Projectgroep natuur en gezondheid

Deze thematische projectgroep ontplooit activiteiten op het gebied van natuur en gezondheid. Ook landelijk is dit een speerpunt, vanuit de overtuiging dat ‘groen gezond is’. De werkgroep zet zich in om allerlei groepen mensen uit de omgeving in aanraking te brengen met de natuur.

Onze projectgroep begint nu op vier verschillende gebieden activiteiten te ontplooien.

Grijs, Groen & Gelukkig:

We zijn al langere tijd actief met de natuurkoffer in de verzorgingshuizen. Dat gaan we nu uitbreiden. Een aantal leden van de werkgroep gaan binnenkort een provinciale cursus volgen over Natuur en Gezondheid. Daar wordt geleerd hoe men de natuurkoffer kan gebruiken bij dementerende personen.

contact natuurkoffer leendertvandervelden46@gmail.com

Biowalking:

Biowalking is wandelen in de natuur voor mensen met een chronische ziekte of beperking onder begeleiding van een IVN Natuurgids en een medisch professional. Er zijn inmiddels door allerlei organisaties veel activiteiten ontwikkeld op het raakvlak van natuur en gezondheid. Wat Biowalking echt uniek maakt is de combinatie van natuurbeleving en patiëntenzorg.

We gaan kijken of we dit ook in IVN verband kunnen opzetten.

Zintuigwandelingen

De naam zegt het al: dit zijn wandelingen waar de zintuigen uitgebreid aan bod komen, maar ook een stukje bezinning kan daar bij horen. Verder is er een “blotevoetenpad” in ontwikkeling op het terrein van Valkenheide te Maarn, waar we in 2019 gebruik van hopen te kunnen maken.

Permacultuur

Mede door corona zijn er plannen doorgeschoven. Op dit moment wordt er gekeken om een volgend jaar een cursus Permacultuur te organiseren. Houd bij interesse de website in de gaten.

Misschien heeft u ook nieuwe ideeën voor onze projectgroep; dan horen wij dat graag. Nieuwe leden zijn van harte welkom.
Omdat er om dit moment geen coördinator is voor deze werkgroep, kunt u bij interesse mailen naar pr@ivnhkr.nl met als onderwerp ‘natuur en gezondheid’. Dan zorgen zij ervoor dat het bij de juiste persoon terecht komt.