Verzoekswandeling op Molecaten Ginkelduin Overig

Verzoekswandeling op Molecaten Ginkelduin

Heuvelrug en Kromme Rijn 20 september 2022

Op zondag 28 augustus gaven we op de vakantiepark Molecaten Ginkelduin een verzoekswandeling voor een groep uit Ouderkerk aan de Amstel. Zij deden dit weekend onze streek aan en had bij onze afdeling een verzoekswandeling aangevraagd.

Ginkelduin is een natuurgebied van 95 ha, waarvan tweederde bos is en eenderde door het vakantiepark wordt ingenomen. “Duin” van de naam Ginkelduin komt van de stuifzand dat in het gebied voorkomt. Vermoedelijk is “Ginkel” er aan vastgeplakt om te verwijzen naar de buurtschap Ginkel, waarbij ginkel overigens “begaanbaar pad” betekent. Op het park zelf staat een beeld wat geschonken is door een dankbare hongaarse vluchteling. Op 23 oktober 1956 mondde een studentenbetoging uit in een massademonstratie tegen de machtsgreep van de Sovjet-Unie. Het lukt Hongerij niet om uit handen van de Sovjet-Unie te blijven waardoor er in 1956 zo’n 200.000 hongaren vluchten naar het westen, waaronder Nederland. Een aantal van hen werd ondergebracht in Ginkelduin.

Na dit verhaal lopen we direct vanaf het vakantiepark het bos in, om van de natuur te genieten. Naast stuifzand en heide zien we tegen twee soorten gallen, beide op de zomereik. De ananasgal van de ananasgalwesp en de knikkergal van de knikkergalwesp. De namen verwijzen naar de vorm van de gal. Bij de heide en stuifzand in het gebied vinden we de ook het heidehaantje. Dit bruine kevertje leeft voornamelijk van de heide. Wanneer de groep van de heidehaantjes te groot wordt, dan bestaat de kans dat de heide afsterft. Buntgras is hier een veel voorkomende gras wat goed tegen droogte kan en staat dan ook op veel plekken in het stuifzand. De plant is zo smakeloos dat deze zelfs niet door schapen gegeten wordt.

Het is leuk om een verzoekswandeling te gidsen, de mensen zijn geïnteresseerd in het voor hen meestal onbekende gebied. Ook als gids leer je niewe dingen in de voorbereiding, zeker als het, zoals in dit geval, om een minder bekend terrein gaat. Wil je meer weten over de verzoekswandelingen, kijk dan hier eens: https://www.ivn.nl/afdeling/heuvelrug-en-kromme-rijn/verzoeksexcursies

 

Ontdek meer over

Deel deze pagina