerorganisaties van september tot en met november het
Bomenfestival Limburg. In elk van de vijf Limburgse IVN-regio’s vindt van september tot en met
november 2021 een regionale estafette van bomenactiviteiten plaats, georganiseerd door de
diverse IVN-afdelingen en partnerorganisaties.
Bijgaand artikel gaat over de activiteit van IVN-Hoensbroek

Thema: Bomen zitten ook graag lekker in hun vel. Boomziekten en-gezondheid uit de bodem.

Gidsen Gerard Janssen en Peter Geurts (IVN Hoensbroek)

Bomen zijn majestueuze wezens, groot en sterk, geven ons schaduw, zuurstof, zijn onze natuurlijke airconditioners, houden ons gezelschap en geven ons vruchten, hout, medicijnen en andere grondstoffen, bieden houvast aan de grond zodat die niet wegspoelt, verfraaien onze landschappen, parken, tuinen en lanen. Die grote bosreuzen leven samen en “praten” met piepkleine wezens onder de grond, vaak onzichtbaar voor het blote oog. Er zijn zelfs pratende bomen op Twitter.

Maar bomen hebben het moeilijk. In de stad door luchtvervuiling, betegeling, ingeklemd tussen beton en asfalt. Maar ook in onze groene ruimte (boerenland en natuur) door luchtvervuiling, door de stikstofdeken die over Nederland ligt, door bestrijdingsmiddelen, door zware landbouwmachines, door klimaatverandering met steeds hogere temperaturen en langere droogteperioden. Hierdoor ervaart de boom stress en dat maakt hem zwakker en dus gevoeliger voor ziekten en plagen. Ziekten en plagen nemen ook toe door afnemende biodiversiteit. De natuur is uit evenwicht, waarvan vaak de ziekteverwekkers en bijvoorbeeld plaaginsecten profiteren. Zwakke, zieke bomen worden al gauw geruimd, maar ook een aangetaste boom heeft recht op leven. Boomdeskundige en IVN gids Gerard Janssen zal ons tijdens de excursie meer vertellen over de ziekten en gezondheid van bomen en hoe veel bomen gered kunnen worden van de kap.

Peter Geurts, IVN natuur- en landschapsgids, zal ons meer vertellen over de bodem. De bodem verarmt. En niet alleen op het boerenland, maar ook in onze natuurgebieden en dit beïnvloedt weer het leven in de bodem. En dat bodemleven is o zo belangrijk voor de gezondheid van onze bomen. Wist je dat in een handvol grond miljarden bacteriën en honderden kilometers aan schimmeldraden te vinden zijn die onze bomen gezond houden? Onder leiding van Peter nemen we samen een duik in de bodem onder onze bomen.

De excursie vindt plaats in het betoverende Imstenrader bos.
Startplaats:  Bremersweg, Benzenrade, ter hoogte van de inrit van Boerderij Huynen.

Informatie : Peter Geurt  06-54952469  e mail:  peter@n-xt.com

Algemene informatie

zaterdag 25 september 2021 - 09:00
Locatie: 
inrit van Boerderij Huynen.
Bremersweg 11
6419 PD Heerlen
Nederland
Contactpersoon: 
Google Maps image